Wymiana silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Rozleciał mi się silnik w mojej Carince 1,6 16v 4AFE -LB
dostałem silnik 4AFE ,ale bez LB jakia jest możliwość zamiany silników i czy jest to duży problem.
W ASO w Ujściu k Piły rozebrali silnik na części i za naprawę zawołali tyle kasy ,że starczyłoby za małą dopłatą na drugie autko

cze jeżeli chcesz to moge Ci załatwic silnik taki sam jaki potzrebujesz za 2000zl. Kupywalem od tego goscia skrzynie i kosztowalo mnie to 600zl

Mysle ze nie powinno byc problemow bo przeciez te silniki sa takie same, pomijajac oczywiscie to dodatkowa sonde.

Jest problem.
Przede wszystkim musisz zmienić komputer na taki od "nie-LB" Pytanie czy ma akie same wyprowadzenia ?
LB ma gdzie indziej czujnik ubogiej niż lambda w zwykłym i chyba inny wydech (dwururka).
Generalnie odradzam taki manewr. Lepiej poszukaj jakiegoś LB i będzie bez kłopotu.
Pozdro.

ja mogę kupić ten LB. w jakim jests stanie i ile kasy??

Rogacek jak potrzebujesz silnik to napisz na priv dam Ci namiary jest tam tego do wyboru do koloru nawet 3S-GE!

Pozdro.

Właśnie zastanawiałem się nad tą sondą, bo LB ma sondę w kolektorze wydechowym przy silniku ,a ten zwykły prawdopodobnie koło katalizatora ,jak narazie studiuję instrukcje i patrzę jakie jeszcze są różnice.

Komp sobie może nie poradzic!!!
A ciekawe jak by wsadzić zwykły i założyć osprzęt od LB???

Kafi: komp sobie na pewno nie poradzi. Inne sygnały daje czujnik LB, a inne zwykła lambda
Drugi pomysł... hmmm... nie wiem, czy nie było jakichś różnic w konstrukcji głowicy.
Pozdro.

Cytat:
Drugi pomysł... hmmm... nie wiem, czy nie było jakichś różnic w konstrukcji głowicy.
Pozdro.

Teoretycznie są napewno i poco kombinować, potem można mieć problemy.
Przecież silnik LB chodzi na AFR 20:1, tylko czasem 14,7:1: ,a nie 14.7:1 non stop jak w innych silnkach .
Jest inna temperatura spalania mieszanki, głowica i reszta są do tego przystosowane napewno.
Ja bym niepakował tam silnika innego ,czyli nie LB ,chyba ,że całość z innym ECU!!!To jest podstawa, potem może ci silnik palić bardzo dużo ,albo szarpać i będziesz szukał przyczyn....
A jak masz drugie autko ,to zapodaj 2.0 z osprzętem ,troche więcej czasu przystosowanie ,ale opłaca się.
Podzielam zdanie przedmówców

[ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2005-06-28 10:24:11 ]

poszukuje silnika do corolli 16 16V 4 afe lub walu korbowego pomocy altko moje cierpi

jedyne co mi się kojarzy to allegro lub auto-marpo we wrocku

Cytat:
2005-12-05 15:09:01, Jacek02618 pisze:
poszukuje silnika do corolli 16 16V 4 afe lub walu korbowego pomocy altko moje cierpi

Do ogłoszeń jest specjalny wątek.
Jak Ty jeździsz samochodem jak masz takie problemy ze wzrokiem

Cytat:
2005-06-27 07:45:48, Kafi pisze:
Rogacek jak potrzebujesz silnik to napisz na priv dam Ci namiary jest tam tego do wyboru do koloru nawet 3S-GE! Pozdro.

- to jak z tymi namiarami na 3S-GE ???