Getz - alufelgi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Postanowiłem, że przy kupnie zimówek nałożę je na stałe na dotychczasowe felgi stalowe, natomiast na wiosnę kupię aluski (opony niestety fabryczne Hankooki pozostana póki co). Macie jakies doswiadczenia w Waszych Gackach z alusami (jakie typy i ceny)?

Witam!!Ubiegłes mnie z tym postem!!!!
Tez interesuje mnie to jakie felgi aluminiowe pasowałyby najbardziej do Getza!!!!
Moj ojciec ma takowego i chciałbym mu pomoc w wyborze!!!!

Ps.ogolnie to moj pierwszy post na forum wiec witam sie z wami!!!!

Nieskromnie powiem, że mam spore doświadczenie z alusami jak na wiek mojego Getza
Tylko, że ja zrezygnowałem z opon fabrycznych (były to oponki Kumho) i mogłem sobie poszaleć z rozmiarami Stąd też moje rady mogą się dla Ciebie okazać bezużyteczne - chcesz kupić felgi do opon fabrycznych, a to zupełnie inna sprawa.

Jedyne co mogę podpowiedzieć to parametry takich felg - tak dla formalności
Rozstaw śrub to 4x100, czyli jeden z najbardziej typowych.
Średnica piasty, a raczej kołnierza na którym osadza się felgę, to 54,1 mm, ale w przypadku felg aluminiowych otwór w feldze może być praktycznie dowolny (byle nie mniejszy ale mniejszych niż ma Getz raczej się nie spotyka) ponieważ stosuje się tzw. pierścienie centrujące redukujące otwór w feldze do wymiaru piasty.
Kolejny ważny parametr to ET, czyli inaczej offset lub odsadzenie. Jest to dość elastyczna wartość, tzn że nie musi być zgodna z fabryczną felgą. Zazwyczaj felgi aluminiowe spotyka się z mniejszym ET

MacTB a co Ty tam wiesz o felgach do Getza

Nie podważaj mojego wątłego autorytetu

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-10-04 18:36:18 ]

ja kupielem felgi firmy Enzo model H pod fabryczne opony (teraz uwazam ze to blad bo powinienem kupic 15 calowe i nowe opony jakies markowe)
dane :
14 cali
ET 38
4x 100

za sztuke 260 zl brutto

dokladnie stad : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66099611
w zestawie felga, pierscien centrujacy, sruby, naklejka enzo na dekielek :]

wygladaja jak na fotach z profilu

[ wiadomość edytowana przez: Ele-T dnia 2005-10-05 10:32:49 ]

Też jestem zdania, że kupowanie felg pod fabryczne oponki to nie jest najlepsze rozwiązanie.
Tym bardziej, że Kumho czy Hankooki zaliczają się raczej do dość słabych opon.
No chyba, że po prostu nie chce się mieć większych felg, wtedy takie rozwiązanie jest jak najbardziej OK Oponki zostają fabryczne, a jak się zużyją to zakładamy coś nowego, lepszego, może szerszego i cieszymy się ładnymi felgami i dobrymi oponami, a wydatki rozkładają się na dużo dłuższy okres

no wlasnie
w moim przypadku chodzilo o wydatki...
ale z czasem jak zjada mi sie opony fabryczne to wymienie je , i moze tez felgi ,na cos wiekszego

Czy 15 calowe aluski nie będą za duze do Gacka?

mysle ze beda w sam raz, 14 sa ok ale wg mnie troche za male

W moim profilu masz fotki Getza z 15" i z 16" Ani jedne ani drugie nie były za duże A piętnastki są jak powiedział Ele-T - w sam raz

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-10-05 13:44:20 ]

Cytat:
2005-10-05 12:20:41, Pawcio28 pisze:
Czy 15 calowe aluski nie będą za duze do Gacka?

Getz ma homologację na 15" więc za duże nie są

Sprawdzałem, że dla alufelg 14'' do Gacka może być:
6,00 x 14 ET38
6,25 x 14 ET35
6,00 x 14 ET42
Dla stalowych jest:
5J x 14 ET46

Witam po zimowej przerwie.
Zbliża się wiosna, więc postanowiłem odświeżyć wątek.
Udało mi się wreszcie namówić drugą połówkę na uszczerbek domowego budrzetu i zakup alufelg. Niestety musiałem iść na kompromis i alufelgi będę musiał obuć w opony firmowe (175/65R/14). Mimo, że przeczytałem wątek to w dalszym ciągu oznaczenia felg nie są mi do końca jasne. Dlatego zapytam wprost:
- czy te felgi będą pasowały do Gacka i do firmowych opon
- czy wiecie jaka jest ich jakość

moto.allegro.pl/item172946172_nowe_alufelgi_att_400_5_5x14_f_vat.html

moto.allegro.pl/item172946170_nowe_felgi_5_5x14_att_460_nowosc_f_vat.html

moto.allegro.pl/item171398363_d101_14_4x100_vw_opel_reno_seat_honda_mazda.html

Pozdrawiam !

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2007-03-08 14:26:00 ]
[ powód edycji: Poprawienie linków... ]

Wszystkie z pokazanych felg będą pasowały do fabrycznego rozmiaru opon 175/65R14, jednak na dwóch pierwszych aukcjach (felgi ATT) sprzedający nie podaje odsadzenia czyli ET.
Jednak mimo to można zaryzykować stwierdzenie, że tego typu felgi nie będą miały żadnego dziwnego ET, a jeśli będą oscylowały w okolicach 40 to będzie OK.
W trzeciej aukcji ktoś podaje ET 35... No i to POWINNO być OK, ale nie miałem okazji takiej konfiguracji testować, przy tej szerokości opon takie odsadzenie raczej będzie OK, ale przy szerszych oponach już raczej pojawią się problemy.

A jeśli chcesz znać moje zdanie to żadnej z tych felg bym nie kupił, przede wszystkim są za drogie jak na to co sobą reprezentują, pierwsze aukcje to polskie felgi ATT, o ile do jakości stopu nie można mieć jakiś wielkich zastrzeżeń o tyle powłoka lakiernicza w ATT zawsze była dość słaba i szybko te felgi tracą swoją świeżość. Ostatnie są w ogóle mi nie znane, jakaś firma nie wiadomo skąd, nie zaryzykowałbym...

Postaram się w wolnej chwili wyszukać jakieś markowe felgi 14-calowe i zapodać odpowiednie linki...

Pozdrawiam!

EDIT:

netcar.pl - oferta felg w rozmiarze 6x14
Pod tym adresem znajdziesz sporo ciekawych felg, przede wszystkim markowych o sprawdzonej jakości.
Sporo jest ładnych Alessio w cenie 310 zł za sztukę, zdaje sobie sprawę, że to więcej niż w ofertach, które pokazałeś, ale naprawdę warto trochę dopłacić i mieć coś solidniejszego.
A jeśli to za dużo to jest też kilka niebrzydkich felg firmy ENZO i Ronal.
Nie jest to czołówka światowa taka jak Borbet, OZ czy BBS, ale są to niezłe, sprawdzone marki, w które na pewno bardziej warto wkładać pieniądze niż w ATT lub inne całkiem nieznane.
Nie kupuj tylko DOTZ Imola, wprawdzie kosztują mało (około 260), ale na własnej skórze przekonałem się, że są miękkie i łatwo ulegają uszkodzeniom...

Pozdrawiam raz jeszcze i powodzenia!

PS: szukaj felg z ET 38-42, takie na pewno będą pasowały i będą ładnie wyglądały. 38 to odsadzenie, której bardziej "wysuwa felgę na zewnątrz", natomiast przy 42 felga będzie bardziej schowana niż przy 38, ale będzie bezpieczniej jeśli kiedyś zechcesz założyć szersze oponki

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2007-03-08 14:43:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2007-03-08 14:47:06 ]

MacTB wielkie dzięki !!!
A co sądzisz o takiej:
http://moto.allegro.pl/item171367052_nowe_alufelgi_alessio_monza_7_0x15_f_vat.html

oczywiście o rozmiarach do Gacka !

Alessio Monza bardzo ładna, a oferta na tej aukcji bardzo atrakcyjna. 250 zł i transport gratis to na pierwszy rzut oka super oferta
Sporo taniej niż w Netcarze, trochę już wypadłem z obiegu i nie mam takiego rozeznania w cenach jak kiedyś, więc jeśli tylko sprzedawca jest pewny a cena prawdziwa to nic tylko brać Tylko trzeba by się dowiedzieć o ET itp detale...

Już kupiłem i założyłem:

http://www.allegro.pl/item172946252_nowe_alufelgi_dezent_v_5_5x14_f_vat_.html

Felga pasuje idealnie i do opony i do samochodu
No i ładnie się prezentuje

MacTB - dzięki za dobre rady !!!

Jako aluminiowy nowicjusz mam do Was pytanie: czy o aluminiowe laczki trzeba jakoś szczególnie dbać, czym myć, czym zabezpieczać ewentualne zadrapania ? Bo tyle, że mam jeździć tylko po równych drogach to wiem

Witam
Jako świeżo upieczony nabywca Geta 1,4i mam wątpliwości co do wielkości alu. Getz jest homologowany dla wymiarów opon 165/65 R14, 175/65 R14 i 185/55 R15 co za tym idzie może być problem z warunkami gwarancji przy założeniu innego rozmiaru. Dla opony o szerokości 185 zalecana szerokośc felgi to 5,5" a graniczna to 6,5" ( w zasadzie na rynku nie ma felg piętnastek 5,5 " a 6" są dość rzadkie). Dla felgi 6,5" w przypadku Getza najlepszym rozmiarem opony jest 195/50 R15 ale takiego rozmiaru nie dopuszcza producent (takie opony są bardzo tanie w przeciwieństwie do 185/55 R15). W takim układzie pomyślałem o felgach 14" (niestety) ale dla opony w rozmiarze fabrycznym powinna być felga 5" a z takimi też jest problem. Jaka jest wasza opinia na temat rozwiązania:
- felga 14" x 5,5"
- opona 185/60 R14 (rozmiar w miarę tani)

Z góry dzięki za odpowiedzi