Gong E34 E32 - podłączenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Was,
mam pytanie odnośnie sygnału dźwiękowego/ gongu od BWM E34 E32.
Nabyłem taki i chcę go teraz wykorzystać w swoim aucie.
Urządzonko jest w kształcie walca (metalowa obudowa), w środku głośnik i płytka z elektroniką.
Jeśli chodzi o podłączenie to mamy:
- +, -, T1, T2
- +,-, T3.

Moje pytanie dotyczy możliwości wykorzystania tego gongu w moim aucie.
+ i - to oczywiste, ale co trzeba podać na T1 lub T2 lub T3 ?
Jak zmusić gong do wydawania dźwięków ?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
K

Znalazlem rozwiazanie.

Zalezy, ktory z 3-ech tonów chcemy uzyskać, trzeba zewrzeć Tx z masą (-).

[ wiadomość edytowana przez: sugarfree dnia 2006-06-11 19:59:10 ]

CZy w E-34 jest podłączona jedna wtyczka czteropinowa do gongu?
Jeśli podam masę na T1 lub T2 lub T3 to powinien zadziałać gong?
Czy ktoś wie od jakiego podłączenia jest T1 i T2 te które mam wykorzystane u siebie bo nie działa mi gong.
No chyba że jest zwalony a jeszcze nie sprawdzałem go, wiem że ma zasilanie na zaciskach - i + ale muszę sprawdzić czy podając masę mi zadziała.

Hej,
tyle udało mi się ustalić:
Z tyłu gniazda do podłączenia zasilania oraz wyboru generowanego
tonu (+,-,T1,T2,T3).
Poprzez połączenie pinów sterujących (Tx) z masą (-), udało mi się zmusić gong do generacji trzech dźwięków.

Cytat:
2006-12-04 17:21:47, Lionson pisze:
CZy w E-34 jest podłączona jedna wtyczka czteropinowa do gongu? Jeśli podam masę na T1 lub T2 lub T3 to powinien zadziałać gong? Czy ktoś wie od jakiego podłączenia jest T1 i T2 te które mam wykorzystane u siebie bo nie działa mi gong. No chyba że jest zwalony a jeszcze nie sprawdzałem go, wiem że ma zasilanie na zaciskach - i + ale muszę sprawdzić czy podając masę mi zadziała.

W E34 dzwiek gongu wysterowujje sie przez BC..

Cytat:
2006-12-05 13:18:27, mibhell pisze:

??
Co oznacza skrót BC?
Nie mogę go skojarzyć

Cytat:
2006-12-05 13:18:27, mibhell pisze:

NO chyba że to jest Board Computer ale w takim razie jak go sprawdzić czy mi go szlag nie trafił.
Zaznaczam że nie mam licznika z wyświetlaczem oraz nie mam komputera na panelu środkowym no chyba że termometr zewnętrzny z godziną można nim nazwać.Ale termometr zewnętrzny tez mi nie działa

Lison edytuj posty zamis pisac jeden pod drugim...

Dobrze rozszyfrowałes BC ni i mimo ze najskromniejszy ale zawsze to BC u Ciebie.
Tak zamieszałes ze niebardzo wiem co chesz osiagnac... :/

Cytat:
2006-12-05 22:54:51, mibhell pisze:
Lison edytuj posty zamis pisac jeden pod drugim... Dobrze rozszyfrowałes BC ni i mimo ze najskromniejszy ale zawsze to BC u Ciebie. Tak zamieszałes ze niebardzo wiem co chesz osiagnac... :/

Reasumując:
Potrzebuję dokładnych informacji z których punktów i w jakim momencie podawana jest masa na T1 i T2 w gongu ?