Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Andy335 Espero 1,8 Białystok | 2006-11-20 22:42:46 Ostatnio myślałem o sprzedaży swego Unidena 510 na allegro, ale dwukrotnie wycofali mi aukcje. Zastanawiam się więc czy używanie tego radia jest legalne? |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-11-20 23:51:47 tak samo legalne jak używanie presidenta, który niczym się nie rózni od unidena tylko nazwą... unidena wycofali z rynku, bo presidentowi sie nie podobało że nikt nie kupował takiego samego radia o 200 zł więcej niz uniden ale pod szyldem presidenta...
co ciekawe obdwa radia wewnątrz nie róznią sie niczym, president ma nawet kosci z logie unidena..... z polskiego rynku jednak kazano wycofać unidena.... CHORE jakby ktoś reflektował to mam mozliwość załatwienie nowych Unidenów 520 XL w cenie myśle że koło 330 - 350 zł , kwesta dogadania z gostkiem co tym handluje pozdro [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2006-11-20 23:53:39 ] |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2006-11-21 07:42:21 Ja znalazłem takie cuś : LINK |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-21 07:55:18
Trochę nieścisłości w tym jest - jak to wśród prawników, bo nie można zakazać użytkowania i sprzedawania czegoś, co do obrotu było już dopuszczone, bo tym samym użytkowanie i sprzedaż Syren 105 czy też Wartburgów byłaby zabroniona, a za jazdę Warszawą M20 groziłoby dożywocie. |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2006-11-21 08:35:58 No dobra, ale co jak kupiłeś to radyjko normalnie w sklepie i masz świadectwo zgodności, które wozisz ze sobą? Tez zabiorą na badania? |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2006-11-21 08:54:04 Raczej nie sądze, zeby się pałom chciało bawić w to. Ledwo potrafią wypisać bloczek mandatu, a tu trzebaby protokół, czy chociaż pokwitowanie odbioru w celu przekazania do badań. Chociaż musiało by to mieć formę jakiegoś postanowienia i podstawę prawną w ustawie, od czego można się odwołać - bo takie prawo musi być zagwarantowane, szczególnie jak mam papier, ze wszystko jest oki... nic nie przychodzi mi do głowy co mogliby zastosować. Choć, jak to z ukochaną policją bywa próbować mogą na chama, więc dobrze wiedieć czego od nich żądać w takiej sytuacji. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-11-21 11:34:18 woź przy sobie ksero deklaracji zgodności i miej na to wyje... nie czepną się- masz deklaracje zgodności wystawioną przez importera , więc jest legalne,
tak jak ktoś już napisał- prawo niemoże działać wstecz ( nie dotyczy wymiany prawa jazdy ) - jak było legalne rok temu i to i jest legalne teraz. A że takiego samego radia niemozna sprowadzić bo nie spełnia norm , to inna historia , wszystko w nasyzm kraju jets grubymi nićmi szyte: ktoś obliczył, że rynek CB robi się dobrym kąskiem, a że ktos był tani i dobry więc chapną duży kawał tego torcika, to go trzeba wywalić, jak nie można z kims konkurować, to trzeba go wyru.. ać.. zwyczjanie po polsku... a do allegro napisz maila, z jakiego powodu usuwają towją aukcję , sprzęt został wprowadzony na rynek legalnie , więc masz prawo go odsprzedać , co innego jeśli bys chciał sprowadizć nowe radio... niech wycofają wszelkie aukcje , maluchów , dużych fiatów, i innych aut , które nie maja katalizatorów... |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-11-21 12:54:41
|
MacTB S60 i CBR600 Warszawa | 2006-11-21 13:01:22
Od kiedy to deklaracje zgodności są wystawiane przez importerów? Ja myślałem, że takie dokumenty wydaje UKE |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-21 13:03:32
Od paru tygodni dotyczy i wydane bezterminowo papierowe PJ są ważne. Oczywiście policjant może je zabrać, ale wtedy idziesz z tym do sądu. |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2006-11-21 15:51:35 CHŁOPAKI TO NIE TEN DZIAŁ
MODOWIE ! DO ROBOTY |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2006-11-21 16:02:53
Delkarację zgodności może wystawić sobie każdy importer po spełnieniu kilku warunków . Na przykład po uzupełnieniu dokumentacji z badań (rodzaj badań zależy od produktu) i kilku dokumentach od producenta. Po wejściu do UE każdy produkt musi być oznakowany znakiem CE a znak ten jest potwierdzeniem dla posiadania deklaracji zgodności (z normami UE) a "podkładką" pod tą deklarację są raporty z badań i inne "uperele". Przez taki stan rzeczy mamy na rynku straszny chłam a importerzy wystawiają delkaracje bez "podkładek" albo kombinują na wieeeele sposobów. Dopiero jak komuś urwie nogę albo głowę to się zacznie płacz i znowu znak B wróci do łask. Tak było w Niemczech z badaniami TUV. A na "sibi radjach" się nie znam więc się nie wypowiadam Ale deklarację zgodności dla potrzeb okazania policji można sobie samemu zrobić. Skąd taki krawężnik będzie wiedział jakie normy PN-EN ma spełniać CB - na pewno 60335 (bezpieczeństwo) tylko w tej grupie też jest ze 400 podgrup... |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-11-21 17:34:59 ten stan rzeczy jest przez importerów unidena dali do sprawdzenia do UKE unidenki prosto z usa bez przeróbek i ci (uke) sprawdziło jeszcze kilka sklepów gdzie były sprzedawane te radyjka i wsród tych były bez przeróbek i niestety wycofali pozwolenie czy jak tam zwał na sprzedaż . I jak policja weźmie unidenka 510 i 520 lub midlanda 1000 ( albo 1001 nie pamiętam) i będzie z tej partii bez przeróbek to go zabierze a jak będzie dobry to można z nim jeździć. Tylko kto ma płacić za sprawdzenie to nie wiem. |