Pukanie (tykanie) e-36 benzyna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, jestem świeżym uzytkownikiem bmw i poznaję je dopiero. Słysze pukanie dochodzące z okolicy pedałów pod maską w dolnej części z prawej strony.w trakcie pracy silnika po rozgrzaniu w czasie jazdy czy postoju. Nie słychać tego gdy nasłuchuję na zewnątrz auta.. Jest ono mniej lub bardziej rytmiczne. Trzy stuki przerwa dwa lub trzy stuki przerwa. Co to może być? Pozdrawiam

A jakie to pukanie jest: metaliczne, plastikowe, stłumione, wyraźne? Troszkę szczegółów. No i jaki masz silnik?
Pozdr.

zawory ogrzewania - koło serva hamulcowego - pukają sobie

Mam to samo, jest to raczej taki przytlumiony stuk. Czy jest to jakis problem czy poprostu ten typ tak ma?
pzdr

U mnie też od czasu do czasu słychać to dziwne pukanie, ale z tego co wiem, to taki urok e36, i nie warto jest się tym przejmować

moje pukanie dźwiękiem przypomina lekko stłumione pukanie do drzwi. Zaczyna się gdy silnik pracuje i jest rozgrzany. Oczywiście stukot jest od strony kierowcy i czasem czuć go na stopach. Z wypowiedzi poprzedników wnioskóję , że ten typ tak ma. Dziwne ale może prawdziwe. Dzięki za odpowiedzi

jeśli jest to krótkie stukanie, a po zagrzaniu silnika ustaje to nic innego jak samo regulatory- to normalne

A u mnie do tego jeszcze podczas dodawania gazu na postoju slychac jakby przelewającą sie wode. Tak samo podczas ruszania. Dobiega to z tego samego miejsca co te stukanie. Czy juz mam zaczac sie martwic tym?
pzdr

już wiem , że to nic powaznego. to otwieranie sie i zamykanie elektrozaworów ,które regulujĄ dopływ ciepła do kokpitu. Stąd te stuki.

Wydaje mi się, że ten elektrozawór nie powinien rytmicznie stukać tylko po przekroczeniu pewnej temperatury otworzyć się. Jeśli jest inaczej to uszkodzony jest termoelement który go steruje, albo żle wyregulowany włacznik sprzężony z pokrętłem ogrzewania . Polecam schemat instalacji elektrycznej. Ten elektrozawór załączany jest także pokrętłem temperatury(wymuszenie otwarcia obiegu nagrzewnicy przy niskiej temp. silnika). proponuję sprawdzić czy to stukanie pojawia się przekręcajac to pokrętło w dolnym obszarze temperatury, kiedy silnik jest zimny