Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-05-31 09:20:23 Witam, mam problem
wczoraj wymienialem oswietlenie w zegarach, kompie oraz wkladalem alu ramki pod zegary. Rozebralem oslone zegarow oraz wyjalem komputer. Po zlozeniu calosci nie swiecily mi sie wszystkie diody, po kilku przemianach, wkladaniu i wykladaniu swieca sie tylko w komputerze, w zegarach juz zadna. Moze oprawki sa juz kiepskie albo sciezki co stykaja z oprawka juz przetarte. Czy mozna je jakos odnowic?? Nalutowac cos?? Drugi problem to po skręceniu wszystkiego, komputer wyswietla caly czas 3 komunikaty: - Oelmangel - Kuhlmittel Stand - Waschwasser Stand wszystko sprawdzalem, podolewalem i nadal nie gasna. Przed rozbieraniem bylo OK. Moge ustawic zegarek oraz date ale nie moge przestawic tym guzikiem na dzwigni od wycieraczek aby pokazalo mi np. Nominalne zurzycie, srednie itp wogole nie przelacza. PORADZCIE COS. Moze jakis reset komputera, bo odlaczony byl na ponad godzine, ale nie wiem jak to zrobic. Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: Dimitry dnia 2007-05-31 09:22:40 ] |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-05-31 18:28:19 Komputer raczej nie da sie zle zlozyc, wszystko weszlo mi, zatrzasnelo sie i pozniej podpielem dwie wtyczki, ktore tez wchodza tylko na jeden sposob. Znowu rozebralem zlozylem i nadal to samo trzy komunikaty, choc poziom wody plynow jest ok. Ustawiac date zegarek moge ale przyciski R i S nie dzialaja, nie da sie przelaczy pomiedzy opcjami.
Co to moze byc?? [ wiadomość edytowana przez: Dimitry dnia 2007-05-31 18:30:40 ] |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-05-31 19:41:25 sprawa podswietlenia rozwiazala sie, nie stykalo cos poprostu, moze oprawki kiepskie, kupilem nowe ale niestety jakies inne mocowanie maja, wazne ze juz swieci.
Ale nadal denerwuje mnie ten komputer. NIe moge przelaczac funkci o pokazuja sie komunikaty. Czy przy wylaczonym zaplonie, oraz NIE WLACZONYCH pozycyjnych swiatlach, wciskajac przycisk S od sterowania wyswietlaczem komputera, nie powinien sie podswietlic i pokazac godzina, data?? U mnie nic sie nie podswietla, moze to co mi sie dziej to wina tego przelacznika?? |
Mariosomegos LOB MEMBER Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2007-06-01 06:59:34 Sprawdź wtyczkę od rączki taką małą, co odpowiada za zmianę funkcji, może ją odpiołeś i zapomniałeś podpiąć. |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-06-01 11:35:22 nie odpinalem wtyczki, moze przy wyjmowaniu oslony kierownicy wypadla. Widzialem tam trzy kabelki polaczone zwiniete, one raczej byly wpiete. Wycieraczki, spryskiwacz wszystko to dziala.
Ta mala wtyczka od sterowania jest osobno podpieta?? Jaki ma kolor kabelek?? |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-06-01 18:27:29 wtyczki posprawdzalem, wszystko powpinane, a nadal nie moge przelaczac pomiedzy funkcjami, swieca mi caly czas te komunikaty.
Ktore kabelki sa od wlacznika sterowania komputerem?? Powiedzcie czy przy wylaczonym zaplonie oraz wylaczonych swiatlach pozycyjnych wciskajac S w raczce wycieraczek podswietla sie komp?? Bo u mnie nie. |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2007-06-02 14:33:16 Tak, przy wyłączonym zapłonie, po wciśnięciu przycisku od zmiany opcji kompa powinien się on podświetlić. Ogólnie, to coś źle złożyłeś - może wygięły Ci się piny w gniazdach, itp... |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2007-06-04 23:42:38 Piny sprawdzalem kabelki tez, juz nie wiem co moze byc.
Przy wlaczeniu zaplonu podswietla sie komputer z funkcja minimalne zuzycie ale z literka "F" F / 100km z instrukcji przeczytalem ze sa jakies bledy jesli pojawi sie ta literka i kieruja do ASO. po sekundzie znika i pojawiaja sie te trzy komunikaty o plynach. Przelaczac funkcji nadal nie moge. Moze przelacznik ten na galce od wycieraczek cos sie spalil, choc przed zdejmowaniem zegarow dzialal. |
szfagier DEADSOUL Megi Białystok | 2007-06-05 11:02:33 najlepiej jedz do jakiegos elektromechanika i niech Cie podepnie pod kompa (koszt ok 30-50zl) |
Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2008-05-11 20:51:31 WITAM
rozwiazałem problem, dlatego chętnie napisze, może komuś się przyda. Prawie po roku czasu, przez przypadek rozwiązałem mój problem z niegasnącymy komunikatami komputera. Dzisiaj musiałem rozebrać zegary, ponieważ spadła mi ramka aluminiowa. Podczas skręcania chciałem jeszcze raz sprawdzic co jest z tym komputerem. Za każdym razem gdy składałem zegary i komputer najpierw wkładałem żółtą wtyczkę, a potem czarną. Wkładająć żółtą wtyczkę komputer zapalał się i zapewne zczytywał czy wszystko podłączone jest OK. Nie rozpoznawał sygnałów z czarnej wtyczki do czujników i wyświetlał błędy. Nic nie dawało podłączenie czarnej wtyczki. Najpierw wkładałem zółta bo tak było łatwiej, pozniej miałem czarna z brzegu do podłączenia. Cieszę się, że po takim czasie udało mi się rozwiązać problem. Dla kogoś moze to było jasne ze najpierw czarna, ale nikt mi nie napisał ze tak trzeba i się meczylem. Wiem ze jeszcze kilka osob w wiadomościach mnie pytały czy rozwiazalem problem, bo maja taki sam, więc teraz juz bedzie jasne. Pozdrawiam i zaczynam walczyc z innymi problemami mojej OMEGI. [ wiadomość edytowana przez: Dimitry dnia 2008-05-11 21:02:16 ] |
jarn LOB SYMPATYK Omega MV6 Białystok | 2009-10-30 13:43:47 mało płynu chłodzącego, światła hamowania, klocki hamulcowe |
Szcurek LOB MEMBER Kosiarka; Czarna Owca Tarnowskie Góry | 2009-10-30 14:49:18 Np.
słownik |
sylwos1 Opel Omega B Czerwionka-Leszczyny | 2009-10-30 20:02:51 no właśnie nie mam słownika
|
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2009-10-30 22:04:03 a ten internetowy od Szcurka to co |
serek_elite LOB NET MEMBER Huntingdon | 2010-01-18 10:19:53 chodzi ci o temperature otoczenia??. bierz spinacz i sprawdzaj bledy. |