ICE - In Case of Emergency

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poniższy tekst został opublikowany na stronie:

http://www.cspsp.pl/wdp/b...sy_pow_wyp.html

Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.

Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych.
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami...

Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić.

Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym wypadku.
Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd.

Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym.

Aktualnie podobna akcja jest rozwijana w innych krajach Europy (i nie tylko). W Polsce włączyło się m.in. forum Subaru i streetracing.pl.

Ponieważ szczególnie w Polsce, gdzie ginie o wiele za dużo osób w ruchu drogowym (ale dotyczy to przecież nie tylko takich sytuacji !) proszę Państwa o wprowadzenie pod hasłem ICE "namiarów" Waszych najbliższych. Jdnocześnie proszę o popularyzację tej idei:

Nie kosztuje nic, a może pomóc ocalić życie.

Nikt sobie nie wpisal w komore ?

Mam już od jakiegoś czasu.
Niby nic ale w razie czego...

Ja też mam

a ja mam takie coś w portfelu
razem z grupą krwi i zaświadczeniem, że w razie czego można pobrać organy.
do tel. sobie nie wpisze, bo i tak jak się nim mocniej trzaśnie to karta sim nie kontaktuje i trzeba zresetować... no i pin wpisać

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2007-07-11 11:34:07 ]

Myślałem o tej karteczce odnośnie pobrania organów ale po ostatnich aferach obawiam się, że mogę trafić na kogoś komu będzie bardziej zależało na moich organkach niż na ratowaniu mojej osoby

dlatego mam troche głębiej schowaną

O kurde , a umnie to chyba nikt nie zna grupy krwi mojej, ja zreszta tez , trzeba by sie dowiedziec

oddaj krew, to ci zrobią gratis badanie

[ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2007-07-11 11:42:07 ]

Cytat:
2007-07-11 11:41:56, Talus pisze:
oddaj krew, to ci zrobią gratis badanie [ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2007-07-11 11:42:07 ]

Bede mial to na uwadze

Cytat:
2007-07-11 11:33:54, kitza pisze:
Myślałem o tej karteczce odnośnie pobrania organów ale po ostatnich aferach obawiam się, że mogę trafić na kogoś komu będzie bardziej zależało na moich organkach niż na ratowaniu mojej osoby

też mam taką karteczkę w portfelu i nr pesel i coś tam jeszcze. Kitza może będą chcieli sprzedać moje organy coś w stylu "handlarze skórami" nie no to nie jest śmieszne, mam tylko nadzieję, żę gdyby co to nie będzie bolało.

Cytat:
2007-07-11 14:18:24, madzia_83 pisze:
też mam taką karteczkę w portfelu i nr pesel i coś tam jeszcze. Kitza może będą chcieli sprzedać moje organy coś w stylu "handlarze skórami" nie no to nie jest śmieszne, mam tylko nadzieję, żę gdyby co to nie będzie bolało.

Oraz że nigdy się ta karteczka nie przyda

Cytat:
2007-07-11 14:34:48, kitza pisze:
Oraz że nigdy się ta karteczka nie przyda

słusznie a skrót ICE wpisze do telefonu

Cytat:
2007-07-11 11:36:11, CzapCzap pisze:
O kurde , a umnie to chyba nikt nie zna grupy krwi mojej, ja zreszta tez , trzeba by sie dowiedziec

Ja nawet swojej nie znam Nie mam zielonego pojęcia

Zajrzalem z ciekawosci o co chodzi z tym lodem w torebce na wypadek awarii...
wiec napisalem bez trupa...znaczy bezzwlocznie

Słyszałem dzisiaj o tym w radiu. Nic mi z ice, skoro też nie znam grupy krwi...

ja też sobie wpisałem
Aż 3
i oby się nigdy nie przydało !