Skrzynia sprzęgło? winny przegób - pytanie o linke sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,

nie ma to jak w niedziele rozwalić autko

ale przechodząc do sedna sprawy w dniu dzisiejszym coś stało się z napędem, a mianowicie wchodząc w zakręt szybko przychamowałem, zredukowałem na 2 i szybko puściłem sprzęgło, coś zgrzytło i straciłem wszystkie biegi, tzn wchodzą bez oporu i sprzęgła nawet przy włączonym silniku ale jechać się nie da.

i teraz pytanie co to może być? - drogie na pewno

pzdr.
Czester

[ wiadomość edytowana przez: czester dnia 2007-07-20 19:02:56 ]

docisk szlag trafił?

sprawdzłaś przeguby może któryś się urwał

raczej ide w kierunku skrzyni - sprzęgła, bo jak holowaliśmy to coś harczało - zwłaszcze że miałem włączony silnik

na pewno wszystko zostanie sprawdzone, aczkolwiek bardziej pociesza mnie fakt że to może być sprzęgło a nie cała skrzynia do wymiany

[ wiadomość edytowana przez: czester dnia 2007-07-15 22:41:44 ]

zgadza sie mówię wpierw sprawdz przeguby odpal brykę wrzuć bieg i schyl się pod auto zobacz czy któraś z półosiek się przypadkiem nie kręci

[ wiadomość edytowana przez: kamil76 dnia 2007-07-15 22:55:33 ]

no nie wiem tak do końca czy to będą przeguby, wkońcu:

Cytat:
2007-07-15 22:31:35, czester pisze:
wszystkie biegi, tzn wchodzą bez oporu i sprzęgła nawet przy włączonym silniku ale jechać się nie da

czy przy wywalonym jednym przegubie dało by bez problemu wrzucać biegi bez sprzęgła, czy może oby dwa by musiały strzelić

ale z drugiej strony jak pęknie docisk to zazwyczaj wogóle nie da sie wrzucać biegów

jak padnie choćby jeden przegub to dalej nie pojedziesz a biegi będą wchodziły normalnie .Nie upieram się przy tym przegubie ale to najłatwiej sprawdzić

wiem że nie pojedziesz, bo cala moc idzie wtedy na półoś z np. ułamanym przegubem

ale chodzi mi o wrzucanie biegów bez sprzęgła

Cytat:
ale chodzi mi o wrzucanie biegów bez sprzęgła

sorki nie doczytałem że bez sprzęgła

zwyciężcą został przegób

p.s. czy likna sprzęgła powinna być luźna czy mocno naciągnięta ?, jeśli to drugie to gdzie jest regulacja

pzdr.
Czester

[ wiadomość edytowana przez: czester dnia 2007-07-20 18:34:27 ]

up