Kilka pytań w dziedzinie Espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Kupiłem Daewoo ESPERO od Niemki. Samochód świetnie wyposażony(silnik 2,0, ABS, centralne zamki i klimatyzacja) i ładnie utrzymany. Mam natomiast dwa problemiki. :
1. Jeden to wyącza mi sie ABS-ale z tym sobie dam chyba radę , bo to będzie któryś z czujników.
2. Drugi problem jest dla mnie gorszy, bo nie wiem gdzie szukać (pierdołowatej podejrzewam) przyczyny, mianowicie nie wskazują mi wskaźniki poziomu paliwa; temperatury płynu i kontolki świateł mijania (drogowe są).
Mam reż pytanko, ponieważ w moim autku jest klima, to powinien być też filtr przeciwpyłkowy - Gdzie on się znajduje???? Chciałbym odgrzybić sobie układ
Bardzo broszę jeśli ktoś łaskaw mnie co nieco oświecić i pomóc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Zajarek

Cytat:
2007-10-21 14:54:14, zajarek pisze:
Witam. Kupiłem Daewoo ESPERO od Niemki. Samochód świetnie wyposażony(silnik 2,0, ABS, centralne zamki i klimatyzacja) i ładnie utrzymany. Mam natomiast dwa problemiki. : 1. Jeden to wyącza mi sie ABS-ale z tym sobie dam chyba radę , bo to będzie któryś z czujników. 2. Drugi problem jest dla mnie gorszy, bo nie wiem gdzie szukać (pierdołowatej podejrzewam) przyczyny, mianowicie nie wskazują mi wskaźniki poziomu paliwa; temperatury płynu i kontolki świateł mijania (drogowe są). Mam reż pytanko, ponieważ w moim autku jest klima, to powinien być też filtr przeciwpyłkowy - Gdzie on się znajduje???? Chciałbym odgrzybić sobie układ Bardzo broszę jeśli ktoś łaskaw mnie co nieco oświecić i pomóc. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie. Zajarek

wskaźnik poziomu paliwa to standard wiec nie wiem czy cos z tym zrobisz, kontrolka płynu to musiał się jakiś czujnik zrąbac z tym ci nie pomogę, co do świateł mijania nie ma takiej kontrolki, jeden filtr jest u góry po stronie pasażera pod maska jak odkręcisz plastiki wycieraczek ale filtr nie wiem czy występuje fabrycznie ja robiłem sobie sam zaznaczam nie mam klimy

A co najczęściej sie psuje - odnośnie tego wskaźnika poziomu paliwa oczywiście..

W espero nie ma filtra przeciwpyłkowego. Co do czujnika poziomu paliwa: oczyść styki czujnika umieszczonego w baku. Są w przedniej dolnej części baku. Widać je od dołu.

-----------------
czasem tu zaglądam

Dzięki za info odnośnie paliwa - a czy te styki mogę oczyścic jak mam pełny bak? niczego t am nie muszę wykręcać?
A odnośnie filtra przeciwpyłkowego to nie ma go nawet wtedy, gdy jest klimatyzacja??

Cytat:
2007-10-21 16:06:33, zajarek pisze:
Dzięki za info odnośnie paliwa - a czy te styki mogę oczyścic jak mam pełny bak? niczego t am nie muszę wykręcać? A odnośnie filtra przeciwpyłkowego to nie ma go nawet wtedy, gdy jest klimatyzacja??

spokojnie, nic tam nie upuscisz paliwka. wejdz pod auto i zobaczysz szeroki zbiornik z tylu auta - pod bagaznikiem tak plus minus, . od strony "przodu" auta masz elektryke czujnika.

Cytat:
2007-10-21 15:14:14, markon pisze:
..........jeden filtr jest u góry po stronie pasażera pod maska jak odkręcisz plastiki wycieraczek ale filtr nie wiem czy występuje fabrycznie ja robiłem sobie sam zaznaczam nie mam klimy

Maniek ale ty kocopały prawisz,zmieniłeś auto,czy co????

Temperatura już działa...
Pod auto do wejde dopiero jutro, bo w niedziele nie wypada. Ale dzięki za info-bardzo mi pomogło..
A odnośnie tej klimy- to w przypadku klimatyzacji w Espero też nie ma filtra przeciwpyłkowego??

W wersji z klimą fabrycznie nie ma filtra przeciwpyłkowego.

A jak zdjąć ten plastik na podszybiu od wentylatora? Przeczytałem na forum, że można tam zamontować od Forda Mondeo II lub od Astry.

Cytat:
2007-10-21 18:28:29, zajarek pisze:
A jak zdjąć ten plastik na podszybiu od wentylatora? Przeczytałem na forum, że można tam zamontować od Forda Mondeo II lub od Astry.

wystarczy odręcić śrubki po zaślepkami - jedna zdaje się koło wycieraczki i po problemie masz zdjęte podszybie i dostęp do wlotu powietrza

proponuje koledze zanim założy sobie dodatkowy filtr aby poczytał opinie klubowiczów na ten temat-a może odejedzie mu chęć

nawiew w espero nie grzeszy super mocą, jak mu przytłumisz wlot powietrza to juz w ogole mozesz miec kiepsko...

Cytat:
2007-10-22 11:59:53, Cwikus pisze:
nawiew w espero nie grzeszy super mocą, jak mu przytłumisz wlot powietrza to juz w ogole mozesz miec kiepsko...

z tego co wiem to po opisie 1 osoby o filtrach wielu Żoną Klubowiczów pogineły rajstopy