Gdzie produkowana jest AURIS?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM,

Jestem nowym uczestnikiem dyskusji i tego forum.
Nie jestem znawcą toyot, ani technicznych aspektów aut ogólnie, natomiast w jestem przekonany co do toyoty jako marki.
Całkiem niedawno kupiłem Toyotę Starlet 1990r 145000km. Zrobiłem w niej remont, który wyniósł 50% ceny tego auta, a to dlatego, że to właśnie toyota - ale produkowana w JAPONII w całości.
No i właśnie zmierzam do sedna - GDZIE PRODUKOWANA JEST AURIS?
Z tego co czytam na internecie to:
1. Oznaczenie JT na początku nr VIN oznacza produkcję w JAPONII-mam tak w Starlet.
2. W grudniu zaliczkowałem Auriskę 5d, jeszcze jej nie mam ale już stoi w salonie i czeka na wyjazd - widziałem książkę pojazdu (mojego) i jest tam właśnie JT z początku nr VIN.
3. Czytam gdzieś na jakiś stronach opinie użytkowników i piszą, że 5d produkowane są w JAPONII (na razie), a 3d. bodajże nie.
4. Na innych stronach czytam, że Auris będzie produkowana w GB i w Turcji.
CZY MOŻE KTOŚ WIE JAK TO JEST.
Nie ukrywam, że jeździłbym spokojniej wiedząc, że składany i produkowany był w JAPONII - z całym szacunkiem dla Turków ale właśnie w zeszłym roku byłem na wakacjach w Turcji i nie należy ten kraj do fenomenów składu i ładu (widziałem np. jak napraiwali drogę dojazdową do drogich hoteli - tragedia).
Pozdrawiam
Lechu

Jak masz w książce pojazdu vin z numerem zaczynającym się na JT - to jest to Japończyk!!! i tego Ci gratuluję.
Z tego co wiem wszystkie 5-cio drzwiowe (za wyjątkiem tego Twojego) są z Anglii, natomiast 3-drzwiowe z Turcji.
Jeżeli Twój samochód pochodzi z fabryki w Japonii tzn, że może pochodzić jeszcze z pierwszej połowy 2007 roku.
Ale kupujesz auto nowe? czy np. po testach ? (komisowe).

Dzięki za odpowiedź.
Kupiłem auto nowe z wyprzedaży rocznika 2007, więc może pochodzić z pierwszej połowy 2007r? Cieszę sie, że jest to Japończyk. Zastanawiam się tylko, ze względu na globalizację, czy jednak części muszą być, w związku z literkami JT w nr VIN, produkowane też w Japonii? Chociaż na logikę to pewnie tak?

Pewnie niektóre części będą się różnić, ale większość nie. Mam corollę, więc na częściach się nie znam, bo praktycznie nic tam się nie psuje.

Dzięki za odpowiedź "piotr0437".
Myślę że nie ma się już co rozpisywać tutaj.
Jednak jakby ktoś chciał jeszcze coś napisać to proszę bardzo.
Pozdrawiam.

Cytat:
2008-01-11 17:06:09, LeChu-L4 pisze:
Dzięki za odpowiedź "piotr0437". Myślę że nie ma się już co rozpisywać tutaj. Jednak jakby ktoś chciał jeszcze coś napisać to proszę bardzo. Pozdrawiam.

Proszę bardzo.
Zapraszam do czynnego udziału na naszym formu.
pozdrawiam.