Auto zgasło i nie można go odpalić

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem. Podczas jazdy autem zaświeciła się kontrolka ciśnienia oleju i auto zgasło. Próba odpalenia zakończyła się fiaskiem. Potem próba odpalenia na pych i też nic. Cały czas świeci się kontrolka ciśnienia oleju. Gdzie szukać przyczyny problemu ?

kontrolka oleju swiadczy o niskim jego cisnieniu. A jesli nie zapalisz auta to ciagle ci sie bedzie swiecic (gasnie dopiero po odpaleniu silnika). Sprawdz iskre czy jest paliwo.

Zastanówcie się co wy piszecie
Przyczyna zapalenia lampki może być banalna, spadł kabel od czujnika itp.
Ale równie dobrze mogło dojść do poważnej awarii silnika, zatarcia i obrócenia panewki itp
Zanim uruchomisz silnik trzeba sprawdzić co naprawdę się stało, usunąć przyczynę i dopiero uruchamiać silnik.

Cytat:
2008-02-16 22:25:56, Jarek_2 pisze:
Zastanówcie się co wy piszecie Przyczyna zapalenia lampki może być banalna, spadł kabel od czujnika itp. Ale równie dobrze mogło dojść do poważnej awarii silnika, zatarcia i obrócenia panewki itp Zanim uruchomisz silnik trzeba sprawdzić co naprawdę się stało, usunąć przyczynę i dopiero uruchamiać silnik.

Jesli kolega uruchamial juz silnik i to nawet na pych to chyba zatarty nie jest zatarcie objawilo by sie spadkiem mocy i ciezkim ponownym kreceniem rozrusznika. a gdyby mial sie uszkodzic przez odpalanie silnika to juz sie uszkodzil. Owszem kabel mógl spasc z czujnika ale nie spowodowal by naglego zgasniecia silnika. A sprawdzenie panewki jest bardziej skomplikowane niz sprawdzenie iskry badz podawania paliwa.

Ja obstaje za świecami... Bardzo często spadek mocy a nawet zgaśnięcie silnika jest spowodowane zużyciem się świec. A szczególnie jak samochód śmiga na gazie. Wystarczy że 1 świeca się bardziej przypali, źle dodasz gazu mieszanka zalewa i gasi iskrę i już po jeździe a jak się tak stanie z dwiema to już fura stoi i nie chce odpalić.... Wykręć świece i zobacz jeśli mają nagar lub są po przypalane to je wymień i będzie furka śmigała....

Cytat:
Cały czas świeci się kontrolka ciśnienia oleju. Gdzie szukać przyczyny problemu ?

TYLKO kontrolka oleju? Ladowanie sie nie swieci? Obstawiam elektryke. Zacznij od podstaw - sprawdz czy masz iskre na swiecach.

Witam
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje, ale jakoś przez ostatnie miesiące nie miałem czasu siedzieć przy kompie. Niestety przyczyna okazała się dość kosztowna - zerwany pasek rozrządu. Remont silnika był dosyć kosztowny. Ciekawostka jest taka, że na tym rozrządzie było zrobione ok. 10 tys. km. Okazało się, że mechanik,który go wymieniał zabrał części, kase i nic przy aucie nie zrobił. Wyszło to na jaw dopiero jak oddałem auto do znajomego mechanika. Żeby sprecyzować pierwszy mechanik wymienił sam pasek bez napinacza. Łożysko napinacza się zatarło i pasek się zerwał. Ostrzegam przed takimi fachowcami.
Pozdrawiam