Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2008-03-09 16:12:31 Witam wszystkich
Mam espero 1,5 - 16v przebieg 150 kkm, zauważyłem że od jakiegoś czasu silnik coraz głośniej mi pracował, jak bym starym rzęchem jeździł. Wstępne ustalenia padły na pompę wspomagania, pompę wodną wykluczyłem z uwagi, że 45 kkm temu ją wymieniałem. Hałas się nasilał wiec coś mnie tknęło i zdjąłem pasek rozrządu, a koło pasowe pompy mało mi w ręce nie zostało!!! Taki luz na łożysku był. Wymieniłem pompę i od razu rozrząd. Na forum znalazłem, że dobrej jakości pasek to f-my Gates, rolki f-my INA Moje pytanie brzmi: czy pompa fumy „jc pump” to jakaś lepsza czy znowu kupiłem jakieś badziewie? Pozdrawiam |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2008-03-09 17:09:15 okaże sie w praniu ja kupilem jakas za 53 zł i narazie dziala normalnie |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2008-03-09 17:34:01 Mam nadzieję, że wytrzyma chociaż do następnej wymiany rozrządu, teraz przyspieszyła mi jego wymianę o jakieś 15 kkm. Owszem mogłem go nie wymieniać, ale za rok znowu tam zaglądać?
Nie polecam rolek f-my „auto korean parts” nowa rolka miała większy luz na łożysku (zwykłe polskie łożysko) niż moja stara (NSK), więc ją oddałem, oczywiście wziąłem INA. Wymieniłem jeszcze od razu uszczelniacze na wałkach rozrządu – był mały wyciek. Problem tkwił nie w samych uszczelniaczach (były dość miękkie) tylko zrobiły się rowki na wałkach w miejscu styku z uszczelniaczem więc nowe uszczelniacze wbiłem nie do końca. Po wymianie nastąpiła cisza w aucie, w końcu słyszę szum opływającego powietrza, a nie silnik. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-03-09 18:10:53
Pasek zgoda.., rolki zgoda...(mam takowe w ligancy założone ponad 20kkm od wymiany..i pełny spokój ) ....pompa...kupiłeś najtańsze badziewie....ale nawet badziwie jakąś tam gwarancję pownno mieć.....tyle że to loteria...Cóż... przy odrobinie szczęścia może te 60kkm do wymiany rozrząda zdzierży.. |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2008-03-09 18:27:32 Niestety nie było od ręki nic innego, usterkę zlokalizowałem w sobotę - auto rozebrane, składać z powrotem bezsensu wręcz wyrok dla silnika, auto potrzebne na poniedziałek – wniosek: wziąłem co było.
A jeśli chodzi o loterie to może w totka wygram? |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2008-03-09 19:22:48 pawel12356 wydaje mi się, że ta twoja stara pompa była jakaś inna. Większy wirnik tam się nie zmieści, a jak by się zmieścił to mógłby być problem z napięciem paska z uwagi na mniejsze przestawienie mimośrodowe pompy. Chyba że chodzi ci o średnicę samej ośki. U mnie były różne.
Średnica wirnika w moich obu pompach wynosi ok. 54mm |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2011-01-06 18:40:56
|
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2011-01-09 13:37:49 Z myślą, że powoli trzeba zacząć się rozglądać za czymś nowszym chciałem wymienić tylko pompę i pasek bo rolki powinny wytrzymać jeszcze te 30 kkm. Jednak po rozebraniu okazało się, że rolka prowadząca f-my INA luzu jeszcze nie miała, ale bardzo lekko się obraca i głośno szumi tak jakby była już bez smaru. Zmuszony zaistniałą sytuacją wymieniłem kpl. rozrząd. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-01-09 13:48:38
na ... ??? ... P.S. po 70kkm rolki INA w leganzie nie wykazywały żadnego zużycia |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2011-01-09 14:32:16
Niestety/stety dalej na INA bo jak wymiana nie planowana, a auto potrzebne to wziąłem co było dostępne na miejscu, tym bardziej, że do tej pory miałem dobre zdanie o tej marce. P.S. „starą” rolkę napinającą INA założył bym bez żadnych obaw na te 30 kkm, ale prowadzącej już nie więc poszedł cały kpl. teoretycznie na 60 kkm. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2011-01-09 17:46:00
mnie bardziej interesuje jaką pompę tym razem zapakowałeś ?? Jak napisałem, do rolek INA nie mam żadnych zastrzeżeń -sprawdzają się równie dobrze jak Ruville , SKF itp . "pewniaki" |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2011-01-10 20:08:10
Pompa f-my DOLT, niby jakaś niemiecka, tylko takie w dwóch sklepach dostępne mieli. Gdyby wymiana była planowa to zakupiłbym np. : coś takiego P.S. Esperak najprawdopodobniej pojeździ u mnie max 1 - 2 lata, a może jeszcze krócej więc mam nadzieję, że tyle wytrzyma. |