Czarne tablice - czy wymieniać?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam - czarne blachy w nubirze, zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu od diagnosty na karteczce
Nie mam - miejsca w dowodzie na pieczątkę, ochoty na zmianę tablic.

Czy mogą mnie zmusić do ich zmiany? Próbowałem trochę googlać, ale trafiam na sprzeczne opinie. Czy ktoś już przerabiał podobny temat?

nie mogą zmusić. Sam właśnie wymieniałem dowód z tego samego powodu, mam ciągle te same czarne tablice

Nie mają żadnego prawa Cię zmusić, a jak będą Ci wciskali kit, że musisz zmienić to zapytaj ich o podstawę prawną - takowej nie ma. Inna sprawa, że większość osób o tym nie wie i nie mając miejsca na pieczątki w DR wymienia tablice na nowe.

Ja tez nie miałem miejsca w dowodzie na pieczątki i na przeglądzie diagnosta prawił mi morały, że ...jak mnie miśki złapią to zabiorą dowód i będę miał dwa tygodnie na jego wymianę (co się oczywiście wiązało z wymianą tablic na białe) ....

Dowód wymieniłem z powodu ...ówczesnej spłaty kredytu za samochód, i zmiany miejsca zamieszkania... i nie ukrywam, że juz mnie wkurzała jazda z "dodatkowymi papierkami" ...Gazownik na przeglądzie też się krzywił....

Ale rzeczywiście nie dociekałem nigdy co do podstawy prawnej

A tak przy okazji... u mnie na parkingu jest Skoda 105 z 1978 albo 1979 r ...na chodzie oczywiście i też na czarnych tablicach o numeracji "POD XXXX" - czyli tablice też oryginały z lat 70'. Ciekawe, ży właściciel jeździ z papierkami potwierdzającymi wykonanie przeglądu, bo miejsca w dowodzie to On już nie ma od ok. 10 -15 lat

Cytat:
2008-05-27 09:59:53, nawigator5 pisze:
A tak przy okazji... u mnie na parkingu jest Skoda 105 z 1978 albo 1979 r ...na chodzie oczywiście i też na czarnych tablicach o numeracji "POD XXXX" - czyli tablice też oryginały z lat 70'. Ciekawe, ży właściciel jeździ z papierkami potwierdzającymi wykonanie przeglądu, bo miejsca w dowodzie to On już nie ma od ok. 10 -15 lat

Chyba nie zrozumiałes - mozna (a nawet trzeba) wymienić dowód, a blachy zostają te same.

Dla 100% jasności. Wymieniać można pojedyncze elementy identyfikujące pojazd, takie jak:
- tablice (dają wtórnik z tym samym nr i gwiazdkami zamiast flagi)
- nalepkę na szybę
- dowód rejestracyjny

Cytat:
2008-05-27 10:15:08, piotr_ek pisze:
- tablice (dają wtórnik z tym samym nr i gwiazdkami zamiast flagi)

To juz nie można miec nowej blachy z polską flagą?

Jest wymiana dowód rej jak nie ma miejsca na przeglądy i są na kartce. Ojca samochodem tak jeździliśmy, nawet dałem na forum temat czy ma policja zabrać dowód za przegląd na kartce. Wszyscy koledzy twierdzi, że tak ale nie jest tak nie ma prawa... w urzędzie komunikacji kobieta ojcu powiedziała że dał się zrobić w balona ze zgodził się na zabranie dowodu rej... i ze Policja postąpiła wbrew prawu...

- na czarnych blachach jak się nie zmieniają dane w dowodzie rej to nie ma obowiązku wymiany na białe blachy

-----------------
Pozdrawiam
Karol
Jest
Viper 126p FL 650E 1991 biały 68kkm
Renault Megane I 1,6 16v LPG Kombi 2001 45 000km

Było
Espero 1.5 16V 1997/98 wiśniowy ~~130kkm
Fiat Punto II 1,2 16V 59kw 2002 rocznik złoty metalik 62 kkm
http://maluch-poznan.com

Cytat:
2008-05-27 10:43:04, pyrekcb pisze:
To juz nie można miec nowej blachy z polską flagą?

Nie Nawet jak utracisz 1 tablicę to oddajesz pozostałą i dostajesz 2 z gwiazdkami. Przerabiałem w służbówce.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-05-27 11:14:40 ]

Cytat:
2008-05-27 11:14:22, piotr_ek pisze:
Nie Nawet jak utracisz 1 tablicę to oddajesz pozostałą i dostajesz 2 z gwiazdkami. Przerabiałem w służbówce.

To dobrze, że zostałem przy poprzednich numerach - co prawda z Mokotowa, ale z polską flagą...

Cytat:
2008-05-27 10:15:08, piotr_ek pisze:
Dla 100% jasności. Wymieniać można pojedyncze elementy identyfikujące pojazd, takie jak: - tablice (dają wtórnik z tym samym nr i gwiazdkami zamiast flagi)

Jest tylko jeden mały problem, nie da się obecnie dorobić jednej czarnej tablicy Jak zgubisz/zniszczysz to musisz obie wymienić na białe A tym samym musisz wymienić dowód rejestracyjny, do tego naklejki legalizacyjne, i zamiast 50 zł za jedną tablicę płacisz 170 za komplet.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2008-05-27 15:22:53, Adam4302 pisze:
Jest tylko jeden mały problem, nie da się obecnie dorobić jednej czarnej tablicy Jak zgubisz/zniszczysz to musisz obie wymienić na białe

No. Co więcej to zgubienie 1 białej z flagą = wymiana obywdu na te z gwiazdkami. Jeśli były z gwiazdkami to wymienia się 1 + nalepki na tablicy. Oczywiście zawsze jest wpis do DR o treści "Wydano wtórnik tablic rejestracyjnych"

Ale jest jeszcze gorszy bubel. Jak kupisz bagażnik rowerowy montowany na haku holowniczym, taki z lampami i miejscem na tablicę, to nie masz możliwości ani legalnie "dokupić" w urzędzie trzeciej tablicy (nawet białej z gwiazdkami), ani przełożyć tablicy z samochodu na bagażnik, bo też przepisy zabraniają. Paranoja goni paranoję

-----------------
czasem tu zaglądam

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2008-05-27 15:52:52 ]

Orientuje się ktoś jaka jest konsekwencja za jazdę bez 1 tablicy? Co zabierają? Kasę, DR, auto?

PS. Nalepki na szybie nie mam. Wożę ją w schowku tak na wszelki wypadek. Nikt się nie czepia.

Cytat:
2008-05-27 16:00:43, piotr_ek pisze:
Orientuje się ktoś jaka jest konsekwencja za jazdę bez 1 tablicy? Co zabierają? Kasę, DR, auto? PS. Nalepki na szybie nie mam. Wożę ją w schowku tak na wszelki wypadek. Nikt się nie czepia.

A ja gdzies zgubiłem...
Dobrze, że nry zostały, to jeżdzę ze starą nalepką.

Cytat:
2008-05-27 16:11:11, pyrekcb pisze:
A ja gdzies zgubiłem... Dobrze, że nry zostały, to jeżdzę ze starą nalepką.

Ja jeżdżę z naklejką w schowku, na szybie nadal mam WF-xxxxx. Ostatnio mi baba na parkingu wypisała kwit na ten nr

-----------------
czasem tu zaglądam

Ja mam czarne tablice i nie mam zamiaru ich wymieniać. Jakiś rok temu zgubiłem jedną, poszperałem w necie i nalazłem pod Łodzią gościa, który dorobił mi obie nowe czarne tablice z odpowiednimi znakami legalizacji po środku. Nie chciałem aby stara tablica i nowa różniły się zużyciem i znakiem legalizacji, dlatego dorabiałem obie. Koszt jakieś 140 pln z kosztami wysyłki.

Cytat:
2008-05-28 02:15:29, AnJay pisze:
Koszt jakieś 140 pln z kosztami wysyłki.

To co to za interes ? Chyba dokładnie tyle kosztuje rejestracja z nowymi blachami

Cytat:
2008-05-28 07:29:20, DeeJay pisze:
To co to za interes ? Chyba dokładnie tyle kosztuje rejestracja z nowymi blachami

AnJay chciał mieć czarne...

niedawno zmieniałem dowód na nowy... czarne tablice mam nadal