[ASCONA C] - deska rozdzielcza w kolorze czerwonym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Mój znajomy zabrał się za gruntowną renowację swojej Asci C z 81 r. Niestety wymiany wymaga deska rozdzielcza. Szkopuł w tym, że jest to rzadka w Polsce decha w kolorze czerwonym.

Ów znajomy zwrócił się do mnie o pomoc, jednakże nie jestem w stanie za bardzo mu pomóc, więc zapytam Was, czy w Waszej okolicy nie stoi przypadkiem Asci z taką dechą, bądź czy ktoś nie ma na zbyciu deski w takim kolorze? Może podczas poszukiwania części gdzieś na szrotach, czy na giełdach czegoś takiego nie było?

Pozdrawiam!

no kolor ciekawy - niestety mimo ze ja mam czerwona GT to deske mam standardowo czarna - podejrzewam ze ciezko bedzie zdobyc cus tak fikusnego ... mozna sie pokusic o flokowanie starej albo nie wiem ...

a jak jest z deską z kadeta D, pasuje do ascony? We wrocku swego czasu widziałem kilka kadetów z czerwonymi deskami (sam miałem pomarańczowe wnętrze)

Wydaje mi się, że powinna pasować, trzeba by dokładnie pomierzyć, ale dużych rozbieżności na pewno nie ma, ewentualnie punkty mocowania mogą się różnić. Co do tunelu środkowego - to jego w tych Asconach nie było - tzn. panel środkowy nie łączył się z tunelem, więc pozostaje kwestia wpasowania w mocowanie plus w kolumnę kiery...

ale mimo wszystko poszukujemy dechy od Ascony...

Standardowo jest ona popękana [norma w Asci] i wypłowiała od słońca, no i ogólnie zużyta, ja bym próbował jeszcze poszpachlować pęknięcia, przeszlifować papierkiem i prysnąć kolorem, ale to raczej półśrodki...

wydaje mi się (pewności nie mam), że z kaDzia nie podejdzie, może być za wąska.

co do szpachlowania - deska dlatego pęka bo "pracuje", tzn. nie jest elementem nieruchomym, sztywnym itd. Po pierwszych dwóch dołkach szpachel popęka i cała robota... wiadomo co

pozdrawiam

Może być wąska, ale raczej nie dużo, co nie zmienia faktu, że jeżeli miałbym tą Asci, to wolałbym dechę od Asci... a jak nie uda się znajomemu znaleźć tej czerwonej, niech zakłada standardową, przecież nie jest taka zła i na pewno nie będzie problemu z jej znalezieniem...

Co do pękania, to jeszcze mocno pomaga jej słońce. Swoją drogą - nie widziałem innego auta z popękaną dechą, chyba że po dzwonie...

Od kadetta D napewno nie będzie pasowac bo jest za wąska ,szersza jest od kadetta E,ale też zapewne nie ma w czerwonym kolorze.Jak juz wymieniać na inna to bym się osobiście skusił na deche z astry.Ale to już wola robiącego.

Cytat:
Co do tunelu środkowego - to jego w tych Asconach nie było - tzn. panel środkowy nie łączył się z tunelem, więc pozostaje kwestia

ja w kadziu nie miałem tunelu. Nie sugeruje żeby robić przeszczep (nie jestem entuzjastą tego typu zabaw) myślałem że bedzie pasować (bo dywaniki pasowały )