Hamulce przód- grzeje się jedna strona-jak to złożyć?blacha

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
NA samym początku powiem że temat dotyczy MEgane Coupe 99r. Ale ponieważ na forum megane coupe nigdy nic się niemożna dowiedzieć to możę tutaj ktoś mi pomoże.

Od czasu malowania zacisków hamulców mam problem iż grzeje mi się prawe przednie koło-ociera hamulec. Rozbierałem juz to dwa razy i porównywałem z drugą stroną i wygląda tak samo. Jednak koło się grzeje a auto wyraźnie jakby miało jakiś opór. Jak stoje na lekkiej górce to auto wcale sie niestacza.

Teraz moje pytanie dotyczy blaszki(na zdjęciu piewrszym numer 1) znadującej się w zacisku hamulcowym-takiej blaszki którą wsuwa się we wnęke w tłoczku hamulcowym:
-w jaki sposób powinna być ona założona??
-Czy powinna w jakiś sposób przytrzymywać klocek hamulcowy??(tak aby cofał się razem z tłoczkiem)-na jednym z jej końców znajdują się takie jakby uszy/zagiete dwie blaszki(na zdjęciu pierwszym numer 3)-do czego one służą??czy one powinny w jkais posób trzymać klocek hamulcowy
-czy ta spręzyna/takie dwa druciki z klocka(na zdjęciu drugim numer 4) powinny zapierać się o zacisk w punktach oznaczonych przezemnie jako dwie kropki??czy powinny przechodzić przez dziurę miedzy tymi kropkami??(tak jak na zdjeciu trzecim i piątym)
-przedewszystkim w którą stronę powinna być założona ta blaszka
-moze jakies inne pomysly??

będę bardzo wdzięczny zapomoc. W książce WKL niema nic na temat tej blaszki. W swoim życiu wymieniałem kilkanaście par klocków w wielu samochodach i nigdy takiego porblemu niemiałem.

GDYBY SIĘ KOMUŚ PRZYNAJMNIEJ 6 ZDJĘĆ NIEWYŚWIETLIŁO-NALEZY ODŚWIEŻYĆ STRONĘ.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2008-07-04 11:51:54 ]

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2008-07-04 15:28:06 ]

strzałki na blaszkach w dół jak na focie nr4 od dołu.Spężynki na klockach nie powinny przechodzić przez zacisk,klocki powinny być dociskane przez niego za pomocą tych sprężynek do jażma

Cytat:
2008-07-04 15:26:47, PSTRUS pisze:
strzałki na blaszkach w dół jak na focie nr4 od dołu.Spężynki na klockach nie powinny przechodzić przez zacisk,klocki powinny być dociskane przez niego za pomocą tych sprężynek do jażma

CO Do sprężynki to tak mi sie wydawało i tak są założone. co do strzałki -mozesz opisać jeszcze raz. BO niebardzo rozumiem co masz na myślu mówiąc "tak jak na focie nr od dołu"

PO CO SĄ TE DWIE ZAGIĘTE BLASZKI???

Dwie zagięte blaszki są poto by zadawać takie pytania są to prowadnice do zacisku żeby blaszka ze strzałką nie obracała się w tłoczku. Ładny kolor zacisku ale propnuje wyczyścić blaszki te z nierdzewki (wszystkie) i posmarować smarem miedzianym

Cytat:
2008-07-04 17:15:16, PSTRUS pisze:
Dwie zagięte blaszki są poto by zadawać takie pytania są to prowadnice do zacisku żeby blaszka ze strzałką nie obracała się w tłoczku. Ładny kolor zacisku ale propnuje wyczyścić blaszki te z nierdzewki (wszystkie) i posmarować smarem miedzianym

ale skoro jest ta blaszka z jednej strony po to zeby sie nieobracała w tłoczku-to po co na jej końcu są takie jakby haki??

o których blaszkach mowisz?? o tej ze strzałką czy o o tych które się znajdują nad i pod klockiem?? i po co mam to posmarować smarem?? z tego co wiem smar w okolicach zacisku niejest wskazany.

ps.Niepomyśl sobie Pstruś że tak pytam bo ci niewierze. Poprostu chcę wiedzieć w jakim celu mam to zrobić.
Dzięki za twoją pomoc

Cytat:
2008-07-04 22:55:03, tommi3737 pisze:
ale skoro jest ta blaszka z jednej strony po to zeby sie nieobracała w tłoczku-to po co na jej końcu są takie jakby haki?? o których blaszkach mowisz?? o tej ze strzałką czy o o tych które się znajdują nad i pod klockiem?? i po co mam to posmarować smarem?? z tego co wiem smar w okolicach zacisku niejest wskazany. ps.Niepomyśl sobie Pstruś że tak pytam bo ci niewierze. Poprostu chcę wiedzieć w jakim celu mam to zrobić. Dzięki za twoją pomoc

Smar w okolicach zacisku niejest wskazany Kurwa pisałem o przesmarowaniu tylko blaszek a nie o paćkaniu zacisku w smarach. Blaszki smarój te pod i nad i zboku kloca Albo jak wolisz nie smarój Pozdr.

Cytat:
2008-07-05 14:05:28, PSTRUS pisze:
.."Kurwa pisałem o przesmarowaniu tylko blaszek a nie o paćkaniu zacisku w smarach..."

...no rozryczałem się ze śmiechu...To się nazywa KONKRET męska porada !

Ostatnio brakuje mi cierpliwości

Cytat:
2008-07-07 10:56:33, PSTRUS pisze:
Ostatnio brakuje mi cierpliwości

To ja poczekam z tymi silentblockami tylnej belki
Chyba że masz jeszcze rozluźniające ziółka znad Balatonu...

Cytat:
2008-07-05 14:05:28, PSTRUS pisze:
Smar w okolicach zacisku niejest wskazany Kurwa pisałem o przesmarowaniu tylko blaszek a nie o paćkaniu zacisku w smarach. Blaszki smarój te pod i nad i zboku kloca Albo jak wolisz nie smarój Pozdr.

NO Nieszalej nieszalej bo Piotrka na ciebie naślę....

[quote]
2008-07-08 01:08:37, tommi3737 pisze:
NO Nieszalej nieszalej bo Piotrka na ciebie naślę....
Jasne bo Piotrek to pies klubowy na wkurwione pstruśie Chyba walne se ziółek madziarskich by dzioba uspokoić

Jak to się pisało... fak łof? fuk of? czy tak jakoś...?