Czy można samemu wymienić filtr przeciwpyłkowy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Czy ktoś wie, czy można samemu wymienić filtr przeciwpyłkowy w Seacie Altea? I jak to zrobić?

Dzięki za pomoc!

Pewnie, że można samemu wymienić filtr. Nie święci garnki lepią Filtra szukaj po prawej stronie auta pod schowkiem pasażera. Włóż głowę pod deskę rozdzielczą i szukaj podłużnej prostokątnej zaślepki, za którą jest filtr.

Dzięki jackrally! NAjwiększy problem polegał na tym,że nie wiedziałem gdzie on się znajduje.W instrukcji jest,że trzeba go wymienić co jakiś czas,ale jak to już nie napisali. A chcę to zrobić,bo klima działa ok,ale po każdym włączeniu przez kilka sekund śmierdzi z nawiewu stęchlizną.Później jet już dobrze. Powiedziano mi,że to może być wina tego filtra. Może to coś pomóc? Dzięki za podpowiedź.

Wymiana filtra może pomóc, a na pewno nie zaszkodzi. Może też być konieczne czyszczenie parownika jeśli to jest paroletnie auto. Parownik zarasta kurzem i grzybami i wtedy śmierdzi po prostu.

Odgrzybianie Cię czeka niestety ($$$).

Może jutro wymienię filtr.Auto ma 3 lata.Nie wiem,czy to już pora na odgrzybianie lub czyszczenie parownika.Jeśli tak,to nie mam wyjścia. Nie będę wąchał smrodku po każdym włączeniu klimy. Napisze jakie były efekty. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Witam odnośnie używania klimy,przed dojechaniem do celu z 10 minut wcześniej wyłącz klime a nawiew na cieplejszy nadmuch to po to by osuszyć parownik ,jest mokry,kłopoty ze smrodem znikną ale trzeba odgrzybić.Jadąc na odgrzybianie NIE UŻYWAJ klimy bo parownik będzie mokry,nikt go nie osuszy i cały środek spłynie ,taka robota nic nie pomoże.Pozdrawiam

Cytat:
2008-09-02 20:58:10, mario-7507 pisze:
Witam odnośnie używania klimy,przed dojechaniem do celu z 10 minut wcześniej wyłącz klime a nawiew na cieplejszy nadmuch to po to by osuszyć parownik ,jest mokry,kłopoty ze smrodem znikną ale trzeba odgrzybić.Jadąc na odgrzybianie NIE UŻYWAJ klimy bo parownik będzie mokry,nikt go nie osuszy i cały środek spłynie ,taka robota nic nie pomoże.Pozdrawiam

Największa bzdura jaką w życiu czytałem, tak się składa że każda klimatyzacja ma od lewej, wentylator, parownik, wymiennik ciepła i dopiero kanały nawiewne. Jak więc chcesz osuszać parownik za pomocą ciepła które znajduje się dopiero za nim ? Co do mokrego parownika to myślisz że w środek do odgrzybiania to pasek lub sól że potrzebuje suchego parownika ? widać że w życiu nie zrobiłeś niczego przy klimatyzacji a piszesz brednie jak obecnie połowa prasy na temat pewnego "wypadku" lotniczego.