Check engine - Yaris 99

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam od pewnego czasu pali sie stale lampka check engine, Toyota Yaris 99 rocznik 1.0 silnik, przebieg 140tys km, wydaje mi sie ze samochod stracil troche na obrotach, na biegu jalowym czasem nie pojawia sie nawet 1kreseczka, kod bledu P0171 - moi znajomi z grubsza sprawdzili tylko nikt nie wie za co sie zabrac. Uprzedze, ze zmienialem juz stacje benzynowe i to nic nie dalo.
Czy macie jakies sugestie od czego by zaczac? Przeplywomierz byl sciagany i czyszczony, ale to nic nie dalo..

No to byl zle czyszczony ten przeplywomierz,albo gdzies zasysa falszywe powietrze,np przez zassana uszczelke pomiedzy pompa a serwo hamulcow.

Ogolnie mowiac jak chcesz to naprawic a chcialoby Ci sie jechac do Katowic to koszt 350 zl naprawa z diagnostyka w ASO plus mycie kawa itd...
A paliwo akurat niema z tym nic wspolnego ,bylby troche inny kod.

no dobra przyjze sie temu lewemu powietrzu, bo wlasnie wydaje mi sie, ze to wlasnie to moze byc przycyna, jak nie, to chyba bedzie wizyta w ASO, dzieki za odpowiedz

Cytat:
2008-12-14 15:28:31, jpx pisze:
no dobra przyjze sie temu lewemu powietrzu, bo wlasnie wydaje mi sie, ze to wlasnie to moze byc przycyna, jak nie, to chyba bedzie wizyta w ASO, dzieki za odpowiedz

Sprawdz czy jak nacisniesz pedal hamulca i trzymasz to po wylaczeniu silnika nie pojedzie w gore

haloo,
troche mnie nie bylo i autko stalo.. ciekawy test, ale dzis sprawdziele.. trzymam pedal hamulca, wylaczam silnik i nie ciagnie do gory, jak puszczam noge, to wtedy idzie do gory, ale co to znaczy??

Cytat:
2009-04-15 18:49:35, jpx pisze:
haloo, troche mnie nie bylo i autko stalo.. ciekawy test, ale dzis sprawdziele.. trzymam pedal hamulca, wylaczam silnik i nie ciagnie do gory, jak puszczam noge, to wtedy idzie do gory, ale co to znaczy??

No to polaczenie pompy i serwa jest szczelne.
W niektorych Yarisach bylm problem z zassana uszczelka pomiedzy pompa a serwem,i tamtedy dostawalo sie falszywe powietrze.

no to jakies jeszcze pomysly, skad moze sie brac to lewe powietrze.. czy bedzie trzeba wiecej grzebaniny

Cytat:
2009-04-16 20:31:47, jpx pisze:
no to jakies jeszcze pomysly, skad moze sie brac to lewe powietrze.. czy bedzie trzeba wiecej grzebaniny

No dla mnie jakas godzinka ale musze miec samochod na miejscu.

Tak pytam z ciekawosci jeszcze, czy mozliwe aby padl katalizator i czujnik o2 - oxygen sensor (rzad 1), bo ktos mi to ostatnio zasugerowal

Cytat:
2009-05-15 14:35:22, jpx pisze:
Tak pytam z ciekawosci jeszcze, czy mozliwe aby padl katalizator i czujnik o2 - oxygen sensor (rzad 1), bo ktos mi to ostatnio zasugerowal

Nie jest to mozliwe bo kod bylby inny,a nie P0171

Witam,
Mam ten sam problem ale mieszkam w Dublinie (P0171). W serwisie Toyoty przeczyszczono czujnik, ale to nic nie dalo, po 5 min jazdy 100km, obroty okolo 3000-3500 czujnik sie zapalil. Bylem u nich jeszcze raz zasugerowali wymiane kolektora i czujnika, tylko iz wartosc wymiany wyniosla okolo 1000e a auto warte jest z 2000e. Wiec zastanawiam sie czy moze ktos zna kogos w Irlandii, co poradzilby co z tym zrobic i co to moze byc. Z gory dzieki.

Cytat:
2009-05-18 13:55:38, ira pisze:
Witam, Mam ten sam problem ale mieszkam w Dublinie (P0171). W serwisie Toyoty przeczyszczono czujnik, ale to nic nie dalo, po 5 min jazdy 100km, obroty okolo 3000-3500 czujnik sie zapalil. Bylem u nich jeszcze raz zasugerowali wymiane kolektora i czujnika, tylko iz wartosc wymiany wyniosla okolo 1000e a auto warte jest z 2000e. Wiec zastanawiam sie czy moze ktos zna kogos w Irlandii, co poradzilby co z tym zrobic i co to moze byc. Z gory dzieki.

Jaki sie czujnik zapalil??????
Na P0171 zrzucasz kleme i myjesz przeplywomierz- air flow meter Carbocleanerem z Inotec.I tam sie niema co zapalic
Raz na 1000 przypadkow zdarza sie ze jest inna przyczyna tego kodu bledu ,jak np nieszczelny kolektor dolotowy lub niedomknieta przepustnica bo np ktos pokrecal sruba zderzakowa a nie powinien.
A juz napewno nie jest winna sonda lambda ktora czesto wymieniaja nie wiadomo po co..

[ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2009-05-19 01:15:00 ]

zapalil sie lampka - check engine.
Bylem dzis w drugim serwisie Toyoty - Ci z kolei uwazaja ze to bedzie Sonda lamba - czyli ten moj czujnik powietrza
Wiec chyba nie bede mial wyboru i wymienie nieszczesna sonde. Czy ktos sie orientuje ile takie cudo kosztuje w Polsce - numer czesci 89465-52020?

zapytaj sie czy panowie z ASO slyszeli o czyms takim coby nawiercic jakies dwa otwory ktore powodowały czeste wymiany calych sond.
Otwory nawiercano gdzies w sondzie czy w okolicy juz nie pamietam ale gdzies mi sie to o uszy obiło

Cytat:
2009-05-22 17:56:45, ira pisze:
zapalil sie lampka - check engine. Bylem dzis w drugim serwisie Toyoty - Ci z kolei uwazaja ze to bedzie Sonda lamba - czyli ten moj czujnik powietrza Wiec chyba nie bede mial wyboru i wymienie nieszczesna sonde. Czy ktos sie orientuje ile takie cudo kosztuje w Polsce - numer czesci 89465-52020?

Every body down.... Zapytaj tych angielskich dalnow co zrobia jak wymiana sondy lambda nie pomoze....bo jedno jest pewne na kod P0171 na pewno nie pomoze .

Cytat:
2009-05-22 22:29:28, Bigelektron pisze:
Every body down.... Zapytaj tych angielskich dalnow co zrobia jak wymiana sondy lambda nie pomoze....

Powiedzą no pewnie zaczelosie juz pomalu sypac to i to dobrze ze pan przyjechał trzeba to szybko zrobic zeby nie doszlo do wiekszych zniszczeń , moze wymiana komputerka ?

Cytat:
2009-05-23 10:54:53, Cromm pisze:
Powiedzą no pewnie zaczelosie juz pomalu sypac to i to dobrze ze pan przyjechał trzeba to szybko zrobic zeby nie doszlo do wiekszych zniszczeń , moze wymiana komputerka ?

Nie rozumiem jak mozna byc takim dyletantem zeby na P0171 wymieniac jakakolwiek sonde.
Fakt w dokumentacji Toyoty pod tym kodem pisze ze zly sklad mieszanki,i ze powodem moze byc wtryskiwacz sonda uklad zaplonowy i jeszcze pare innych pierdul,ale kazdy kto ma troche praktyki wie ze gdyby padla sonda w taki sposob,ze wywolalaby kod P0171 to najpierw powstalby kod sondy,poniewaz w Yarisie najmniejsze zawachanie pracy sondy wywala blad oscylacji.
Jak juz koniecznie chca cos wymienic ,bo nie potrafia wyczyscic przeplywomierza powietrza, to niech wymienia przeplywomierz.

Cytat:
2009-05-22 17:56:45, ira pisze:
zapalil sie lampka - check engine. Bylem dzis w drugim serwisie Toyoty - Ci z kolei uwazaja ze to bedzie Sonda lamba - czyli ten moj czujnik powietrza Wiec chyba nie bede mial wyboru i wymienie nieszczesna sonde. Czy ktos sie orientuje ile takie cudo kosztuje w Polsce - numer czesci 89465-52020?

A moze mowiac czujnik powietrza mieli na mysli Air flow meter???

nie mieli na mysli czujnik powietrza, czyli sonde lampda... ale powiedzmy, ze chwilowo ruszylem z miejsca.. jeden mechanik sprawdzil dla mnie pare rzeczy - i mianowicie, wyglada to tak, ze auto chodzi ok i nagle jakby sie dlawilo, na sondzie lampa daje 0.01 i czasem wyzej. On twierdzi, ze za dlugo jest ponizej 0.5 i dlatego ten kod bledu. Wyciaglismy pompe paliwa, aby sprawdzic filtr i tu niespodzianka - nie ma filtru. Swiece spalaja sie rownomiernie i wygladaja dobrze, wiec to raczej nie jest problem wtryskow. Dzis sprawdzimy cisnienie paliwa, bo juz powoli zaczyna brakowac pomyslow, co to moze byc