Przegub wewnetrzny, krzyżak przegubu wewnetrznego Problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki problem:
"sam z siebie" podczas jazdy wyskoczył mi przegub wewnętrzny wymontowałem całą pól oś i po ponownym montażu pól osi (prawej) na swoim miejscu kiedy wrzucam bieg i chce już ruszyć autem z przegubu wyskakuje krzyżak razem z pol osia do której jest przymocowany. po wyciągnięciu pol osi dokładnie obejrzałem przegub i zauważyłem ze wystarczy lekko go skrzywić i można go wyciągnąć bez zadnych oporów z krzyżaka.
Teraz pytanie: czy to jest normalne?
Jeżeli jest coś uszkodzone to co? Krzyżak, Przegub?

bynajmniej nie jest to normalne a wręcz niebezpieczne,

sprawdź zawieszenie silnika i skrzyni, czy wszystkie poduszki są całe i wszystkie śruby siedzą na miejscu, przesunięcie się silnika bądź jego opuszczenie mogą spowodować taki efekt, opuszczenie się zespołu napędowego tylko z jednej strony o 3-4cm spowoduje że półoś ledwo będzie sięgać do przegubu

sprawdź czy sprężynka blokująca półoś w przegybie zewnętrznym się nierozleciała i czy przez to półoś nieweszła zagłęboko w przegub,

jeśli nie powyższe sprawdź całe zawieszenie koła, przedewszystkim czy amorki i wachacze nie są pogięte,

oczywiście zakładam że skoro "dokładnie obejżałeś" to znaczy że przegub niema widocznych uszkodzeń, krzyżak też jest dobry i siedzi na swoim miejscu

na końcu pól osi przy obrączce która trzyma krzyżak jest wyszczerbienie odsłaniające ją częściowo. i delikatne wyszczerbienia na przegubie(nie w środku przegubu) . Może to być powodem tego wszystkiego?

Cytat:
sprawdź czy sprężynka blokująca półoś w przegybie zewnętrznym się nierozleciała i czy przez to półoś nieweszła zagłęboko w przegub

przeguby zewnetrzne wymienialem jakies 5 dni temu

[ wiadomość edytowana przez: rogaal dnia 2009-02-17 11:23:37 ]

jeśli krzyżak siedzi we właściwym miejscu na półośce to to co opisałeś niepowinno mieć wpływu,

co do przegubów zewnętrznych może źle zostały właśnie założone te sprężynki? albo w ogóle? sam je wymieniałeś czy w warsztacie?

jak rozumiem problem pojawił się po wymianie przegubów zewnętrznych?

juz wiem wszystko powodem było zerwane mocowanie poduszki co obnizylo caly silnik i przez to dzieje sie to co sie dzieje x)

Pozdrawiam i dzieki za pomoc!

Cytat:
2009-02-17 17:27:55, rogaal pisze:
(...) powodem było zerwane mocowanie poduszki (...)

tak też właśnie podejżewałem