Chyba termostat?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć
Mam poważny problem. Otóż jakiś miesiąc temu zauważyłem że nie dmucha mi ciepłym powietrzem a silnik niebezpiecznie się grzeje. Powiedziano mi że to termostat, więc go wymieniłem, i było dobrze, aż do dziś bo dziś sytuacja się powtórzyła i nie wiem czy to znowu termostat- chyba nie możliwe że znów się zepsuł.
Proszę o rade bo nie ufam mechanikom.Aaaaa... płyn jest w porządku
BŁAGAM O POMOC!!!!

jeśli po wymianie termostatu było ok a po jakims czasie sytuacje sie powtórzyła to mozliwe że trafiłeś na jakiś felerny termostaty który się popsuł wiec spróbuj jeszcze raz

Poczytaj jeszcze to :
https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=240543&c=18&f=23

Skoro twierdzisz, że woda w układzie jest ok to wymień termostat na jakiś z wyższej półki.W silniku 3s-fe nie ma wielkich trudności przy wymianie termostatu, prawdopodobnie termostat Ci sie zawiesza, przez co woda w silniku dochodzi do wysokich temperatur a chłodnica mimo to jest zimna. Możesz mieć też zapowietrzony układ chłodzący, powinno tam wejść ok 4 litrów płynu, pamiętasz ile wlałeś przy ostatniej wymianie termostatu?

Uuuu... kopciuch Mógłbyś napisać w temacie o jakie konkretnie auto chodzi, bo nie każdemu chce się grzebać po profilach.
Wymieniłeś termostat i zalałeś pełno płynu. Teraz znowu Ci gdzieś go wcięło. Dolej płynu, zlokalizuj wyciek, napraw i będzie dobrze.
Tylko nie mów że płyn jest w porządku, bo go widzisz w zbiorniczku wyrównawczym...
Pozdro.

Jestem posiadaczem Carinki 2.0TD z roku 1997 i rzeczywiście płynu jest pełny zbiornik.

Widzę że trzeba trochę inaczej...
Odkręć korek od chłodnicy i zobacz ile płynu brakuje.
Pozdro.

Po odkręceniu korka nie widze płynu czy mam dolać do plena pod korek?

Tak, do pełna

Cytat:
2009-12-13 17:24:13, pozzybb pisze:
Jestem posiadaczem Carinki 2.0TD z roku 1997 i rzeczywiście płynu jest pełny zbiornik.

Jezeli plynu jest pelny zbiornik a w ukladzie niema,to albo korek chlodnicy do wymiany,albo sa takie przedmuchy z uszczelki pod glowica,sprawdz tez czy z pompy wodnej nie wycieka.
Tam ktoredy wycieka bedzie taka narosl z proszku w kolorze barwnika plynu.