Odpala, ale gaśnie...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam problem, już drugi raz mi wykręca taki numer - z rana, kiedy jest zimno i go odpalam to rozrusznik kręci, silnik załapuje, ale zaraz gaśnie. Jak odpalam "z gazem" to trzyma wyższe obroty, ale po puszczeniu pedału znowu gaśnie. Muszę go tak trzymać z 5 minut aż troche się rozgrzeje i wtedy jest OK. Co to może byc? może jakas wilgoć w środku w oleju, może przymarza?

Sprawdź silnik krokowy i wyczyść przepustnicę.

Może coś się dzieje też z czujnikiem temperatury

ja bym sprawdził-przeczyscił
wspomniany silniczek krokowy
przewody odmy(jak sa nieszczelne to na wolnych gasnie)

Cytat:
2010-01-06 15:29:36, pawel12356 pisze:
ja bym sprawdził-przeczyscił wspomniany silniczek krokowy przewody odmy(jak sa nieszczelne to na wolnych gasnie)

a może przewody, świece, choć bardziej to wyglda na przypadek pt. kupiłem fajną limuzynę za 2 patole i nie chce jeździć a sprzedający mówił, że tylko lać paliwo i jeździć - no tak było 12 -14 lat temu, jak to auto wyjeżdżło z salonu a teraz to trzeba niektóre rzeczy powymieniać zawczasu - bo się zwyczajnie już zużyły .

wg mnie jeśli masz lpg to żaden krokowy, żadne przewody tylko rozjechały się mapy. Pojeździj jeden dzień na benzynie i jeśli się poprawi to masz gaz do regulacji

auto kupione z pełną świadomością jego wad, nie trzeba być złośliwym kolego Rudi - swoją drogą mówią, że rude to wredne, nie? Zapłon cały został wymieniony, kable, świece, kopułka, palec, obie cewki. A wracając do tej sytuacji to stało się tak drugi raz dzisiaj rano, w sumie nie było bardzo zimno. Po przełączeniu na gaz także gaśnie na wolnych na zimnym silniku. Sprawdzę ten krokowiec, chociaż wpadł mi do głowy pomysł, że może dolot powietrza zapchał śnieg? dzięki za wszystkie sugestie

Cytat:
2010-01-06 22:18:39, wojtaszewski pisze:
auto kupione z pełną świadomością jego wad, nie trzeba być złośliwym kolego Rudi - swoją drogą mówią, że rude to wredne, nie?

Nowy na forum a już wyczuł klimat

Pozdr.

problem rozwiązany - pompa paliwa. Czyli stara przypadłość Espero...

Cytat:
2010-01-06 22:18:39, wojtaszewski pisze:
Po przełączeniu na gaz także gaśnie na wolnych na zimnym silniku.

Skoro pompa paliwa to dlaczego problem pojawił się na LPG.

dobre pytanie, dzwonie do mechaniora, ciekawe co odpowie...

Cytat:
2010-01-07 08:49:12, wojtaszewski pisze:
dobre pytanie, dzwonie do mechaniora, ciekawe co odpowie...

może na czas wymiany pompy odłączy akumulator i mapa wtrysku się wyprostowała?