Usuwanie DPF/FAP - co sądzicie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich serdecznie

Chciałbym rozpocząć nowy wątek na forum, chyba, że taki już jest i gdzieś mi umknęło.
Chodzi o (za przeproszeniem) cholerstwo, które od jakiegoś czasu montowane jest w układzie wydechowym silników diesla,a mianowicie filtr cząstek stałych...
Jestem posiadaczem Mazdy 3 2.0 diesel, 2007 i wczoraj zaświeciła mi się kontrolka do DPF... Dzwoniłem wstepnie do serwisu i szczerze mówiąc ceny nowego wkładu mnie powaliły, tym bardziej,że za jakieś 120.000km mogę mieć powtórkę z tej kosztownej rozrywki.
Pytałem co może być powodem zapchania filtra, uzyskałem odpowiedź: inna usterka silnika lub to,że poruszam się głównie w mieści i filtr nie ma możliwości regeneracji.

Naczytałem się już o usuwaniu filtra cząstek stałych i ciekawi mnie wasza opinia o tym zabiegu. Czy posiadacie już jakieś doświadczenia związane z tym elementem? Czy ktoś z was usuwał filtr gdzieś we Wrocławiu? Jak efekty?

Nie wiem czy mogę się poruszać z takim stanem na aucie, samochód jest "zamulony", więc muszę podjąć jakąś decyzję.
Będę wdzięczny za wszelkie info.

POZDRAWIAM

klik!

Cytat:
2010-04-07 23:20:56, el_comendanto pisze:
klik!

poczytałem, zadzwoniłem... Są w stanie zająć się moim autem, mają termin na piątek,ale wstrzymam się jeszcze chyba. Mam drugie auto,więc narazie badam teren. Oprócz wskazanego linku znalazłem jeszcze TUNEFORCE w Wałbrzychu, ale tam nie zrobią mi 2-litrowego silnika w Mazdzie.

Macie jeszcze coś sprawdzonego na terenie Wrocławia lub niedalekiej okolicy? Nie chciałbym jeździć z takim stanem na aucie w dłuższą trasę.

Niestety widzę,że jest brak zainteresowania tematem, a szkoda, bo to ustrojstwo przysparza wiele problemów.

Ja już się swojego pozbyłem. Zabieg nieco czasochłonny, ale jestem zadowolony. Mam nadzieję, że pozbyłem się problemu z filtrem raz na zawsze.