Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2012-02-25 12:22:47 Dlatego warto tankować na jednym , sprawdzonym BP .
Kiedyś próbowałem ultimate , więcej km ale i cena wyższa , wychodziło na to samo . Jak nie ma różnicy to po co ? Przy jednym i drugim paliwie bezproblemowa jazda . |
gregor77 Straszęcin | 2012-02-25 13:58:33 Od roku prawie zawsze tankuję zwykły ON na jednej stacji Shell. Nie miałem do tej pory żadnych problemów ale wiadomo teraz ostra zima i zaczęło się wnikanie w temat paliwa. Samochód nigdy nie miał czkawek i raczej zawsze odpalał (dwa razy przy -20 były problemy). Z moich obserwacji wynika też, że mam lekko okopconą sadzą rurę wydechową i jak samochód na wolnych chwilę tak 10min postoi w jednym miejscu to widać w tym miejscu lekko okopcony ślad. Nie wiem czy tak powinno być czy to wina paliwa? Dodam jeszcze, że mam wrażenie jakby samochód nie posiadał w 100% tej mocy, którą teoretycznie ma (2.0 D4D 116) ale mam go od roku tak było zawsze więc nie mam porównania. Od 4 tankowań dolewałem Kleen Flo Diesel Fuel Oil Conditioner ale znajomy doradzał abym dolewał też MixolS stąd też moje wnikanie w temat dolewek. Ogólnie to chciałbym żeby z rury ograniczyć max. kopcenie. Na próbę chyba zrobię tak jak radzi Bigelektron – kilka tankowań Ultimate i zobaczę co dalej! Bigelektron a Ty lejąc cały czas Ultimate nigdy nie dolewasz dodatkowo żadnych ulepszaczy itp.. czy czasem coś jednak stosujesz??? Jeśli macie jeszcze jakieś ciekawe sugestie to zapraszam do rozmowy….. |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2012-02-25 23:53:48 Odpowiem tak :
Znałem tylko jednego magika który sprzedawał na lewo duże ilości paliwa , nie ważne czy on czy pb , i zgadnij gdzie to paliwo woził ... |
gregor77 Straszęcin | 2012-02-26 09:39:46
Ok zgaduje: Shell? Jeśli nie trafiłem to mnie popraw!!! |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2012-02-26 11:30:47 Bingo
Teraz zgadnij czym uzupełniał cysternę . Może jednak odpowiem , wszystkim ! Od rozpuszczalników po wodę . |
gregor77 Straszęcin | 2012-02-26 12:10:32
BlackC podaj proszę bardziej dokładnie jaki to dodatek Toyoty stosujesz do czyszczenia układu paliwowego! Ci wszyscy magicy chrzczący paliwa powinni skończyć na stosie !!! Problem tylko w tym, że u Ciebie ten magik woził święconą na Shella a u mnie inny może wozić na BP !!!??? |
BlackC RAV4 D4D 2005 | 2012-02-26 12:41:58 Nazwy nie pamiętam , ale jak pojedziesz do Toyoty , to jest tylko jeden taki środek do diesla .
Dolewam go zawsze w lato . Z tym gościem już się nie kumpluję Znalazłem zdjęcie [ wiadomość edytowana przez: BlackC dnia 2012-02-26 12:45:14 ] |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2012-03-05 20:44:05 Znajomi zalewają jednak do ON syntetyczny olej do kosiarek Liqui Moly,lub orlenowski,tańszy zamiennik w proporcjach 1:200.Nigdy nie wiecie co jest wlewane do zbiorników.Powiem jeszcze że w zeszłym roku kupiłem avensisa z LPG i zapieczonymi wtryskiwaczami.STP nie dało rady rozruszać wtrysków,mixol zrobił to błyskawicznie i bezproblemowo chodzi do dzisiaj.Zawsze mam w zbiorniku benzyne z domieszką oleju.Berlińscy taxiarze też leją do diesla olej i wiedzą po co to robia mimo że paliwo mają znacznie lepszej jakości niż u nas. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2012-03-06 11:05:03
A z ktorego Berlina z RFN czy ci z NRD niemcy tez maja swojego ECO diesla i mialem dwa Yarisy 1.4 z zajechanymi wtryskami po jednokrotnym tankowaniu...chociaz moze i stale jezdzily na tym czyms ...wlasciciele w tym temacie łza jak psy.... |
gregor77 Straszęcin | 2012-03-06 13:58:14 Aktualnie robię tak jak wspomniałem już wcześniej: czyli leję na BP Diesel Ultimate obserwuję i czekam! Zastanawiam się tylko Bigelektron czy kupić i zastosować jeszcze teraz Diesel Injection Cleaner Toyoty o którym pisze BlackC czy na razie dać sobie spokój???
|
rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2012-03-07 13:29:44 no niestety zła wiadomość dla posiadaczy nowych technologicznie diesli co by nie lał to i tak wtryski padną wyjątki się zdarzają dzięki bogu ale większość nie ma tego farta a już mega kupa to 2.0 TDCI forda i 1.9 Dci renault (200 tys wytrzymują na lepszych paliwach to chyba jakaś pomyłka ) |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2012-03-08 22:47:45
Od Forda to sie kurna odstosunkuj W zyciu mi zaden wtrysk nie wykitowal ...a jak wykituje to mam nowe z rabatem za 3000 a nie 10000 jak w Toyocie.Po prostu jedni tankuja dobre paliwo i jezdza a inni oszczedzaja i zbieraja krwawe zniwo. |
rng17 avensis 7a-fe milanówek | 2012-03-09 08:09:46 generalnie to mam do tego lużny stosunek jeśli mnie to nie dotyczy ale wyraziłem się w miarę jasno na bp ultimate około 200 tysi a to raczej dobre paliwo ? jeśli chodzi o benzynkę to wszystkie wynalazki mogą się kłaniać V pover 99+ a do kopciuchów to sam nie wiem . Mi osobiście na verwie dynamika spadła (lub nie wzrosła )więc leje zwykłe ON ale na markowych stacjach i mam nadzieje że nie bełtane z jakimś gównem |
gregor77 Straszęcin | 2012-04-30 11:09:19 Z racji, że pojawiły się nowe paliwa na Shellu (Diesel i 95) FuelSave chcę odświeżyć temat i dowiedzieć się coś więcej na ten temat. Czy ma ktoś może sprawdzone wiadomości jak te nowe paliwa porównują się do np. Orlen Ekodiesel i Eurosuper 95 i czy można też w jakimś stopniu porównać je do BP Ultimate??? Jak faktycznie jest z bio dodatkami w tych paliwach i jaki mają wpływ na kondycję silnika??? |