Pęknięty pierścień ABS przedniego koła - pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje autko Toyota Carina E. Wczoraj podczas jazdy zaczęło mi coś metalicznie chrobotać w przednim kole i zaczął wariować ABS. Jak zdjąłem koło okazało się że mam pęknięty pierścień ABS przedniego lewego koła. Wymontowałem czujnik, na razie jeżdżę bez ABS-u ale hałas jest coraz większy. Czy jest możliwość wymiany tego pierścienia czy wymienia się całą piastę? Czy można z tym jeździć do puki tego nie naprawię?

pierścień siedzi na przegóbie-mósisz wyjąć półoś z piasty zdjąć pierścień i nałożyć drugi

Ja bym go jak najszybciej wyjął, bo uszkodzi osłonę która siedzi w piaście, a opiłki mogą potargać simering i wleźć do łożyska. Konsekwencji nie będę tłumaczyć...
Odkręcasz 4 śruby i sprawa załatwiona. Godzina roboty, a ile nerwów i ew. wydatków mniej...
Pozdro.

A jak sie do tego zabrac? Od której strony zaczac? Pytam bo nie robilem tego wczesniej.

Na stojącym aucie odkręcasz nakrętkę ośki. Do tego potrzebujesz przedłużonej nasadki 30 z dłuuuugą pokrętką. Później podnosisz przód, odkręcasz 2 nakrętki i 1 śrubę gałki od wahacza. Odciągasz zwrotnicę i masz przegub na wierzchu.
Jakbyś potrzebował dokładniej się do niego dobrać, to odpinasz osłonę przegubu wewnętrznego z kielicha i wyjmujesz całą półośkę.
Pozdro.

Wreszcie się moja Carinka doczekała, znalazłem chwile i pierścień wyjęty. Dzięki za wskazówki. Zastanawia mnie tylko jak założyć nowy? Stary siedział w pierścieniowej rynience. Czy ją też się ściąga przy wymianie? Jak to w ogóle jest obsadzone na półosi ?Na wcisk?

Cytat:
2012-07-31 22:11:41, badur77 pisze:
Wreszcie się moja Carinka doczekała, znalazłem chwile i pierścień wyjęty. Dzięki za wskazówki. Zastanawia mnie tylko jak założyć nowy? Stary siedział w pierścieniowej rynience. Czy ją też się ściąga przy wymianie? Jak to w ogóle jest obsadzone na półosi ?Na wcisk?

nowy pierścień idzie na wcisk, ale na gorąco! więc przed założeniem grzejesz pierścień (palnikiem lub oplarką) i gorący nakładasz na przegub, delikatnie pomagając młoteczkiem (uwaga! pierścienie sa kruche!)

[ wiadomość edytowana przez: wtom dnia 2012-08-01 13:20:32 ]