RAV 4 problem z odpaleniem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Jestem nowy na forum i jak piszę w tytule mam problem z odpaleniem mojej ravki. Do tej pory nie było problemu. Od wczoraj gdy temperatura spadła do -15 nie mogę odpalić. Efekt jest następujący:podgrzewam,odpalam,silnik załapie i gaśnie i powtórka i powtórka aż do wyczerpania akumulatora. Wczoraj wymieniłem filtr, zatankowałem V-PAWERA, dolałem uszlachetniacza i odpaliłem koło południa gdy temperatura podskoczyła do góry.Ucieszyłem się ale na krótko bo dziś od rana powtórka z rozrywki. Proszę o pomoc bo już mnie to zaczyna denerwować jak widzę że stare heble odpalają a tu niezła fura i stoi bez życia.

Zdejmij wezyk z filtra napompuj paliwa do butelki i wystaw na pole , sprawdz po nocy czy nie zgestnialo.Jezeli nie to sprawdz swiece zarowe.
Najprawdopodobniej jednak masz grysik w baku i znowu zatkalo filtr.
Parafina jak sie wytraci to rozpuusci sie dopiero w temp okolo 20 C
nawet jak dolales antyzel.
Antyzel trzeba lac zanim sie wytraci.
Jezeli znowu zatkalo filtr to wstaw auto do cieplego garazu na dobe lub trzeba spuscic wszystko ze zbiornika i nalac od razu paliwo z antyzelem , bo inaczej nie narobisz na filtry.

Witam Cię Bigelektron. Zrobiłem jak sugerowałeś spuszczone paliwo jest żółte i w stanie dobrze ciekłym, świece żarowe sprawdzałem tydzień temu były ok. Próbowałem go teraz odpalić i nic temperatura wynosi-6stopni. Kolega mój sugerował że może to być pompa paliwa która podaje za małe ciśnienie albo wtryski paliwa. Co ty o tym sądzisz?

Cytat:
2012-12-09 14:38:10, wasiu23 pisze:
Witam Cię Bigelektron. Zrobiłem jak sugerowałeś spuszczone paliwo jest żółte i w stanie dobrze ciekłym, świece żarowe sprawdzałem tydzień temu były ok. Próbowałem go teraz odpalić i nic temperatura wynosi-6stopni. Kolega mój sugerował że może to być pompa paliwa która podaje za małe ciśnienie albo wtryski paliwa. Co ty o tym sądzisz?

No i jeszcze pare innych rzeczy tez moze byc.
Po pierwsze trzeba zapiac jakis tester ktory odczyta obroty silnika i cisnienie paliwa na listwie.
Trzeba krecic rozrusznikiem i odczytac ile obrotow kreci rozrusznik i jakie jest cisnienie paliwa w tym czasie.