Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
leon99 TOYOTA DRIVER Yaris '03 + RAV4 '97 Wrocław | 2004-06-30 12:18:13 Może but ciężki..... |
Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2004-06-30 12:39:23 Mi się wydaje, ze to norma. Jak jeździłem po Stanach chevroletem lumina (sedan) z silniczkiem 3.1 160KM, to na trasie spalał po przeliczeniu mil na km i galonów na litry 7,9l/100km - po miastach jeździłem zbyt mało aby sprawdzić jak tam będzie kształtować się poziom spalania, ale na stronie chevroleta podają, że w tym przypadku wartość ta wynosi 11,8l/100km. Czyli - wszystko wydaje się być w porządku. |
toyo69 TOYOTA DRIVER Toyota Corolla SI Katowice | 2004-07-04 11:42:41 Nie mam automatu ale mnie tez tyle zaczela palić i szok. Przyczyna prozaiczna zasyfiony filtr powietrza Po wymianie spalanie po mieście w normie czyli ok 8-9 l. na 100km. Kiedyś jezdziłem Jettą 1,6 automat ale z 1982 roku i palila po mieście dużo ponad dyche |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-07-04 12:04:00 Chyba automaty tak maja. Ale nie spodziewalem sie, ze az 50% różnicy. Nie wiem jak Camry V6 3.0 ma palic po miescie 12 -15 litrów |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-07-04 18:57:22
Chyba nie. Przeczytaj uwaznie mój post . Dane dla silnika 1.6 Pozdrawiam |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-07-05 02:07:22 Dzieki Misiek,
Ale teraz to juz w ogole nie kumam. Z twojego posta wynika, ze nei roznicy miedzy recznym a automatem, a to nie wiemjak jest mozliwe. To tego moznaby zakladac, ze mi sie cos rozregulowalo i ogolnie zaczela wiecej chlac. Ale nie, na trasie znowu spada do 8 ltr/100 km!!! Nie wiem co o tym myslec. |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-07-05 09:44:35 To rzeczywiście masz zagwostkę.
Myślę, że sprawy typu zatarty cylinderek hamulcowy, zacisk i inne tego typu można odrzuić bo one też wpływały by znacząco na spalanie przy wyższych predkościach. Chyba niestety wypada na silnik. Tylko na co.... Masz jakiegoś benzyniaka, na wtrysku? Bo generalnie to jeśli coś sie dzieje ze spalaniem (za duzym) to własnie w ruchu miejskim są największe różnice. Czy automat nadal trzyma silnik na takich obrotach jak kiedyś ? Może coś z wtryskiwaczami. Kto ma benzyniaka? 9/10 forum Odzywać się ludzie Pozdrawiam |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-07-05 10:08:30 Benzyna 2.0 na wielowtrysku. Obroty jak zwykle, skrzynia OK. Musze przyznac, ze lepsza niz w Hondzie, szybsza jest.
Nie bede szukal szczegolow, za 6 m-cy wracam do Polski. Tyle, ze chcialem w POlsce tez kupic automata, ale jesli wszystkie w miescie chleja ok 50% wiecej niz na trasiue, to dzieki. Dlatego moze by inny automaciarz sie wypowiedzial? |
Marcinos TOYOTA DRIVER Supra MkIV Turbo/ Ca ... Warszawa | 2004-07-05 22:50:36
|
mirwin TOYOTA DRIVER Rover 420D Wołomin | 2004-07-06 10:31:09 Z tego co sie orientuje to jak zaczyna za duzo spalac to najprawdopodobnie to sonda Lambda pada lub tez padla. |
_diament Lubin | 2004-07-13 11:09:45 Od kilku miesięcy mam Camry z 92 roku wersja amerykańska w automacie, silnik 2,2 wersja LE. Jak do tej pory w mieście nie chce zejść poniżej 14 na 100, za to w trasie wychodzi 9,6-10 na 100. Jak więc widać - tak już chtba musi być.
Przy okazji: możecie mi pomóc w znalezieniu anteny wysuwanej automatycznie za rozsądną cenę? może być używana..... Pozdrawiam, Rafał. rafal.waszkowiak@interia.pl |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-07-13 12:24:52 Rafal, cjholera,tak juz chyb amusi byc. Tez 40-45% różnicy. Troche podlamka....
Ciekawe jak w nowej skrzyni Toyoty, zaponialem jak sie nazywa, ale to automat z mozliwoscia recznej zmiany.... |
stoned_crazy TOYOTA DRIVER Honda Accord okolice Warszawy/Poznań | 2004-07-13 12:35:45 No, ja byłem ostatnio w trasie nad morze i w jedną strone mi spalił tyle samo co po mieście (13 l. gazu) tyle że butowałem całyczas,non stop używałem kickdowna,Odd,ECT i rozpędziem sie nawet do 200 w 4 osoby i na full zapakowany . W drodze powrotnej spalił 12.4 l a jechałem chyba tak samo.Niewiem skąd ta różnica zabardzo ale przy spokojnej jeździe (120-140) powinien spalić chyba minimum 1,5 l mniej tylko ,że ja nieumiem tak zabardzo jeździć...
pozdrawiam... |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-07-14 09:40:58 Soned, ale palowaleś, a ja grzecznie miasto 60, trasa 110... |
pysiak TOYOTA DRIVER Toyota Carina E i SY ... Częstochowa | 2004-07-14 10:00:14 Nie wiem,czemu Cię dziwi 12 l w ruchu miejskim przy 2,0 silniku i to jeszcze w automacie - moim zdaniem to chyba norma, tym bardziej że autko już nie pierwszej młodości i nie chodzimi o jakieś usterki czy zużycie, poprostu kiedyś samochody były mniej oszczędne i tyle.
Co do gazu - Stoned, nie wiem czy masz podobną obserwację, ale z mojej wynika, że auta na gaz palą prawie tyle samo w mieście jak i na trasie. W przypadku mojej Carinki różnica to zaledwie 1,5 l/100. Na benzynie ta różnbica jest zdecydowanie większa. I jeszcze jedno - moim zdaniem różnica 0,6 pomiędzy spalaniem nad morze i z morza (o tym pisałeś) może wynikać z różnicy w dystrybutorze (na pewno nie tankowałeś w tym samym miejscu), temperatury otoczenia w któym tankowałeś. Sądzę że sam styl jazdy nie miał tu wielkiego znaczenia bo róznica niewielka. |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-07-14 10:27:38
Zależy które 4,4l(ropy) na 100km to dużo ? Takie spalanie miały niektóre tojki ponad 20 lat temu Ale generalnie masz oczywiście rację. Choć tak naprawdę IMHO nie ma jakichs przełomowych osiagnięć (jeśli chodzi o spalanie) np w benzyniakach. Raczej tendencja jest taka, zeby zrobić mniejszy silnik a mocniejszy (co ma sporo zalet) niż duży ale mało palący... (a może rzadko ) Inaczej przy dużych prędkościach - tutaj jest się czym chwalić. Komputerowa optymalizacja pod katem oprów jak np dopracowanie Cx albo oporu jaki stawiają opony ma swoje wyraźne efekty... Pozdrawiam. |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-07-14 12:24:22 PYsiak, nie dziwi mnie 12 po miescie, dziwi mnie różnica miasto [12,6] / trasa [8]. Zużycie w mieście 50% wieksze? To chyab nie wina starej techniki, bo w trasie spala malo. Stad moje zdziwonko i zrzucenie winy na automat. Zdziwionko, nie ze plai wiecej, ale ze TYLE wiecej. |