Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-03-08 07:50:05 Zaglądnij do filtra powietrza, może się przytkał pyłem na lakierni.
Pozdro. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-09 00:26:49 He...
Więc tak ja odpalam bez gazu gibnie się i gaśnie za drugim razem dłuższe kręcenie i zapali nierówno prez 2-5sek. potem 1500 obr. i już równiutko a po chwili wzrasta do ok. 1750. więc to norma ale te szarpanie przy rozruchu mnie wkurza a z gazem delikatnie i bez peoblemu. Pozdro. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-03-09 15:38:42 jasarna: wymień filtr powietrza, zresetuj kompa i w pierwszej kolejności przejedź ze 20-30km (najlepiej za miastem ) na samej benzynie, niech się nauczy jak należy. (od jazdy emeryckiej po odcięcie ) Opisz efekty.
Kafi: albo zasilanie albo zapłon. Woda w baku ? Dużo masz benzyny w baku ? Dawno tankowałeś ? Kiepskie paliwo albo jeszcze filtr paliwa ? Zapłon to standard: świece, palec, kopułka. Kable na ostatnim miejscu. (moje jeszcze oryginalne - 12 lat i problemów nie mam żadnych ) Sprawdź jeszcze moment zapłonu, to też może dawać popalić przy zimnym rozruchu. Jak już ruszy to komp sobie skoryguje deko i będzie równo chodzić. Zapłon na 10^, a przy gazie dałbym nawet w okolicach 12-13^. Pozdro. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-09 21:32:33 No więc tak:
-w zbiorniku 1/4 -tankowałem 12dni temu -filtr 5.000km pojechał z czego pewnie 300-400 na PB reszta na LPG -Świece 5.000km. NGK -Palec,kopułka i przewody zostały ale nie wyglada to źle! -Zapłonik jetro sprawdzę ALE:........ Dziś szperałem troszkę i gmerałem i wygmerałem: -Smrodzik gazu?!?! Wypadł czujnik tlenu z filtra powietrza (nie sądze aby to było przyczyną bo wsadziłem go na miejsce i reset kompa - bez zmian a poza tym to komp. i kontrolka nic nie pokazała) -co jeszcze a : po podniesieniu pokrywy filtra zapaliła bez zarzutu od razu na obroty bez szfanku aż mi się spodobało jak "ćwierkała" Więc może to K....a jednak filtr. Jutro rano podniosę pokrywę filtra i zobaczę co sie stanie czy normalnie zapali czy nie? Jak normalnie to zmienie filtr i zobaczę A jak nie to ???????????????????????????????????????????????? HGW!! Hm.............................................. Podumaj Perzan cosik Dzięki wielkie za zainteresowanie! Pozdro. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-03-09 22:51:18
A objawy pojawiły się po tym tankowaniu czy były wcześniej ?
To nie czujnik tlenu tylko temperatury zasysanego powietrza. Akurat w tym przypadku on nie miał większego znaczenia dla sprawy. Możesz jeździć z dyndającym na drutach i nawet tego nie poczujesz.
Cóż tu dumać... na Twoim miejscu nie podnosiłbym jutro dekla do odpalania, ale wyjął filtr, zamknął puszkę i dopiero odpalał. Pamiętaj, że jeszcze przed filtrem masz kawałek labiryntu na dolocie. Jak odpali grzecznie to sprawa jasna - filtr. Jak się zbuntuje to jeszcze grzebnąłbym dalej, ale robota dupiana bo trzeba nadkole zdjąć z przodu żeby dostać się do tej puchy pod zderzakiem i migacz chyba też. A zobacz no, czy nie masz wlotu koło reflektora przytkanego jakąś szmatą czy cuś... Tyle mojego dumania na dziś Trzeba się za robotę w końcu zabrać Pozdro. [ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2005-03-09 22:53:29 ] |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-09 23:03:01 Tankowanie nie ma nic do rzeczy było wcześniej.
sorki czujniki mi się poj...ły. nie chcę wyjmować filtra bo na dole puchy piach leży. Dzięki Perzan jutro walczę! Pozdrawiam. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-03-10 17:34:22 Mam!!!!!!!
Zawory gazowe nie zamykały do końca i gazik się sączył rano dosawał taką dawkę "Paliwa " że nie chciał chodzić. A lepiej się robiło gdy pokrywę filtra podniosłem bo LPG wylatywało do atmosfery. Zmieniłem zawór na przewodzie gazowym i wymieniłem sprężynę zaworu w parowniku (Landi-Renzo) I teraz jest dobrze -ZROBIONE- Pozdrawiam. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-03-10 18:39:12 Gratulacje
Śmigać, śmigać i jeszcze raz śmigać Pozdro. |
jasarna TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Puławy | 2005-03-24 23:33:32 No i filtr powietrza wymieniony - wszystko drożne. Komp zresetowany i "nauczony" - odcina benę przy ok. 6200. I ................ i poprawy nie widzę, nie czuję. Dodatkowo wyregulowałem zawory - jak sie okazało nie było źle (a przy poprzednich bywało, że któryś był podparty) i ustawione. Może mogły się w kompie na stałe jakies błędy "zalęgnąć"? Powyżej 4000 obr zbiera się nadal słabiutko........... [ wiadomość edytowana przez: jasarna dnia 2005-03-24 23:35:31 ] |