Pali jak czolg??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy to jest mozliwe zeby asterka z silniczkiem c16nz prosila o 12L/100km? Poradzcie !!!

za dużo. Standardowo, sprawdz sondę lambada

Niedawno miałem VECTRE A z takim samym silnikiem i paliła 15l na 100 przy tym z wydechu leciał czarny dym i to była padnięta sonda lambda

Maz, cały czas z wydechu leciał czarny dym, czy tylko czasami? U mnie leci raczej taki ciemno szary, ale nie zawsze. A jak Ci Vectra paliła w trasie? Mój Senator pali właśnie w trasie normalnie, a w mieście cyrk nie z tej ziemii. Jutro zmieniam sonde, bo mi żłopie ponad 20 litrów wachy w mieście, a to ciuteczek za dużo, no i szarpie na jałowym biegu - nierówno pracuje motor. Na komputerze nic nie wykazało niestety. Na obecnej sondzie jest przejechane 100.000 km, więc ogólnie podejrzewam własnie sondę - duże spalanie, nierówna praca silnika, siwy dym - objawy pasują w 99%. Przed wymianą zrobię pomiary sondy, ale mam nadzieję, ze to tylko to i ona właśnie jest do dupy.

Heva, to jeszcze nie sprawdziłeś sondy?

Dzieki Gbos za pomoc i specyfikację :) Sprawdzę jutro na kanale, a jak trzaśnięta to wymianka :) Ale szczerze przyznam, że kupiłem już sondę. Obecna ma przejechane sporo więc wolę na zimne podmuchać... raczej na niedziałające (mam nadzieję, że po wymianie znikną problemy). Kupiłem oryginalną do C30-SE za 230 zł, więc cena spoczko.

Z tego co Pisałeś, to zmiany napięcia na sondzie są za małe, bankowo do wymiany
Pozdrawiam

Tez sie teraz domyslam ze to sonda poniewaz na trasie wydaje sie byc normalne spalanie zaraz pojade do opla po nowke :) DZIEKI!!

Przed chwila dzwonilem do znajomego sklepu z czesciami do opla i sonda do c16nz kosztuje 140 PLN, a jak mysle to moja juz zrobila 118 tysiakow wiec NAPEWNO nalezy jej sie emeryturka

Witam ponownie !
Jeden Kumpel powiedzial mi ze to moze byc wina silniczka krokowego co wy na to? u mnie nie dymi z rury i na wolnych obrotach czasami sobie "zakicha"-delikatnie sie przydusi

konar a na jakich kołach jeżdzisz. Może masz za duże koła i przekłamuje licznik i w efekcie po przejechanie defacto 100km na kiczniku masz 85 i litry dzieliszprzez to co pokazał licznik. Ja w swojwj Vectrze mam mieć 175/70R14 a mam założone 195/ 65R15. Teraz jestem na etapie jazdy z kołami o rozmiarze prawie katalogowym bo tylko takie wyrwałem 195/65/R14. Jezdze dopiero 3 dni a juz widze poprawe dynamiki ruszania i automat sie tak nie żyłuje. Pomyśl o tym. Do kiedy masz auto i czy kombinowałes coś zw tym temacie? Czy zawsze tak dużo palił?

Cytat:
2003-03-15 23:09:32, konar pisze:
Witam ponownie !
Jeden Kumpel powiedzial mi ze to moze byc wina silniczka krokowego co wy na to? u mnie nie dymi z rury i na wolnych obrotach czasami sobie "zakicha"-delikatnie sie przydusi

Krokowy do duzego spalania raczej nic nie ma. Ma znaczenie tylko na wolnych obrotach.

koledzy moje kolka sa o rozmiar wieksze mam 14'' a powinny byc 13 ale po wymianie swiec zaplonowych asterka jakby sie uspokoila jak zrobie testa to dam znac.
aAa podpinalem fure do kompa i lambda troszeczke za wolno reaguje ale reaguje wiec powoli bede sie przymierzal do jej wymiany , pozostale parametry sa lux. Qmpel mi powiedzial zebym jeszcze oblookal w jakim momencie sie otwiera termostat bo to tez wazne jezeli silnik jest niedogrzany to dostaje wiecej paliwka i to tez moze byc przycznyna duzego spalania

Nieuwierzycie ale po tej wymianie swiec spalila mi po miescie 6,6 litra!!! sam w to niewierze ale jestem w fazie testow wiec wszystko moze sie zmienic

a sprawdzałeś filtr powietrza bo jak jest zapchany to też więcej pali.
pozdr. xiadz

Racja, filtr powietrza

Trzeba się zająć szczegółami, to i spalanie wróci do normy. No i pewnie zdjąć pierdzący wydech.