Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-07-10 11:05:41 Odrazu mówie,ze niemam wykresów jak wrzucić,ale mam je w ręce wydrukowane.Moc mojej toyki już zmierzona.Na seryjnym wydechu prawie 1KM więcej niż na sportowym,ale za to na Ulter gang jest 180Nm przy 2900obr,a przy 4700obr jest 181.6Nm.Przy seryjnym wydechu przy 2900obr jest około 176Nm,a przy 4700 też 181.6Nm.Moc to 138KM 5850obr na seryjnym wydechu,a na tłumiku końcowym ulter 137KM też przy 5850obr(autko było mierzone na 4 biegu aż do odcięcia z nadmuchem powietrza).Toyoty wydech jest bardzo czuły na jakość montażu.Połączono mi wszystko z końcowym tłumikiem rurką 45mm i moment i moc spadły poniżej wartości mierzonych z wydechem seryjnym.Gdy ponownie połączono wszystko rurką 50mm,moc doszła do 137KM i moment ten sam co przy seryjnym,ale prawie 100% mam przy 2900obr.To nawet czuć jak się depnie przy tych obrotach to ciągnie jak wściekła,ale od 3500obr do 4500 jakoś tak nic się nieda odczuć lepiej,ale właśnie powyżej 4500obr,dochodzi drugi kopniak i ciągnie już super do końca.Jak umiałbym zamieścić wykres to bym to zrobił,ale mam go wydrukowanego w ręku i niewiem,może na skaner wrzuce u kumpla i komuś prześle. |
![]() faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-07-10 11:06:01 Jest problem z autkiem,bo moment spada po przekroczeniu 3000obr do około 168Nm i potem stopniowo wzrasta ,aż przy 4700 osiąga kolejny max.Ten środek chcą mi naprawić zamontowaniem strumienicy łuskowej(o kilka mm mniejszym przekroju co wydech,czyli jak wydech 50mm,to strumienica 47-46mm) w miejscu środkowego tłumika.Niby wielokrotnie naprawiała ona środek obrotów i wyciągała moment w góre przez co był bardziej płaski w robionych przez eko-car samochodach z gazem i N-grupowej astry GSi.Powiedzieli też,że jeżeli strumienica niepomoże(ale to niemożliwe) w wyciągnięciu momentu w średnich obrotach,to wspawają mi spowrotem środkowy tłumik.Co o tym myślicie?Koszt strumienicy 120zł i reszta gratis.Jak zeskanuje wyresy to wrzuce je..Napiszcie co sądzicie o tej strumienicy.Niebędzie ona wspawana na pałe byle jak tylko dobrana poprzez kilka pomiarów na hamowni,tak aby było jak najlepiej.
|
![]() faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-07-10 14:23:11 Wiem,czytałem to już,ale niepiszą nic złego o umiejscowieniu jej w miejscu środkowego tłumika i zmierzone na hamowni.Wszystkie te arytkuły z GT itd.przeczytałem i dalej niewiem,czy w takim przypadku jak ja to zamontuje może przynieś złe skutki.Przecież potwierdzony pomiarami na hamowni poprawny montaż itd. niedaje powodów do obaw,ale te artykuły pachonia i węglarskiego czytałem po kilka razy i znam je na pamięć i tylko dlatego,że je znam,to narazie tego niezamontowałem.
Sam niewiem co teraz,czy jeżeli spowoduje to wzrost momentu obrotowego ,czyli pozytywnie wpłynie na prace silnika,to czy równocześnie może zaszkodzić?Co o tym sądzicie? |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-07-10 23:07:43 Witam.
Ja generalnie jestem sceptyczny wobec tego typu modyfikacji. Z drugiej strony widzę, że bierzesz się za to konkretnie. Wykres przed montażem masz, zamontujesz potwierdzając wszystko hamownią...takie podejście do modyfikacji to mi się podoba. Na Twoje pytanie ciężko odpowiedzieć. Wydaje mi się, że jeśli parametry silnika wzrosną w całym zakresie obrotów - nic sie nie pogorszyło- więc chyba nie ma się co martwić o silnik. Zresztą nad wszystkim czuwa komp ![]() Ja na Twoim miejscu bym spróbował, tym bardziej że masz gwarancję, ze jeśli spodziewanych efektów nie będzie to wracasz do punktu wyjścia...No własnie, żeby to nie było tak jak ze "sportowym tłumikiem". No ale hamownia prawdę Ci powie ![]() Pozdrawiam |
![]() faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-07-11 02:57:46
Tłumik sportowy podniósł moment obrotowy przy 2900obr do 181Nm ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2004-07-11 02:59:10 ] |
![]() WilK Black Magic Prowansja | 2004-07-11 06:18:31 Qrde, dla mnie takie wartości nieosiągalne. Gratuluję ![]() |
![]() faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-07-11 12:21:26 Gość z firmy tuningowej napisał mi,że jeżeli katalizator zostaje na swoim miejscu to niema obaw co do tej specyficznej strumienicy,gorzej jak katalizatora by niebyło ,to wtedy byłoby źle,ale sam nadal niewiem czy tak napiewno jest ,czy ktoś z was się orientuje w tym.Mój wydech to Katalizator,tłumik środkowy(on właśnie będzie zastąpiony strumienicą(no łuskową) i a na końcu jest uklter z piękna 100mm końcóweczką i właśnie ten środkowy chce zastąpić strumienicą i mam obawy. |
![]() faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-07-12 20:13:15 No więc już po pomiarach na strumienicy,która miała dać przyrost mocy.Otóż prawidłowo zabudowana,za katalizatorem obniżyła moment obrotowy ze 182Nm na 178,2,ale nie to gorsze,bardzo popsuła przebieg momentu w całym zakresie obrotów,no i moc też spadła ze 138KM na 134,4KM,poprostu kompletna klapa!!!(nawet to poczułem wyjeżdzając od tłumikarza)Nikomu niepolecam tego cuda,przynajmniej do Cariny 2.0 ,bo kto wie,może gdzie indziej się sprawdza,a sprawdza się,ale to już inny temat,oczywiście mam spowrotem wspawany tłumik środkowy i moc nawet na dupohamowni wzrosła.
|
![]() WilK Black Magic Prowansja | 2004-07-12 20:22:50 Nie śmiałem się odzywać w tak profesjonalnym wątku, ale... IMO lepsze rezultaty od strumienicy dałaby komora rozprężna, naturalnie zestrojona do danego silnika. Strumienica pracuje niestety w bardzo wąskim zakresie prędkości obrotowych, co w przypadku silników wyczynowych ma swoje zalety, ale przy normalnym użytkowaniu nie zdaje egzaminu. |
![]() faworyt TOYOTA DRIVER Toyota Carina 2.0 GLi Krapkowice | 2004-07-15 01:20:35 Tutaj są linki do wykresów z hamowni mojej Toyki.Przypominam,ze taki silnik ma mieć 133KM przy 5800obr i 183Nm przy 4400obr.
Pomiar tylko z wkładką sportową i seryjnym wydechem http://faworyt123.w.interia.pl/6.jpg Pomiar z wkładką i wydechem końcowym Ulter(niededykowanym): http://faworyt123.w.interia.pl/5.jpg Porównanie wykresów z wydechem ulter ze strumienicą łuskową,oraz wydechu ulter z środkowym tłumikiem http://faworyt123.w.interia.pl/2.jpg Porównanie wydechu seryjnego z wydechem w którym ostatnim tłumikiem był ulter. http://faworyt123.w.interia.pl/7.jpg Zarówno tu i tu jest katalizator i seryjny kolektor wydechowy.We wszystkich wykresach jest pomiar z katem i na filtrze K&N.Paliwko to V-power 95.Dokładałem tylko strumienice łuskową,lub środkowy tłumik,lub seryjny końcowy,lub sportowy końcowy. Tutaj jeszcze linki do tabeli obrotów,mocy i momentu dla seryjnego wydechu,oraz wydechu gdzie jest zamontowany ulter: http://faworyt123.w.interia.pl/1.jpg http://faworyt123.w.interia.pl/3.jpg Miłego oglądania i licze na jakieś rady,jak ten wykres spłaszczyć.Czy tutaj coś podkręcenie paliwka,lub...no sam niewiem,zewnętrzny komputer programowalny na hamowni...? Jak ten moment przy 3500tyś obr wyciągnąć do góry? [ wiadomość edytowana przez: faworyt dnia 2004-07-15 03:24:20 ] |