| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-22 02:49:59 I oto nadchodzą - długo oczekiwane i wypatrywane z niecierpliwością = > Zobacz tutaj najnowsze fotki < = Fotki przedstawiają stan samochodu i silnika tak jak je kupiłem. Z resztą jest krótki opis na samej stronie Skoro nie bede miał włoskiego klasyka to nie bede mial na razie ładnego sedana. Ten ma tylko wozić mnie przez jakiś czas i pozwolić mi na ocenę możliwości dwulitrowej jednostki napędowej. Zobaczymy co z tegoi wyjdzie. Czekając na pickupa i kolejne modele DF'a będę się wyżywać twórczo na tym egzemplarzu. Kto wie, może jego papiery ('76) pożyją dłużej od niego (w końcu zniżka za OC musi być |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-07-22 09:08:47 Widze ze Ci sie cholernie Weber serii ADF podoba |
Lunatic F&F Sympatyk Fiat 125 Warszawa | 2003-07-22 09:13:27 kurde sam bym chciał takie ''tymczasowe'' autko |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-22 15:19:37
No nie da się ukryć Czy to jest ten gaźnik 32ADFA ?? Od kiedy go kupiłem wydaje mi się że to ten bo to chyba seria jest. Moge mieć jakieś problemy z prawidłowym złożeniem tego gaźnika po rozebraniu go na części pierwsze? Czy po prostu w oparciu o w/w schematy robić tak jak przy rozbieraniu tylko w odwrotnej kolejności? |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-22 16:39:12 Po pierwsze chcialbym pogratulowac udanych zakupów...
a po drugie zanim założysz ten silnik zalecił bym ci rozebranie go i sprawdzenie co tam naprawde w nim siedzi Bo juz czytalem na niejednym forum ze ktos kupił silnik włozył i klapa... Kiedy planujesz to wszystko zlozyc i odpalic ? cos sie duzo 2.0 ostatnio pojawiło pozdrawiam |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-22 17:37:54 Jeszcze nie wiem czy takich udanych ale mam taką nadzieje. Jak pokupieniu spiąłem skrzynie z silnikiem to udało mi się nim zakręcić, teraz po ok. miesiacu stania pod prostownikiem + akku ledwo kręci przy wykręconych świecach, jak zatkam jeden otwór próbnikiem do ciśnienia sprężania to nawet raz nie obróci Zobacze jak się mają tłoki/cylindry (który szlif) - jeśli dorwę w rozsądnej cenie nowe tłoki to też szlif zrobie, jeśli jedynym wyjściem będzie tulejowanie to jeszcze nie wiem jak to przyjmę. Jak juz pisalem bude na razie robie tak zeby sie trzymala, chyba nawet nie bede lakieru odmładzał - to dopiero bedzie "cicho-ciemny" Ponadto moze jeszcze zaimplementuje kilka innych rzeczy, które bedzie mozna pozniej przelozyc jak jakis sprytny alarm+immobi+kidnap i inne bajery. W koncu musze na max wykorzystac wolny (powiedzmy ze wolny) czas wakacji! |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-22 19:38:57
Jak bym miał odpowiednią ilość kasy to już bym jeździł na max wypasionym, najmocniejszym i najszybszym pickup'em w PL. Tymczasem sprzedaje swoje telefony żeby mieć na remont silnika, podreperowanie budy i zarejestrowanie. Bedzie tego max 1500 zeta z czego jeszcze musze sobie kupic jaką 3310 za ok. 100 wiec LPG juz z tego nie kupie Ale kombinuje - moze jak juz wsadze 2.0 to uda mi sie kilka osób naciągnąć na 400m. Juz mam paru ochotników - jak usłyszeli że DF to bez zastanowienia przyjeli zakład. Jak dobrze pójdzie to z 1000 będzie ...zgryze zęby. Problem w tym że zaraz po szlifie nie bede mógł go tak żyłować ale myśle że jakoś to będzie i buda też wy3ma (ale by była porażka jakby mnie silnik wyprzedził Czy komuś z dwulitrowców udało się już na kimś zarobić na 400m? Albo chociaż z czym moge stawać, a do czego nawet nie mam startować? Jakieś rady/doświadczenie macie w tej kwestii??
Mam nadzieje że silnik bedzie gotowy w ciągu tygodnia i uda mi sie go wstawić i odpalić do 3.08.2003 czyli na II Spot Bydgoski - chciałbym sie przykulać chociaż na próbnych [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-07-22 22:18:39 ] |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-07-22 20:12:07
Nie maluj gaznika srebrzanka! bron Cie panei boze! bedzie wygladalo tragicznie. Oznaczenie Twojego gaznika, jak wieksziosci weberow jest na jego stopce, w okolicy obudowy przepustnic. Konstrukcyjnie to bardzo podobny gaznik do 32ADF, tylko ma inne srednice gardzieli, inne dysze i nie ma tego smiesznego silownika, pozatym moze miec dodatkowe uklady wzbogacajace. Opis nastawow znajdziesz w ksiazce od poldka2000. |
Rino125p F&F Sympatyk Kraków | 2003-07-22 23:15:18 to jest poprostu piekne az mi sie lezka kreci.............
mam pytanie z innej beczki ....ile pali taki kant na 2.0? |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-22 23:34:43
Pytanie dobre, ale na później. Nie odpowiadajcie w tym temacie dopuku nie napisze że już wstawiłem 2.0 do mojego Kanta |
vievior F&F Wolny Słuchacz :) Opel Omega A Kombi Piła | 2003-07-23 00:01:41 NO nareszcie widac jakis efekt poszukiwan |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-25 01:13:51 I są już nowe fotki, tym razem z rozbiórki mojego DOHC. Wszystko widać na zdjęciach.
No i właśnie, pojawiły się pierwsze problemy. Pierwszą śrubę ukręciłem zdejmując ten króciec od wody w kształcie T (środkowe zdjęcie w pierwszym rzędzie i to po lewej obok). Po wymontowaniu pompki paliwa moim oczom ukazało się tyle syfu ze sie nigdy bym nie spodziewał (foto 4 od góry i 4 od lewej). Skoro przy pompach jestem to następną śrubę ukręciłem przy pompie wody. Ale tymi dwoma to się tak bardzo nie przejąłem - nie ma wojny bez ofiar. Po mojej stronie na szczeście nie ma ofiar więc chyba z nim wygrywam W tymże rzędzie na pierwszym zdjęciu widać też fragment palca rozdzielacza. Niektórych zapewne to zdziwi - jak można go rozwalić Oglądając pompę wody zauważyłem pewną nieprawidłowość - dwie łopatki dały nogę z wirnika i wcale im się nie dziwie, bo nie wygląda on najlepiej Co do reszty to jeszcze rolka napinacza trzeszczy jak grzechotka do kluczy nasadowych. Z ciekawszych rzeczy tarcz sprzęgła jest nierównomiernie zużyta. Nie jest jeszcze za chuda tak na moje oko ale nie pracowała chyba całą powierzchnią. To z resztą widać na jednym ze zdjęć. Reasumując: silnik juz prawie rozłożony, jeszcze tylko miska, wał, tłoki i wszystko idzie do szlifu [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-07-25 03:43:44 ] [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2003-07-25 03:45:05 ] |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-25 09:59:45 nieźle, widze ze zabrałes sie do pracy Napisz dokladnie jakie czesci potrzebujesz postaram sie popytac tu i tam |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2003-07-25 11:34:31 Masz zaplon bosha wiec palec pasuje od golfa czy passata |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-25 14:07:29
Pewnie ze wymoczyłem! Spryskałem wszystko odrdzewiaczem tak obficie ze sie mała kałuża zrobiła pod silnikiem Na pewno wszystko oczyszcze i pomaluje niektóre elementy. Blok w prawdzie jak widać był niedawno chyba malowany ale troche za blady ten kolor - jak uda mi się znaleźć jakąś "wiśnie" wysokotemperaturową to na pewno go przemaluje. BTW może ktoś ma czerwoną osłonę paska rozrządu i chciałby się zamienić na żółtą? Bo mi ten kolor nie bedzie pasował do reszty, a malowanie tego plastiku chyba nie jest najszczęśliwszym pomysłem
Na razie mam nadzieje że wszystkie potrzebne mi rzeczy znajdę w pobliżu we w miare dobrej cenie. Ale dzieki, jakby co będe o Tobie pamiętał. Nie ukrywam że mam dość ograniczone fundusze więc zastanawiam się nad używanymi częściami. Ale niektóre pewnie lepiej kupić nowe (np. rolkę napinacza). Jednak chciałbym żebyście doradzili mi jakie części mogę wziąć na "drugą młodość". Myśle tu na razie o pompie wody, i tarczy sprzęgła, chyba że ta moja jeszcze sie nada do czegoś, no i ewentualnie tej rolce bo u mnie wołają za nową ponad 50zl a to jest 5% (1/20 brzmi bardziej przerażająco |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-25 21:16:37 Ja bym wogole sie pozbył tej osłony i nie zakladał zadnej. Kania ma bez osłon i nie widziałem zeby cokolwiek złego sie działo. A bardzo fajnie wygladaja te koła pasowe Co do czesci to rozkrec wszystko sprawdz co jest do wymiany a co nie. Jesli chodzi o sprzegło to ja bym załozył nowe, a do pompy wodnej nie ma zadnych zestawów naprawczych, bo nowej chyba nie kupisz... |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-26 04:38:35 No, prace idą w dobrym tempie - co dzień jest nowa partia fotek z dopiero co odkrytych miejsc Widać na nich m.in. ile syfu sie w misce zebrało i w jakim stanie jest sama miska. Mam nadzieje ze da się ją wyklepać bo nie mam juz na nową. Na szczęście pompa oleju jest cała, wgniecenie nie uszkodziło smoka ale chyba już lekko dotykał tego szlamu na dnie. Dobrze widać też jak zasyfiona jest rurka prowadząca bagnetu. Układ korbowo tłokowy wyjmę dopiero w poniedziałek. Wtedy też rozpoczne remont właściwy całej jednostki. Dowiem sie tez ile mnie to wyniesie - tłoki, pierścienie, panewki itp. Trochę boje się ustawiania luzów zaworowych - kto wymyslił regulacje płytkami Jednak bardziej obawiam się zakładania paska rozrządu - mam nadzieje ze nie przestawie zadnego koła nawet o jeden ząbek . Jak mogę sprawdzić czy wszystkie są dobrze ustawione?
Ale to na szczescie jeszcze za jakiś czas wiec nie ma sie co bać na zapas |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-26 07:14:11 matko co za syf....w tym silniku jest ![]() to wogole jeździło...? bo ta maź to nawet na olej nie wygląda.
mozna wiedziec ile kosztował cie ten silnik? w sprawie ustawienia rozrzadu to chyba musi sie wypowiedziec Kosa..jesli zalezy ci na odpowiedzi to mozesz go powiadomic o swoim poscie pozdro |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2003-07-26 14:25:57 Silnik ze wszystkim (skrzynia, alternator, rozrusznik, zapłon) kosztował mnie 600 zeta. Ale wedlug sprzedajacego mial byc w pełni sprawny sprawny . Jednak jeszcze przed rozebraniem widać było że tak nie jest, o czym mozna sie przekonać oglądając wykresy
Różnica pomiędzy tymi wykresami polega na tym, że przy drugiej próbie wpadłem na to żeby otworzyć przepustnicę Ponieważ teraz już wiem że gość mnie w ch... zrobił bo silnik jest w fatalnym stanie (co widać z reszta), a umowe spisaliśmy na całego 132 więc zamierzam uzyskać jeszcze od niego w tej cenie pompe wspomagania (+200zl chcial!), mech. elektr. szybek (chyba 4 ma!) i może jeszcze troche wnetrza. Zeby juz nie bylo ze to ja jestem taki zly to dam mu jeszcze stoofke i niech spada. Jak mnie jeszcze raz bedzie probowal wychu...ć to zadzwonie po "niebieskich" - niech choć raz nie będą przeciwko mnie tylko ze mną |