Problem z Autronic AL-700

« Poprzedni | Nastpny »
Witam
Mam ogromna prosbe o pomoc w moim problemie. Otoz mam instalacje autronic al-700, przelacznik automatyczny z gazu na benzyne to kwadratowy przycisk Autronic z zielona dioda. Moj problem polega na tym ze nie moge przelaczyc sie z gazu na benzyne, gdy czasami stane z powodu braku gazu to za 10 razem sie uda...Kombinuje na wiele sposobow, przytrzymuje dlugo ten przycisk, trzymam go wlaczam i wylaczam zaplon. Czy ktos wie jak to sie robi, jak to powinno dzialac. Z gory dziekuje za pomoc.

ja mam autronika i jeszcze nie sprawdzaem przejcia na benzyne z gazu...ale monterzy mwili, e jak "zacznie koczy sie gaz" to przeczy a nie jak ju nic nie ma...moe to to? jutro sprawdz u siebie a ty sprawd, czy jak masz wiecej gazu to bez problemu przeczasz...moe to to...

No wlasnie nawet majac pelen zbiornik gazu nie moge przelaczyc na benzyne, przycisk jakby wogole nie reagowal. Ostatnio gdy mi sie to udalo to kombinowalem z wylaczaniem i wlaczaniem zaplonu trzymajac ten przycisk. Zapomnialem jeszcze dodac ze samochod mial odlaczany akumulator, slyszalem ze czasami sterownik przechodzi w tryb awaryjny, moze to powoduje moje problemy??
Czy ma ktos jakas wiedze na ten temat. Bardzo prosze o pomoc.

Cze
Trzeba jecha do gazownikw eby podczyli ci jeszcze raz i zaprogramowali centralk. Jak by akumulator zbyt dugo odczony mg si rozprogramowa (podobno nastawy trzyma do 12 godzin). Tam ustawia si sposb reakcji na przycisk (lub prozaiczna sprawa uszkodzony przycisk sprawd)
Nara

Ale pierdoy! nie wiem kto tak wymyla, e ustawienia w komputerze s przechowywane przez 12 godzin! Czy Wy mylicie, e tam jest may akumulatorek podtrzymujcy ustawienia!!! Przecie to byoby enujce jakbym po kadym duszym odpiciu akumulatora mia jecha do gaziarza!
Jak moje auto stao u blacharza to akumulator by odczony ponad tydzie - ustawienia zostay! Mam oczywicie AL-700

Pierwsze co zrobibym to sprawdzi sam przecznik! Sprawdz zwyklym omomierzem czy jest OK!

Ale pierdoy! nie wiem kto tak wymyla, e ustawienia w komputerze s przechowywane przez 12 godzin! Czy Wy mylicie, e tam jest may akumulatorek podtrzymujcy ustawienia!!! Przecie to byoby enujce jakbym po kadym duszym odpiciu akumulatora mia jecha do gaziarza!
Jak moje auto stao u blacharza to akumulator by odczony ponad tydzie - ustawienia zostay! Mam oczywicie AL-700

Pierwsze co zrobibym to sprawdzi sam przecznik! Sprawdz zwyklym omomierzem czy jest OK!

Jeli chodzi o czas podtrzymania to info byo od gazownikw.

A ma kto pomys na to:
Jednego dnia obroty na gazie trzymaj sie na wolnych 1100,zeby za godzine , dwie przy ponownej jedzie na 850-900 sta! Czasem przez 3 dni s ustawione tak jak to gazownik zrobi 850-900, a np wieczorem znowu 1100 na wolnych??? Nie ma falowania, filtr nowy, obroty na benzynie stabilne 850, instalacja jak w tytule, gaz ma przejechane 13tkm!

Ludziska ja mam tez AL700 i kiedy chce moge sobie zmieniac gaz-bena i bena-gaz a na pewno odlaczenie akumulatora nie wplywa na komputer od gazu.pozdr

Cytat:
2005-08-11 06:58:13, lerby23 pisze:
Witam Mam ogromna prosbe o pomoc w moim problemie. Otoz mam instalacje autronic al-700, przelacznik automatyczny z gazu na benzyne to kwadratowy przycisk Autronic z zielona dioda. Moj problem polega na tym ze nie moge przelaczyc sie z gazu na benzyne, gdy czasami stane z powodu braku gazu to za 10 razem sie uda...Kombinuje na wiele sposobow, przytrzymuje dlugo ten przycisk, trzymam go wlaczam i wylaczam zaplon. Czy ktos wie jak to sie robi, jak to powinno dzialac. Z gory dziekuje za pomoc.

To moe ja rozwiej wszystkie wtpliwoci.

Jeli idzie o przeanczanie gaz - benzynka.
Gdy zapalimy silnik i nie wieci zielona dioda, to autko pracuje na pb.
Przyciskamy raz i zaczyna nam miga zielona dioda - wtedy autko jest przygotowane do przejcia na LPG przyciskamy peda "przypieszania" i po osigniciu np. 2000mpr wancza si LPG, wtedy wieci zielona dioda.

Przyciskamy raz jeszcze (jak wieci ta dioda) przycisk i silnik przechodzi na Pb (dioda ganie).

Instalacj t rwnie moemy odpali na LPG (awaryjne odpalenie).
W takim przypadku przyciskamy ten przycisk i trzymajc go zapalamy silnik.

W skrcie:
Praca na PB - dioda nie wieci
Ukad przeczony na LPG, ale jeszcze pracuje na Pb - miga zielona dioda (wolno)
Praca na LPG - wieci zielona dioda
Rezerwa gazu - miga zielona dioda (szybko)

Przeanczamy pojedynczym klikniciem przycisku

I jeszcze jedno: AL-700 ma t zalet, e nie rozprogramowuje si,
nawet jak przez kilka dni nie bdzie zasilania.

Jeli masz jeszcze jakie pytania z chci odpowiem.

Cytat:
Rezerwa gazu - miga zielona dioda (szybko

A u mnie sie cos poprzestawiao chyba, bo zawsze jak mi sie Gaz koczy to migaa dioda a teraz cay czas wieci jakby byo jeszcze duzo gazu!
Reszta ok!tzn:
Co sprawdzi?????

A moja dioda mruga nawet kiedy mam zatankowany zbiornik i dzisiaj wymienilem czujnik i moj gazownik nie wie co jest.Sprawa taka ze nie odbijal mi zawor bezpieczenstwa i niby go dzisiaj zrobili jeszcze nie sprawdzalem. ale wczesniej dioda tez mrugala.I to jest tak ze ona sobie czasem mruga i pozniej przestaje i jest ok i pozniej znowu mruga i tak co jakis czas

Hej,

Z tym Autotornicem to rzeczywicie jest problem
kiedy samochd jediz na pb i bdzie si przeacza na lpg wwczas dioda miga szybko a po przeaczeniu na lpg "wolniej". Oczywicie eby byo mieszniej kiedy gazu jest duo to dioda zieolna swieci cigle a kiedy waczy si "rezerwa" wwczas miga.
Na samym pb nic nie wieci i miga.
A wystarczyyby dwie diody w rznych kolorach .....
Sowem idotyzm.
PZDR
PGR

W skrcie:
Rezerwa gazu - miga zielona dioda (szybko)

opis wziem od Kisztana bo jest prawidowy i nic w nim uj i nic doda.Jeli za chodzi o szybkie miganie diody w momencie kiedy jest peen zbiornik gazu to wynika to albo ze zego wyregulowania czujnika rezerwy gazu albo uszkodzenia przewodu sygnaowego od czujnika lub co czsto si zdarza uszkodzonego samego czujnika(nawiasem mwic najlepszym wskanikiem iloci gazu w zbiorniku jest skasowany licznik dziennego przebiegu auta po tankowaniu)

Dioda miga szybko gdy AL-700 jest ustawiony na przeczanie przy opadaniu obrotw i sygnalizuje tym e przekroczylismy zadan wartosc obrotw do przeczenia i jak obroty zaczn spadac to sie przeczy..
Wtedy miga bardzo szybko.

Koledzy
Wecie podczcie przewd sygnaowy rezerwy do masy i zawsze po przejciu na gaz dioda bdzie wieci staym zielonym wiatem.Jest to jedyne wyjcia dla tych ktrzy nie mog si w tym poapa.

Moment w ktrym dioda ma miga, by pokaza nam, e jest rezerwa mona ustawi sobie samemu.

Wyjedamu gaz do koca, tankujemy np. 5-7L LPG
Zapalamy silnik przeanczamy na LPG.
Nie wiem jak to jest w butlach cylindrycznych, ale w teroidalnych, odkrcamy pokryw i obracamy tym szkiekim od manometru, tak by uchwyci moment w ktrym dioda zaczyna mruga - wieci.

Jeli mamy ukryty ten przycisk z diodami i nie moemy zaobserwowa momentu przejcia musimy poprosi kogo o pomoc, by zaobserwowa moment przecia.

Nie wiem czy jasno to opisaem, ale ja tak robielm, bo Instalator ustawi mi rezerw na 10L, a to dla mnie byo za wczenie.

W butlach cylindrycznych jest tak samo jak w toroidalnych,opis regulacji jest prawidowy,nic dodac i nic uj

Witam
Wanie zmieniem samochd i mam zamontowany w Lanosie Al-700, poszukiwaem opisu przecznika pb/lpg no i jestem. Tylko e u mnie na penym zbiorniku LPG w momencie zaplonu miga bardzo szybko zielona dioda, a gdy przeczy sie na pb swieci cigle. Rezerwe zmieniem na okoo 7 litrw bo bya ustawiona na 15 no i gdy wczy sie rezerwa zielona dioda zaczyna miga wolno. Wic dlaczego mam odwrotnie z tym miganiem diody ni inni ?

Koledzy, to co 10-mu si udaje ustawi. We sobie diod zamontuj w desce, podepnij do + po kluczyku a katod do kabelka od czujnika rezerwy na zbiorniku. I po problemie z identyfikacj, jak wieci i jak mruga. Rezerwa zawsze bdzie rezerw. Dioda zielona pozostanie tylko do sygnalizacji Pb lub LPG.

« Poprzedni | Nastpny »