Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-03-27 20:32:04 o jakiej pojemności akumulator wybrać? Standardowo jest 55Ah, ale mogę kupić za 170 zł akumulator 50
Ah Centry, bezobsługowy z oczkiem jak ten fabryczny. Zastanawiam się tylko czy te 5Ah to duża różnica?? A może kupić 61Ah, ale czy alternator da radę?? Co o tym myślicie, niestety nie ma 55Ah z tego modelu... Aku już mi padł, wystarczy tylko tyle by po nocy go odpalić, w zimę jak nie odpalił za pierwszym razem, to drugi był już ostatnim i dupa blada... Czekam na propozycje i pomoc |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-03-27 21:52:26 Ja też mam 61Ah i niema z nim żadnych problemów a pamietajdzie natym chodzi wzmacniacz 240W + radio + CD i czasami potrafie grac kilka godzin a potem odpala bez najmniejszego zajakniecia.!!!
Co do alternatora to spoko to akurat mamy z zapasem .. mocny jak byk>!!! ogólnie polecam ..... przy - 30C rano somsiady kombinowały z kabelkami żeby się wzajemnie odpalić a jak wsiadłem i na dotyk zapalił.... jakby w lato ... takrze ja ci polecam mocny aku newiele droższy a może ci oszczędzić przykrych sytuacji zimą....... |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2003-03-28 21:51:37 Wybierając akumulator do Espero, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na samą pojemność akumulatora w Ah, ale też na jego prąd rozruchowy.
Spotyka się w sprzedaży akumulatory różnych firm o pojemności np. 55 Ah, ale o diametralnie różnych parametrach prądu rozruchowego. O ile pojemność akumulatora jest ważna podczas normalnego użytkowania, (chociażby sprzęt grający na postoju) to prąd rozruchowy (jak najwyższy) daje nam pewność, że samochód sprawnie zapali w zimie. Dla przykładu, akumulatory o pojemności 55 Ah mogą mieć prąd rozruchowy w granicach ok. 450 - 630 A w/g normy EN. I na odwrót - patrząc na taki sam prąd rozruchowy, możemy kupić akumulator od np. 50 - 65 Ah. I jeszcze coś o normach, bo niestety u producentów nie ma w tym jednolitości. Spotyka się oznaczenia w/g norm EN, SAE, IEC i DIN. Celowo napisałem w tej kolejności, bo jeżeli przyjąć normę EN za 100 %, to inne normy przy tej samej "wartości" akumulatora podadzą inne "wielkości" SAE to ok. 80 % normy EN czyli 600 A (EN) - 480 A (SAE) IEC to ok. 60% normy EN czyli 600 A (EN) - 360 A (IEC) DIN to ok. 50 % normy EN czyli 600 A (EN) - 300 A (DIN) Przepraszam za taką "naukową" wypowiedź, ale lubię ścisłość każdego tematu. |
Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-03-28 22:51:21 jam mam Centre72Ah i mam nadzieje ze nie bede mial zwarcia |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-03-29 00:36:22
W mojej esperozzie z 96 r. jest jeszcze fabryczny akumlator. Czarne oczko pojawilo się już spory czas temu, ale mimo wszystko auto pali bez problemu. |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-04-15 19:45:34 umnie orginalny akumulator wytrzymał 8 lat, polecam akumulatory varty i beren te ostatnie są trudnodostępna ale warto szukać |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-04-15 20:43:47 Ja nie polecam Boscha bo oni dla nas robia chłam, zdecydowanie lepiej kupić Centrę Poznań i to 61 a nie 50 Ah jeżeli nie ma 55.
Pozdr. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-04-15 21:01:12 Ja w espero mam fabryczny akus od 98r. oczko jest nadal zielone. Natomiast w TRUCKU mam CENTRE od 3 lat i tej zimy poldek nigdy sam nie zapalił, musiałem go zapalac "z esperaka" (na kable) albo ciągnąc (tez esperakiem)!!! I tu mam dylemat! Niestety nie wiem jakich parametrów jest akus z poloneza. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-04-15 21:35:45 Jeśli chcecie namiar na doskonały sklep z akumulatorami ( w Warszawie) po polecam sklep na ul. Złotej 60 (tel. 624 30 73). Właściciel jest hobbystą w tym temacie (poza tym interesuje się też bronią białą, czyt. nożami, itp ). Napewno doradzi Wam odpowiednią "bateryjkę"
Sklep znajduje się nieopodal salonu Ery, blisko Dw. Centralnego, więc nie powinniście mieć kłopotów z trafieniem.` Pozdrawiam - Speed R |
Janow signum1.9/corsa1.4Si Kraków | 2004-04-15 21:46:58 A ja mam Centre 44Ah. Oryginał miał 6 lat i jeszcze kręcił. Ale na wszelki wypadek wsadziłem g odo starego auta i puściłe mw ludzi. |
Tomi_Li (S) Hyundai Sonata Y3 Szczecin | 2004-04-15 21:54:29 Witam
Żeby przekonać was do Centry to powiem że na dwa dni w garażu podziemnym zostawiłem właczone radio (hehe gapa ze mnie) i dzisiaj odpalając auto nie było większych problemów. Mam Centrę 61 Ah. POlecam szczerze miło się dzisiaj zaskoczyłem Pozdro dla Dominika często widuje Twoje autko |