MotoNews.pl

Polonez Oner

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ten polonez był skonstruowany przez kogoś z Puław. Zrobiony był na bazie Trucka, mosty i przeniesienie napędu pochodziło z Nivy.kiedyś była stronka na której był artykuł o nim-właściciel opisywał jego wykonanie i porównywał z rozwiązaniami w Analogu. Zdajsie chiał nawet robić takie na zamówienie, ale narzekał na przepisy. Chyba skończyło się na 2 modelach różniących się zawieszeniem. Tyle pamiętam.
Tu są zdjęcia tego cuda:
Oner 1
Oner 2
Oner 3
Oner 4
Może ktoś coś słyszał więcej o tym autku, albo ma gdzieś ten artykuł, ja niestety straciłem zapis strony gdzie był skan o nim. Moze jeszcze jeden "biały kruk" zostanie szerzej odkryty-tak jak znaleziony niedawno Polonez Van z 1988r

Nie widziałem go jeszcze ale prezentuję się korzystnie

Artykuł pochodzi z "Motoru" z 4 kwietnia 98r.Konstruktorem Onera jest pan Antoni Grabowski z Puław,kolejny prototyp mial zawieszenie pneumatyczne z polskim systemem sterujacym.Jesli ktos chce to mogę to zeskanowac i przeslac na skrzynke.

ja poprosze o przesłanie pkozi@wp.pl

ja tez poprosze
driver_kierowca@interia.pl

A może by tak do dzału Publikacje albo na strefę

No i wyslałem.........

Dla zainteresowanych zeskanowany artykuł z motoru TUTAJ

Cytat:
2004-08-05 15:06:38, Dunix pisze:
Dla zainteresowanych zeskanowany artykuł z motoru TUTAJ

Plany były piękne....

dokładnie to jest ten artykuł. facet miał zapał i plany-ciekawe co z tego zostało. ostatnio na forum www.rajdy4x4.pl pojawiła się dyskusja w sprawie produkcji trucka z napędem 4x4. dyskusję wywołał ktoś z PFS. ciekawe czy to zgrywa czy fakt. jak tak to może w końcu coś się ruszy. tylko już chyba za późno na takie wersje.w połowie lat 90 lub wcześniej to byłby dobry zamysł. tu jest ten wątek:polonez 4x4
gdzieś na forum była też dyskusja nad prototypami analogów.