Wymiana paska rozrządu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po ilu tysiącach należy wymienić pasek rozrządu w 406 2.0HDi??
Chciałbym też wymienić akumulator na nowy tylko na moim nie mam zadnych oznaczeń i niewiem jaki zakupić żeby nie był za słaby.

w serwisie zalecali mi nieco wczesniej, niz mowi producent. Cos kolo 60-70 tys.

Cytat:
2005-12-15 12:06:54, adasco pisze:
w serwisie zalecali mi nieco wczesniej, niz mowi producent. Cos kolo 60-70 tys.

ja tam się nie znam, ale mam 406 HDi i pytałem się o wymianę rozrządu w autoryzowanym serwisie i powiedziano mi, że wymienia się po [color=red] 160 K km [/color]

ja wymieniłem po 140 tysiącach kilometrów - robiłem więcej rzeczy - ciągle leca mi końcówki jakichś drążków w zawieszeniu z tyłu; wymieniałem klocki hamulcowe, olej, przetaczałem tarcze z przodu, plus masa innych rzeczy więc poprosiłem o wymianę paska rozrżadu - skoro samochod musi stać cały dzien w warsztacie (ale nie w serwisie peugeota) to niech zrobią i rozrząd - przy przeglądzie 160 000 km będzie szybciej i taniej (niestety, drążki stabilizatora tylnego zawieszenia siadły już po 14 000 km)

moj akumulator ma 50 Ah

nooo, to moze HDI maja dluzszy resurs paska. W 405 teoretcznie powinien wytrzymac spokojnie 100.000. ALe po co ryzykowac? Pasek nawet stowy nie kosztuje....

W jakich cenach jest wymiana paska rorzadu ?? Oczywiscie w normalnym warsztcie, nie serwisie.
Mysle ze za jakis czas zdecyduje sie na wymiane...

sam pasek ze 70 zl, wymiana gdzies drugie tyle, moze kapke drozej.
warto tez wymienic rolki, a nawet trzeba.

to jakies 200 - 250 zł musze szykowac

W silnikach 2.0 HDi pasek rozrzadu wymienia sie co 160 000km przy normalnym uzytkowaniu i co 120 000 km przy uzywaniu intensywnym (ale co to oznacza - to nie mam pojecia - kupilem 2letniego puga 206 2.0HDi z przejechanym 153000km - co daje srednio 75tys km/rok- jak dla mnie to jest mocno intensywne uzywanie - a pasek nie byl wymieniony mimo przegladow w autoryzowanym servisie), ale 160 000 to ostatni dzwonek.

W serwisie na Lodowej w Łodzi zalecają wymianę maksymalnie co 100 tyś. km. Ostanio wykonano tam taką usługę w moim 306 hdi (2001 r.) po pierwszych 100 tysiącach i kosztowało to: 356 PLN.

W tym (ceny z vat):
robocizna 122 PLN
pasek 85,50
rolka nap 76,50
rolka prow 72

Pozdrawiam
Adam