Jakie opony zimowe polecacie ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chodzi mi o producenta i model, i jaki jest preferowany rozmiar 14ki zimowej do essiego.

Jeśli chodzi o mnie, to zdecydowanie Continental Winter Contact. Śmigałem na takich dwa sezony. Wzorowo zachowują sie na śniegu. Zdecydowanie polecam.

Ja odziedziczylem komplet Dębicy Frigo z przebiegiem ok 20 tkm. Nie zawiodla ani razu w zimie , nie musiałem zakladac nigdzie łańcuchów wiec na tej podstawie uważam że to dobra opona. Zreszta w zimie nie scigam sie i nie potrzebuje opon o ponadnormalnych wlasciwosciach ... Maja jezdzic i sprawiac ze czuje sie pewnie i bezpiecznie ... I w tych kwestiach debica daje rade

Jeszcze z tanich dobre są Kormorany Snow-pro. Używam, nie narzekam.

ja polecam Debice Frigo Directional niezlej klasy opona za smiesznie niska cene mam ja sezon i jest naprawde dobra.
Wczesniej jak pracowalem jako przedstawiciel mialem ta debice w renault kangoo i wiele razy mnie ta opona ratowala.

Ewentualnie polecam Fulda Cristall Montreo lub drozsza wersje Supremo.
Ja ja kupie do siebie na 2 oś. i tej zimy debica pojdzie na tyl a Fulda na przod.

Letnie mam Fuldy i musze powiedziec ze to sa spoko opony w akceptowalnej cenie.

to ja sie przyłącze do tematu i zapytam jaki rozmiar kół na zime musi być w essim no najlepiej jaki by mi pasował bo autko teraz mam na 16-stkach ale na sportowym zawiasie wiec jaki rozmiar/szerokość/wysokośc bym musiał sobie wsadzić na zime...???

dziekuje z góry na odpowiedz

Jeździłem na Fuldach Cristall Montero. Były OK. Teraz z kolei Dębica wypuściła opony Frigo 2. Mają bieżnik identyczny jak GoodYear Ultra Grip 5, co myślę, że daje nadzieję na to, że będą OK. No i ta cena - 166PLN/szt na www.opony.com.pl za 175/65/14. Moim zdaniem tylko to brać. Ja chyba zamówię w poniedziałek, bo potem nie wiadomo, jak będzie z oczekiwaniem na dostawę...

Nokia(n) Hakkapellitta

Cytat:
2005-09-17 09:21:05, munIO pisze:
Jeszcze z tanich dobre są Kormorany Snow-pro. Używam, nie narzekam.

Też na tym jeździłem i mam zamiar kupić w tym roku. Niedroga opona, a dobrze się sprawdza.

Generalnie uważam że każda opona zimowa bedzie dobra, o ile będzie założona. W zimówkach nie ma takich różnic jak w letnich, bo do świrowania na śniegu, błocie pośniegowym itd nie uprawnia żadna zimówka. Nie oczekujmy cudów. Ale każda będzie o niebo lepsza od letniej. Dlatego choć w lecie jeżdżę na takich jak Pirelli P Zero Nero, to w zimie na polskich.

W zeszłym sezonie pojeździłem trochę na Dunlopach SP Sportach w zimie i .... było wesoło, ale częsciej gorąco...

Ja z koleii polecam opony "Pirelli W 160 S" 175/65/R14, teraz będę trzeci sezon na nich śmigał. Bardzo dobrze radzą sobie z luźnym/ubitym śniegiem. Wierzcie mam naprawde beznadziejny podjazd (pod góre) na posesje a ciągną aż miło! I jeszcze jedna sprawa przejechałem na nich ok. 9000km i praktycznie nie widac zużycia, oczywiście tylko zimą. Nie wiem ile teraz kosztują, ja kupwałem z promocji po 180zł/szt. O takie Klik

heh niechodzi mi o firme oponke bo i tak moge mieć kazde ale chodzi mi o rozmiar kół jakie powinny być... czy 14-stki czy inne no i szerokość i wysokość oponek jaka by najlepiej pasowała...

Norma - 185, na zimę dobre są węższe, także możesz założyć 175

heh dzieki wojo ale jeszcze prosił bym o wymiar koła.... czy 13" czy 14" a moze inne....? bo niewiem jakie orginalne sa na zime aha i wysokośc najlepsza oponki jaka by miała być

14" chyba że masz coś pokombinowane z hamulcami. Bo widzę że seryjnego bolida nie masz Ale jak nie masz wsadzonych jakiś większych zacisków i tarczy, to 14" będą OK.

heh no wojo to taki bolid no a z hamulcami nic chyba nikt niekombinował chyba bo niewiem bo od roku autko jest dopiero in poland:d heh no to dziekówa za odpowiedz... pomogłes mi bardzo

pozdrawiam

No problem

.... ja śmigam na MICHELIN ALPIN .... nie narzekam ... ....

Ja bym wam polecal DAYTON DW 500. Dobra opona z koncernu Bridgestone/Firestone i nie droga .Na pewno lepsza jak debice i kormorany ,a cena niewiele sie rozni.W wyborze pomagal mi zaprzyjazniony "spec" w tym temacie.
TU zobaczcie na orientacyjne ceny.

Po lekturze paru portali oponiarskich kupiłem Fuldy Montero i jestem zachwycony Jestem z gór i śmigam głównie Podhale - zakopianka - Kraków i zachowują sie w tych warunkach rewelacyjnie. Poprzednie conti miałem troche już zjechane i musiałem wozić łańcuchy (przydawały się) a na fuldach nie miałem jeszcze potrzeby ich użyć i oby tak dalej
Generalnie są ciche na suchym, przyczepne na śniegu i błocie pośniegowym, auto praowadzi się pewnie - jazda jak w lecie

nie ma co szpanować. polskie kormoranki są extra. miałem je kiedyś 3 sezony w golfie, a teraz do esika też takie założę