W korku wlewu oleju [405]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzień dobry!/ Dobry wieczór!
Mam zapytanie. Kupiłem niedawno 405 gl 1994r. benzyna, gaźnik. Sprzedający, w wielu informacjach zawarł też jedną, o którą teraz Was chciałbym wypytać. Otóż w korku wlewu oleju ponoć na zimę powinno być coś w rodzaju (w/g niego) aluminiowej siateczki, na której ponoć ma się osadzać wilgoć. Czy to prawda? Wymieniałem olej ostatnio i takowego ustrojstwa nie widziałem.
A, i ptrzy okazji. Do czego służą te rurki odchodzące od korka wlewu. Jakieś odpowietrzenie ukłądu?
Dzięki za info!
Mirea

te rurki to owszem, odpowietrzenie.
O zadnej siatce za to nie slyszalem, ale majonezik ma prawo sie pojawic - zwlaszcza,j ka jest wilgos w powietrzu, tak jak teraz.

Odpowietrzenie skrzyni korbowej czyli potocznie "odma". W P306 mam taką siateczkę ale nie przy korku tylko na końcówce tego węża u wlotu do kolektora powietrza zasysanego. Ma to postać harmonijki z blaszek aluminiowych w kształcie owalu, ponawiercanych gęsto. Ja osobiście kojarzę to jako separator oleju.
Pozdr.

ja znam to pod nazwa "tlumik plomienia" tudziez "tlumik iskier" - ale u mnie tego nie stwierdzilem.
a gdzie to powinno w pugu siedziec?

Ten filterek z siatki metalowej jest na przewodzie odmy pomiędzy wlewem oleju a filtrem powietrza