Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-11-19 18:18:23 Moje auto ma problem z odpalaniem na cieplym silniku. Musze krecic rozrusznikiem z 8-10s i popompowac pedalem co by zlapal i odpalil. Chcialem z tym jutro jechac do serwisu tu...
Jade sobie jade na gazie, auto zaczyna szarpac no to mysle koniec paliwka, na stacyje tank, jade dalej - oczywiscie ledwo odpalilem i jade dalej a tu samo, szarpie, przelaczam na bene i jade dalej i na benzynie po paru minutach tez zaczal sie dlawic i mi zgasl... ... ledwo odpalilem i na benie ledwo pokulalem sie dalej, po 10 minutach przelaczylem na gass no i prosze 15km na gazie bez problemu po czym znowu to samo - dlawil sie, zgasl, i nie chcial odpalic przez pare minut. W koncu na benie dokulalem ostatnie 10km pod dom... ... mam lpg, 1.5 - dobrze obstawiam swiece i kable? ostatnia kase wydalem na zimowki a tu taka kapa... co jeszcze moze stwarzac problemy i na benzynie i na gazie? |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-11-19 18:26:41 nie chcę cię martwić ale to może być moduł albo cewka
|
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-11-19 18:40:30 ktos mial chbya taki problem na forum
pisal ze zawsze dojezdzal do jakiegos miejsca na trasie do pracy i tam zawsze padalo mu auto bo sie juz nagrzalo...niestety nie pamietam problemu |
Robert-wilk Daewoo Espero/ Dodge ... Warszawa | 2005-11-19 18:57:16 chodzi troche na gazie chodzi troche na benzynie-
Moim zdaniem problemem jest prad, Pytanko czy wymieniles piaty przewod wysokonapieciowy z modulu do cewki! ? Moj espero szarpal sie i moje nerwy, bo mial przebicie na tymze piatym przewodzie. Dodam tylko ze mialem go od nowosci w plastikowej oslonce na cable. Przewod byl wilgotny i blyskal w nocy swiatelkiem. po wymianie juz sie nie szarpiemy. 80%przewod, 20%cewka. Pozdrawiam. |
Robert-wilk Daewoo Espero/ Dodge ... Warszawa | 2005-11-19 22:50:38 Ile jezdziles na tym filtrze? bo mi po przeczytaniu postu az ciarki przeszly, a ja swojego filtra paliwa niewymienialem juz 5 lat! |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-11-20 12:42:32 przypomnialo mi sie jeszcze cos - pare dni temu esperak na gazie niby to zaczal tracic moc, na benie wszystko oki i nie chcial wrocic na gaz przez 1km. objawialo sie to tym zze na jalowym na gazie mial 500 obrotow i sie dusil, drzal... czy to potwierdza moje przypuszczenia swiec? dowiem sie dopiero jutro bo dzis niedziela a autko mam tylko pod blokiem wiec nie chce babrac sie w silniku |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-11-26 15:37:23 ROZWIĄZANIE MOJEGO PROBLEMU:
- wymienilem dotychczasowe swiece na ngk v-line - wymienilem kable wn na jan machy czy jakos im tam leci efekt jest taki ze jak odkrecilem stare swiece to: po primo zdziwilem sie ze byly tak lekko przykrecone... po drugie zawalone na maxa po trzecie syf w ich gniazdach, wyczyscilem srubokretem owinietym szmata... do tego nowe kable i auto pali jak talala - zero problemow a po 4km nabiera na mrozie odpowiedniej temp !! wzorowo... |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-11-26 16:04:44 Tak z czystej ciekawosci - jakie miales poprzednio swiece? |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2005-11-26 16:06:05
A co chciałeś tym pedałem napompować Era gaźników z pompami przyspieszającymi odeszła chyba już w zapomnienie ... Zasadą powinno być: 1. Silnik zimny (sprawny) - odpalamy z zamkniętą przepustnicą 2. Silnik ciepły (sprawny) - odpalamy z zamkniętą przepustnicą 3. Silnik ciepły ("zalany") - odpalamy z otwartą przepustnicą 4. Silnik ciepły lub zimny (niesprawny) - naprawiamy A tak ogólnie - cieszę się że znalazłeś przyczynę usterki |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-11-26 16:22:07 Andrzei wiem jakie sa mniej wiecej zasady, ale nie dalo sie tego inaczej odpalic - jak sie stoi na rondzie w katowicach prawie w poprzek i proboje sie odpalic auto to wierz mi ze proboje sie wszystkich kombinacji, az cos zadziala... a ile pomyslow na sekunde w glowie
nie wiem jakie swiece byly poprzednio bo reperowalismy kolo smietnika i od razu zmienily miejsce zameldowania z silnik na kubeł dzieki mojemu ojcu - a ja nawet nie spojrzalem na marke... |
yankie byl... Olkusz | 2005-11-26 16:41:04
Powiem wam, ze ja tez ostatnio zauwazylem, ze cusik mi obrotami szarpie na lpg. Na instalacji przejechalem ledwie 7000 km byla regulacja po 5 (pamietam jak wtedy sugerowali wymiane swiec i przewodow WN) i mysle co jest? Wczoraj sie zmobilizowalem i wymienilem na NGK (piszecie, ze sie zdarzaly poluzowane??? ja wczoraj klucz urwalem na jednej hehe te klucze to jednorazowki no ale... co sie chce za 7 zl) i dzisiaj smiga ja szatan, zero szarpania na wolnych. Poprzednie byly championy oryginalnie pakowane w Austrii tylko nie wiem jak poprzedni wlasciciel je czesto zmienial bo 160.000 km na jednych swiecach chyba nie bardzo??? |
DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2005-11-26 20:16:22
Nie, luz - jest oki |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-11-30 14:22:16 pojebie mnie - kable nowe swiece nowe 2 dni palil fajnie i potem zgasl jadac na gazie, i teraz na zimno pali fajowo superancko ale na cieplym silniku zapala i od razu gasnie - a potem piluj pompuj 5 sekund to sie "dzwignie" z zerowych powoli z leniem i staje sie normalny... podczas jazdy zero objawow.
czyzby cewka? trza bedzie chyba sprawdzic, bo ja juz pomyslow nie mam, ojciec lazi panikuje ze to gassss, matka panikuje bo cos jest nie tak, jak ja mam w tej panice wymyslec cos rozsadnego |
czytom Espero Kaniów | 2005-11-30 14:43:18 Ja też mam 1,5 GLX i do założenia gazu nie wiedzaiłem jak esperak pod maską wygląda , a teraz to mnie co chwilę ćwiczy.
Zaraz się koledzy odezwą że to nieee gaaaz, ale lpg jednak bezwzględnie weryfikuje niedomagania naszych autek. Myślę, że musisz do tego podejść jakoś metodycznie, tzn po kolei eliminować możliwe przyczyny usterki (powiedział co wiedział ) Życzę powodzenia |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-11-30 15:20:27
Wymień cewke w ukladzie zaplonowym, oczysc kopulke. A dalej.. ja bym kombinowal np. z zawieszajacym sie silniczkiem krokowym od gazu, albo jakimś elektrozaworem. |