Czy skrzynia od Poloneza MR94 pasuję do Plusa ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałbym się coś spytać was forumowiczów ?
Czy skrzynia biegów od Poloneza Plusa jest taka sama jak od Poloneza MR94 , bo padła mi skrzynia w plusie i nie wiem co robić , bo w warsztacie w którym byłem mechanik mi powiedział ze są inne i nie pasują a ja nie pierwszy rzut oka oceniłem ze one są takie same. Takze nie wiem czy skrzynia od MR94 pasuje do Plusa dlatego nie wiem czy zakładać ją czy naprawiać tą starą.

niech nie pierniczy głupot jeśli masz zwykły silnik 1.6 na szprycy to różnic nie ma żadnych.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Dzięki tak myślałem.

Olo skrzynia bedzie pasowac ale bedzie mu przeklamywal licznik ja zalozylem z plusa do caro z 97 i licznik kantuje o 20km/h

zmień napęd slimaka

Tak jest - napęd prędkosciomerza występował w tylu wersjach ile jest przełozeń mostu.

-----------------

do tego nalezy dolozyc chyba roznice w zegarach

Jakie różnice? chyba w kształcie
Od zawsze w samochodach fiatopodobnych jest prosty przelicznik na szafie: 1 obrót = 1 metr.

-----------------

nie jestem pewien Olo,mam poldka z 97 nie plusa a skrzynie z cargo plus i licznik mi przeklamuje mimo ze mam takie samo przelozenie w moscie jak ow plus,pomijam fakt ze autko jest o wiele bardziej zywe na tej skrzyni ale stracilo na v-max:/ no ale moge sie mylic

strendż. Prędkościomierz zawsze był napędzany z koła 4 biegu, który ma przełozenie 1:1 - więc skrzynia błędów nie wprowadza.

-----------------

wiec Olo skoro mam przelozenie takie same,a 4 jest biegiem bezposrednim to zostaje roznica w zegarach?no w kazdym razie przy 100km/h mi pokazuje ok 80 przy 65km/h pokazuje mi 50(to akurat zmiezyli mi panowie w bialych czapkach za symboliczne 50pln

Cytat:
2004-11-13 00:42:30, Alan28 pisze:
nie jestem pewien Olo,mam poldka z 97 nie plusa a skrzynie z cargo plus i licznik mi przeklamuje mimo ze mam takie samo przelozenie w moscie jak ow plus,pomijam fakt ze autko jest o wiele bardziej zywe na tej skrzyni ale stracilo na v-max:/ no ale moge sie mylic

czeka, czeka...
zmieniłeś silnik
skrzynie zmieniłeś na jakąś od cargo
most - został stary.
Czy w tej sytuacji w samochodzie zmieniłeś też reduktor prędkosciomierza, czy został z cargo?

-----------------

Cytat:
2004-11-13 00:55:43, OLO pisze:
czeka, czeka... zmieniłeś silnik skrzynie zmieniłeś na jakąś od cargo most - został stary. Czy w tej sytuacji w samochodzie zmieniłeś też reduktor prędkosciomierza, czy został z cargo?

A może oponki ma inne niż powinny być ???? i stąd przekłamania....
Linka zawsze brała napęd z wyjścia skrzyni , a liczniki zawsze miały te same przełożenie...

jedyne co może wprowadzać błędy to inny most niż ten w aucie z którego pochodzi napęd linki, oraz inne koła niż seryjnie w aucie-dawcy napędu linki...

u mnie oba te błędy nakładają się na siebie i w efekcie mam wskazania zaniżone o 15%

Reasumujac: wszystkie skrzynie w poldkach (5biegowe oczywiscie) sa identyczne (mowa o Polskich silnikach, czyli wszystkie 1,5 i 1,6). A zmieniajac skrzynie na inna (zwlaszcza nieznajomo-gieldowego pochodznia) warto zmienic naped linki predkosciomierza na ten ze starej (zepsutej) skrzyni. Jesli zmianie skrzyni nie towarzyszy zmiana mostu to na 100% licznik bedzie wskazywal to samo co przed cala operacja!

AMEN

skrzynia w szerokim caro czyli koniec 93 jest taka sama jak w c+
znaczy się ma takie same przełożenia inne przełożenie jest w poprzednich modelach i jest troszke wolniejsza i głośniejsza

Zaraz. Podlki przed szerokim cari mialy inne przelozenia skrzyn? Napisz cos wiecej.

Cytat:
2004-11-13 18:55:26, KiLeR pisze:
Zaraz. Podlki przed szerokim cari mialy inne przelozenia skrzyn? Napisz cos wiecej.

Polecam wyszukać wątek "5bieg" - tam bylo juz wszystko opisane...

DLA LENIWYCH....

jakos w 1993 była zmiana modułu zębów kół. Przełozenia biegów 1-3 pozmianiaały sie o około 0.1, 4ka jest 1:1, 5ka różni sie w ułamkach.
Tak więc skrzynie sprzed 1993 i skrzynie po delikatnie sie róznią. Ja nie wyczułem różnic w przyśpieszeniach.
w 1987 była tez zmiana wałka sprzegłowego - równie istotna

-----------------

ciekawa sprawa z tymi przelozeniamikola zostaly jakie byly wiec tu przeklamania nie ma,akt ze nie zmienilem reduktora(czy jakos tak)linki,most w moim ma takie samo przelozenia jak cargo(11:43)jednak autko po zmianie jezdzilo inaczej jest wolniejsze ale znacznie mocniejsze.ytalem magikow w ASO Daewoo i powiedzieli ze skrzynie sie roznily ale nie wiedzieli jak bardzo Trzeba by poszukac