Uszczelka pomiedzy kolektorem a katalizatorem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Wyciągałem katalizator i o ile po stronie środkowego tłumika była uszczelka to od koletora nic takiego nie namierzyłem. W sklepie gość powiedział mi że tam uszczelki być nie powinno. A jak się spytałem czy jakimś środkiem może to wysmarować przed skręceniem to stwierdził że nie ma to sensu. Tyle że po skręceniu spaliny mi walą tym połączeniem, dodatkowo jak próbowałem to dociągnąć to urwałem jedną szpilkę Ze szpilką sobie poradze ale pytanie czym to doszczelnić?
Dodam że mam 1.8 16V 115 KM z 96

miedzy kazdym elementem ukladu wydechowego sa uszczelki na 90% jestem tego pewna ale za bardzo nie zrozumialam Ty nie mozesz znalezc uszczelki miedzy kolektorem a dwuruka dalej katem czy miedzy katem a tlumikiem srodkowym ??

u mnie wszedzie są uszczeli wiec u ciebie tez powinna byc

U mnie katalizator jest zaraz za koletorem z przodu silnika i tam jest połączenie okrągłe tak na oko jakieś 10-15 cm i podobno tam ma nie być uszczelki ale jak tam nie wcisne jakiegoś uszczelnienia to będzie dalej mi spalinami dawało

musi byc uszczelka mam nadzieje ze w sobote troszke czasu wynajde i sie dowiem u mnie w sklepie jak to wyglada wiec jesli bys byl zainteresowany to sluze pomoca

Jak byś mogła to zgóry wielkie dzięki Troszeczke właśnie mnie gość zdziwił tym stwierdzeniem. Mi też się wydaje że być powinna ale wyciągnął jakiś katalo i stwierdził że nie ma takiej uszczelki.

w ostatecznosci zrobisz tak jak ja ja zamiast uszczelki mam dwa pierscienie miedziane, wiekszych przedmuchow nie ma ale postaram sie w sobote dac Ci odpowiedz

Jeśli chodzi o uszczelke łączącą kolektor wydechowy z dwururką idącą do katalizatora to ona jest bo ją pare dni temu wymieniałem. Koszt uszczelki 12zł.

U mnie nie ma zadnej dwururki Katalizator jest bezposrednio za kolektorem.

A to przeprasza. U mnie jest takie cosik. Na czerwono zaznaczyłem tą uszczelkę którą wymieniałem.

No wlasnie co ford to inne rozwiazanie

Podola w 1,4 tak jest a kolega ma 1,8 wiec troche inaczej to bedzie wygladalo

[ wiadomość edytowana przez: ALLka dnia 2006-01-05 20:13:24 ]

No to ja niestety nie wiem. Moja wiedza niedość że znikoma to ograniczona do jedencztery Trudno nie pomogę Jedyne co mogę doradzić to śmignij do ASO i poproś osobę zajmującą się częściami żeby poszukała tej uszczelki u nich w kompie. Jak wogóle ona występuje to na bank ją znajdą.

Pozdrawiam

Mondeo 18 16v ma więc essi też powinien to jest podobne rozwiązanie nie widzę opcji bez uszczelki bedą spaliny walić zmień sklep albo kup od innego wozu odrysuj na kartce uszczelke i dopasujesz coś w sklepie

Masz na 100% uszczelke.
Jest ona inna niz wszystkie inne wystepujące w tym samochodzie. Jest zrobiona ze sprasowanych opiłków, ceramiki, weglików i czegos tam jeszcze(nie wiem dokładnie co to jest, ale na pewno jest to wypraska z czegoś co przypomina wczesniej wymienione).
Jest to oring o przekroju mniej wiecej takim:

____
| .
| .
| .
--------

Ta skosna scianka jest od zewnatrz i jest to uszczelnienie typu ruchomego. Połączenie jest elastyczne.

[ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2006-01-05 21:21:14 ]

Dzięki Widze ze musze sklep zmienic

Widzę że masz w profilu Gorzów więc wal do kolegi Slawasa ma sklepik i kompetenta i solidna osoba

Teraz akurat jestem u rodzinki w okolicach lublina ale dobrze wiedziec

zależy który masz miesiąc produkcji
w 96 były dwa rodzaje katalizatorów

o obu przypadkach występuje uszczelka, z tym że jeśli masz pierwszy rodzaj kata to uszczelkę dostaniesz tylko w aso albo sklepie ze specjalizacją forda
koszt tej pierwszej to 25zł
koszt uszczelki z tego drugiego układu to 20zł

No właśnie mam ten pierwszy i po tym co mi tu koledzy napisali juz sie domyslilem ze pan w sklepie pewnie spojzal w wielka ksiege zamiennikow i tam nic nie odnalazl i dlatego powiedzial mi ze tam uszczelki nie ma! Ale dzieki - teraz mam pewnosc przynajmniej gdzie musze jej szukac