Objawy spalania oleju - jakie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, na 500 km dolewam ok 1l oleju w moim peugeocie. Cieknie czy auto po prostu bierze olej? Co mam sprawdzić żeby wiedzieć?

No to obejrzyj od spodu obudowe skrzyni. Wisi kropelka? To simeringi do roboty. grosze.

Tyle że kopci na biało, nawet na gazie spalin nie czuć gazem tylko czymś spalonym olejem czy cos A kropelka wisi nie jedna Tylko ze jak go zostawie na noc z podłożonym kartonem, to zostawia tylko jedną kropelkę

moze byc jedno i drugie.
Stan simeringow poznasz dopiero po wyjeciu sprzegla, tak na dobra sprawe.

Czy pali olej, wiecej powie nam taki test. Rozpedz sie na czworce, potem wyhamuj do jakis 40-50 km/h, po czym wdepnij gaz do dechy i patrz, czy mocniej zakopcil na niebiesko... jak tak, no to na mur pali olej.

a jesli masz przebieg ponizej 300 k.km - to nie sadze, zeby az tyle oleju palil...
predzej cieknie.

Cytat:
2006-01-05 18:58:37, adasco pisze:
a jesli masz przebieg ponizej 300 k.km - to nie sadze, zeby az tyle oleju palil... predzej cieknie.

Ja mam 320 000 km przejechane i od wymiany do wymiany mam max poziom oleju

A silnik Ci sie nie poci nadmiernie?

Cytat:
2006-01-05 18:58:37, adasco pisze:
Czy pali olej, wiecej powie nam taki test. Rozpedz sie na czworce, potem wyhamuj do jakis 40-50 km/h, po czym wdepnij gaz do dechy i patrz, czy mocniej zakopcil na niebiesko... jak tak, no to na mur pali olej.

pan moderator zapomniał dodac ze taki test przeprowadzamy na benzynie nie na gazie gdyz na gazie nie wydostaje sie z układu spalinowego "dym" ciemny;]

pozdrawiam was oponent

Tak na benzynie kopcił na niebiesko!

Bardzo możliwe że tyle spala
Peugeoty z tymui silnikami (seria XU i wcześniejsze, a czy nowsze TU to nie wiem) mają jedną wadę: słaba jakość tulei cylindrowych. Tu po 150 kkm są już dość wyraźne ostre progi z jednej strony Nie wiem czy tak jest zawsze bo może to ja takie szczęście miałem że takie widziałem

A co sądzicie o motodoktorach? Już wlałem jeden, bez znacznej poprawy. Może by wlać drugiego? Na tym silniku juz mi nie zalezy, remontowal go nie bede również. moze spalanie spadnie? Dodatkowo mam masło pod korkiem wlewu oleju

to twój furas poprostu se pije oliwe ile chce motodoktora mozesz sobei lac nie wiele ci da a skoro nie masz zamiaru silnika remontowac tak wiec mozesz go nawet litrami motodoktora zalewac;]

doktorek gowno daje. szkoda silnika.

hepos a nie grzeje ci sie? mi sie maselko z jednym kojarzy. uszczelka do wymiany

Cytat:
2006-01-09 16:19:42, Focus pisze:
hepos a nie grzeje ci sie? mi sie maselko z jednym kojarzy. uszczelka do wymiany

Właśnie powiem Ci, że wydaje mi się że jest niedogrzany, podczas jazdy ma ok 72 stopnie wg wskaźnika, do 80 stopni mi chyba 2 razy w życiu doszedł (w zimie)

czli plynu chlodniczego nie bierze. byc moze ten typ tak juz bedzie mial, olej bedzie bral i juz. Mimo ze zrobisz wszystko... Znajomy taty ma nubire (taksowkarz) i tez dolewa z litr co 800-900 km... Robil wszystko co mogl a i tak bierze...

Płynu chłodniczego trochę dolewam..

to uszczelke pod glowica masz do wymiany na moj maly rozumek