Sterowanie nawiewem 2.5 tds Pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś z kolegów mi wytłumaczy zasade sterowania nawiewem powietrza w omci 2.5 tds
Chodzi mi o sterowanie nawiewu na szybę przednią , boczne , nogi i tył.
cały czas byłem przekonany że jest to na cięgle a po rozkręceniu konsoli widzę cztery wężyki podłączone do pokrętła zmiany nawiewu. u mnie nie ma żadnej regulacji . Na nogi nic nie daje,idzie tylko równo na szybę przednią,boczne i nawiew środkowy.Po próbach doszedłem do tego że jeżeli dam podciśnienie na jeden z wężyków to zaczynają działać nawiewy boczne.powiedzcie mi z kąd są zasilane te węże podciśnieniem czy jest jakaś pompka i w którym miejscu się znajduje a może jest to zasilane przez sprężarke klimy

czesc

w diesalu silnik nie wytwarza podcisnienia w kolektorze ssącym jak w benzynie stąd zapotrzebowanie na podcisnienie jest uzupelniane dodatkową pompa tzw vacu chyba tak się to pisze znajduje się za wałakiem rorządu z przodu silnika między innymi zasila w podcisnienie serwo hamulca a także sadze że sterowanie nawiewami. Na kolektorze sascym chyba pomiedzy 3 i 4 garkiem jest taki plastikowy trójniczek gdzie jeden z wężyków biegnie do kabiny własnie do sterowania nawiewami , tak mi się wydaje .

pozdro

A od czego są porady trzeba troche poszperać

TU

Dzięki za poradę już znalazłem mechanik odłączył wężyk jak zmieniał uszczelke pod pokrywą
Temat zamknięty