Na ratunek zamotanym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pierwszy samochód pierwsze radio i pierwsze pytanie do Was wszechwiedzacych. Czytam i czytam wpisy na forum przegladam allegro (nawet podtecznik zaliczylem) i nadal jestem mocno zdezorientowany żeby nie powiedzieć oszołomiony nazwami komponentami kablami wzmacniaczami...itp.
Ponieważ sam sobie tego nie potrafię poukładać prosze Was o pomoc. Potrzebuje zestaw dla młodej rodzinki lubiacej sluchać dobrej muzyki o ciepłym mocnym basie i wyrazistych, delikatnych wysokich tonach.
Z uwagi ze część mojej rodzinki przebywa w USA prawdopodobnie tam beda dokonywane zakupy.
Na poczatek chciałbym kupic radio i zrobić przód samochodu w póżniejszym okresie zajme sie resztą.
czekam na Wasze opropozycje do ceny 1500pln.

Tak na szybko:

>>> TO <<<
i
>>> TO <<< lub >>> TO <<<

Jak cos zostanie to wygluszenie drzwi (choc uwazam ze to i tak musi byc zrobione)

Cytat:
2006-01-01 15:19:28, Skorza pisze:
Pierwszy samochód pierwsze radio i pierwsze pytanie do Was wszechwiedzacych. Czytam i czytam wpisy na forum przegladam allegro (nawet podtecznik zaliczylem) i nadal jestem mocno zdezorientowany żeby nie powiedzieć oszołomiony nazwami komponentami kablami wzmacniaczami...itp. Ponieważ sam sobie tego nie potrafię poukładać prosze Was o pomoc. Potrzebuje zestaw dla młodej rodzinki lubiacej sluchać dobrej muzyki o ciepłym mocnym basie i wyrazistych, delikatnych wysokich tonach. Z uwagi ze część mojej rodzinki przebywa w USA prawdopodobnie tam beda dokonywane zakupy. Na poczatek chciałbym kupic radio i zrobić przód samochodu w póżniejszym okresie zajme sie resztą. czekam na Wasze opropozycje do ceny 1500pln.

Witam

Na wstępie odradzam jakiekolwiek zakupy na Allegro, zwłaszcza, że masz na inwestycje 1500 PLN- za te pieniążki można na prawde zbudować w pełni satysfakcjonujacy dźwięk w aucie.
Żeby nie dezorientować nazwami postaram się w miare obrazowo przekazać informacje- na forum w kilku miejscach już udzielałam odpowiedzi na podobne pytania, ale myślę, że to nic nie szkodzi

To co polecam jako osoba pracująca w branży car audio to przede wszystkim pewnego rodzaju umiar- prosze mi wierzyc bądź nie, ale ilosc sprzetu oraz jego 'opakowanie' rzadko kiedy idzie w parze z jakością tworzonego dźwięku.

To czego potrzebujemy na sam początek to fundament dla nawet najbardziej rozbudowanego audio- system przedni;]
Nie wiem jakie masz radyjko, ale założe, że dobre

Rodzielenie na średnioniskotonowe głosniki i wysokotonowe jest zdecydowanie konieczne dla uprzestrzennienia i rozbudowy dźwięku.
Są tacy co zarzucają mi monotematyczność w związku z doborem sprzętu, ale to co proponuje jest przez nas sprawdzone i w porownaniu do posostałego sprzętu wypadają najlepiej. Mogłabym sypać nazwami, modelami, seriami, ale po co?
Na poziomie cenowym 450 PLN warte największej uwagi są głośniki systemowe, które niedawno weszły na rynek- Proa Systems Simplex, bazują na komponentach vify, wg mnie mają nawet lepszy bas
Nasi klienci są onieśmieleni wyczynami tych głośników, równiez z tego forum kolega zdecydował się właśnie na tę opcję.
Pracują wyśmienicie, sa zdolne do pracy na wzmacniaczu, dynamiczne.
Jeśli miałabym polecać coś z wyższej półki, dla zaawansowanych audiomaniaków to z pewnością Micro Precison jest perełką- 800 PLN

Na początek przygody z audio ta pierwsza propozycja jest zdecydowanie wystarczająca.

Do tej klasy głosników niezbędne jest wytłumienie drzwi- koszt ok 300 PLN. (Wytłumienie poprawia jakość dźwięku, głosnik przestaje grać jakby 'płasko', to tak jakby dołożyć mu 3 wymiar, dynamika wzrasta- procentowo efektywność może się wznieść o kilkadziesiąt procent, dodatkowo wytłumienie eleiminuje hałasy dochodzące z zewnątrz, no i jest dla głosnika w aucie tym, czym kolumna dla głośnika w domu- warunkiem do grania)

W tym momencie mamy na prawde wysoki poziom muzyki za około 750 zł, wiec w razie gdyby radyjko okazało się niewystarczające mamy jeszcze sporą sumę na dobrego Alpine`a bądź Clariona.

Nie wyobrażam sobie lepszego sprzętu za taką kwotę.

Pozdrawiam serdecznie, w razie pytań, bądź chęci przejrzenia jakiegos katalogu śmiało proszę pisać na maila bądź numer gg.

Ania - Moon
MCA

Wielkie dzięki Aniu za cenne rady obiecuje, że skorzystam.
Mam jednak jedno pytanie czy te systemy ozna kupić w USA i jaki model radia polecasz z Clariona z MP3 (ew Pioniera lub JVS - bo niestey żonka jest wzrokowcem i wg niej Clarion do najładnejszych nie należy)

pozdr

jak w tych sprawach bedziesz słuchał zonki to za chiny nie bedziesz mial dobrego sprzetu ( jezeli w ogole jakis by był ) Musisz delikatnie przy kolacji wyperswadowac zonce ze radio ma grac a nie wygladac... a jak nie przy kolacji to po kolacji w pozyci horyzontalnej w wiadomym miejscu A radia Clarion maja swoj urok bez zbednych fajerwerkow