Co się stanie jak się podłączy odwrotnie bieguny w głośniku?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co się stanie jak się podłączy odwrotnie bieguny w głośniku? Czy coś może się stać z głośnikiem? Czy pogorszy się jakość dźwięku?

Stać to się kompletnie nic nie stanie, a jakość dźwięku może i się pogarsza, ale moje ucho różnicy nie zauważa

Fizycznie przy małej mocy nic się nie stanie, ale membrana zamias wychylac się na zewnątrz głośnika będzie się chowac do środka. Przypuszczam że może mieć to wpływ na odsłuch a przy dużych mocach (duże wychylenie membrany) membrana Ci się schowa i już nie wyjdzie . Takie moje zdanie. Możliwe że się mylę.

[ wiadomość edytowana przez: Piotrunio dnia 2006-01-10 11:12:43 ]

Nic sie nie stanie tylko musisz w jednym i drugim głosniko podłączyć tak samo bo zniknie Ci bass obojetnie jaki masz.

tak jak pisze gardenia1, podlaczysz dwa glosniki odwrotnie zniknie bass. Glosniki dzialaja w przeciw fazie i niskie tony sie znosza.

To może dlatego musze co jakiś czas wymieniać głośniki

Cytat:
2006-01-10 11:24:35, hepos pisze:

wystarczy je odpowiednio podpiac one sie nie psuja

Cytat:
2006-01-10 11:24:35, hepos pisze:

Nie dlatego. Masz za słabe głosniki i/lub zbyt głosno słuchasz ewentualnie wzmacniacz daje zbyt duze zniekształcenia.

tak poza tematem--biegunowość można sprawdzić za pomocą baterii paluszka. Jak dotkniesz + do + w głośniku i - do - to membrana wycykli sie na zewnątrz, jak podłączysz + z baterii do - na głośniku i - na baterii z + na głośniku to membrana sie schowa do środka. Najlepiej jak głośniki połączysz prawidłowo to nie będzie przebić na głośnikach bo jeden bedzie dobrze podłączony a drugi źle. Pozatym lepsze brzmienie jest przy glśniejszej muzyce i bardziej wydajne jest.

a ja slyszalem, ze jezeli sie odwrotnie podlaczy te bieguny to na po pewnym czasie mogąsie spalic koncowki mocy w radiu

Cytat:
2006-01-12 16:53:25, pytlar pisze:
a ja slyszalem, ze jezeli sie odwrotnie podlaczy te bieguny to na po pewnym czasie mogąsie spalic koncowki mocy w radiu

absolutna nieprawda,to nie ma nic do rzeczy

ja słysząłem że głośniki moga sie spalić, ale na logike to jest tak jak piszą tzn działają w "drugą" stronę.. wiem z doświadczenia, że u mnie jak podepne źle to grają baaaaardzo marnie i w żaden sposób nie można o nich powiedzieć JBL a jak podepne dobrze to ludziom gały wychodza ze tylko 2 są z tyłu

Ludzie zanim cos napiszecie to pomyslcie i odpowiedźcie sobie na jedno pytanie:
Jaki prad płynie przez głosniki ?
a. stały
b. przemienny
c. zmienny.

Jak sobie odpowiecie na to pytanie, to reszta nie powinna sprawic problemu i bedziecie wiedzieli czym sie różni podłączenie głosników odwrotnie od podłaczenia normalnego(chodzi o biegunowość).

nie będe już wnikał w samą budowe głośnika cewki itd ale..... głośnik do którego nie dochodzi sygnał jest w położeniu neutralnym ,zerowym czy jak wolicie to znaczy że z tego położenia może mieć 50% skoku membrany do przodu i 50% do tyłu. Kiedy ustawicie duża głośność wtedy membrana głośnika osiąga maksymalny ruch w obie strony (zaczynając skok od maksymalnego wysunięcia potem chowa się maksymalnie i znów maksymalnie wysówa wtedy wykonuje praktycznie 100 % wychylenia. Więc żebyście już nie mieli niepewności przy odwrotnym podłączeniu głośnika nic się nie stanie, nic się nie dzieje i nie ma prawa sie dziać jednak jakość odtwarzanej muzyki ulegnie pogorszeniu tak jak pisali koledzy z racji tego że kiedy w utrzorze muzycznym jest mocne uderzenie basu np lewy głośnik odtworzy je wiernie a prawy grający w przeciwfazie wykona tego samego typu ruch ale w drugą stronę więc nie osiągnie sie w pełni efektu uderzenia (pisząc najprościej jak się da to tak jakby patrzeć na dwie fontanny z których jedna wyrzuca strumień wody a druga go zasysa.... a żeby było pięknie i poprawnie woda powinna sobie raźnie tryskać z obydwu.......)
No to już chyba każdy wszysko wie
Wielkie pozdro dla was

Zrobiłem doświadczenie - w jednym głośniku na tyle (6" x 9") zamieniłem bieguny. Efekt? Prawie całkowity brak basu. Zamieniłem spowrotem i jest OK - czyli na pewno są podłączone tak samo. Ale z uwagi na to, że mam pociągnięte nieoznaczone kable to nie wiem czy w obydwu na raz bieguny nie są zamienione. Jak to sprawdzić? Czy jak włączę głośniej muzę to podczas uderzenia basu membrana powinna w pierwszym momencie wychylić się do przodu (od magnesu)?

Cytat:
2006-01-10 11:20:57, dyras pisze:
tak jak pisze gardenia1, podlaczysz dwa glosniki odwrotnie zniknie bass. Glosniki dzialaja w przeciw fazie i niskie tony sie znosza.

No niewiem ale podlaczalem juz kilka glosnikow i zawsze z tylu podlaczam jeden poprawnie drugi odwrotnie i dopiero wtedy jest dobry bass.
zawsze biore to na sluch bo roznica jest odczuwalna kiedy jest ok.

Cytat:
No niewiem ale podlaczalem juz kilka glosnikow i zawsze z tylu podlaczam jeden poprawnie drugi odwrotnie i dopiero wtedy jest dobry bass.
zawsze biore to na sluch bo roznica jest odczuwalna kiedy jest ok.

Czyli masz po drodze instalkę przekrosowaną.
No chyba że opony kierunkowe też zakładasz jedną dobrze, a drugą na odwrót i wtedy dopiero się dobrze śmiga