Iskry ni ma ?!?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !

Pomocy !!

Mam problem z moim Essim - zapalił i zgasł. Dzień wcześniej odpaliłem go w nocy i dałem mu podziałać 15min. aż do zagrzania. Rano odpalił podziałał 3s i padł już nie wstał. Sprawdziłem czy jest iskra - iskry brak !!!. Napięcie na cewke jest na środkowaym a masą dioda mi się zaświeca jako kontrolka napięcia (po przekręceniu kluczyka na zapłon). Dioda led "+" na środku, a "-" na zewnątrz złączki po obu stronach [lewa dziura i prawa dziura](po przekręceniu kluczyka zaświeca się. Nie wiem co padło czy CEWKA czy EDIS4 ? Jak to sprawdzić gdzie szukać przyczyny ? Proszę o pomoc !

Pozdrawiam !!!
Stanley

[ wiadomość edytowana przez: Stanley2000 dnia 2006-01-30 12:45:05 ]

Moze byc jak mowisz cewka, edis, albo czujnik polozenia wału korbowego i ewentualnie szkrzynka bezcznikow. Poczyta dobrze forum, bo bylo tego naprawde dużo

Jesli napiecie na cewce masz w granicach 8V, i nie masz iskry na zadnej swiecy, to proponuje przelutowac(poprawic) wszystkie luty w skrzynce bezpiecznikow. Powinno pomoc.

Wymieniłem cewke i iskra wróciła, ale po chwili wymieniłem na starą i też jest iskra więc i tak nie wiemm co było grane jade na starej.

Pozdrawiam
Dziekuje

Stanley

spróbuj wyczyścić kostkę od czujnika położenia wału

I kostkę od cewki.