Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BooBoo Opel Astra II sportive Bydgoszcz | 2004-08-04 19:56:31 Witam,
Mam pewien problem z hałasującym kółkiem pokazanym na fotce Z tego co się orientuję to kółko od klimy - odgłos wskazywałby na rozsypujące się w nim łożysko.... Czy można wymienić samo łożysko? Jak się do tego zabrać? Będę wdzięczny za tipsa... Pozdrawiam! |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-08-04 20:37:49 nie ma możliwości jakiejkolwiek napawy spężarki klimy poza wyspecjalizowanym warsztatem. trzeba najpiew odzyskać czynnik chłodzący. poza tym nie ma pewności że to łożysko a nie sama sprężarka |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-08-04 20:58:16 Chałas może pochodzić od zbyt małej odległości pomiędzy kołem napędzającym a tarczą sprzęgającą. Na zewnątrz (tzn. od przodu autka) widać takie podłużne blaszki które odciągają tarczę sprzęgającą i można je nieco poodginać, to przestanie szumić. U mnie się to sprawdziło. |
paweldm DEADSOUL Mitsubishi outlander Skarszewy/Gdańsk | 2004-08-04 21:02:32 Jest i druga możliwość, ale to tylko w zakładzie zajmującym się klimą. Muszą wyjąć sprężarkę i stawiają podkładkę dystansową aby przy niepracującej klimie był większy odstęp między kołem napędzającym a tarczą.
Ponadto w takim przypadku lepiej jeździć z włączoną klimą, bo wówczas od tarcia nie nagrzewają się elementy sprężarki a zwłaszcza uzwojenie elektromagnesu. |
BooBoo Opel Astra II sportive Bydgoszcz | 2004-08-04 21:17:22
Hmm... może odgięcie blaszek będzie wyjściem - musze jutro spróbować... - faktem jednak jest że jakiś miesiąc temu hałasowało mocniej, teraz jakby trochę ten odgłos ustępuje miejsca odgłosowi a la "zużyte łożysko"... Już sam nie wiem co o tym myśleć.... ale dzięki za pomoc! |
boogie LOB SYMPATYK M6 warszawa | 2004-08-05 13:01:58 Jeszcze jedno...
Czy Omega A ma jakiś filtr w klimie przeciw pyłkowy czy inny, bo statnio coś mi parują szyby.... ??? |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-08-05 14:11:54 w omedze a nie ma filtra przeciwpyłkowego.
z podginaniem blaszek ostrożnie. kumpel tak zrobił i hałas był jeszcze większy |
Nav DEADSOUL Honda CR V Szczecin | 2004-08-06 00:13:35 W moim przypadku bylo podobnie, lecz diagnoza sluchowa brzmiala, ze to pompa wspomagania lub owa sprezarka. Po zdjeciu paska wielorowkowego okazalo sie ze to zadne z w/w urzadzen lecz tylko napinacz paska. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2004-08-06 06:28:21 Jak będę już jakieś dane na temat wymiany łożysk wszyskto opiszę z pikantnymi szczegółami
Pozdrawiam |
Shinobi OMEGA B X25XE Warszawa/Siedlce | 2004-08-12 18:25:59 Uważać na klimę jak hałasuje to jechać i sprawdzić dlaczego!!! Ja tak nie zrobiłem a teraz mi padła Przyczyn hałasu może być kilka: za wysokie ciśnienie w układzie spece od klimy przedobrzyli z czynnikiem lub niedostateczne chłodzenie, za niskie ciśnienie, łożysko w sprężarce (są 2), zabrudzony czynnik lub inny niż potrzeba. |