Na luzie próbuje jechać pomału do przodu po zapaleniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na luzie próbuej jechać pomału do przodu zaraz po zapaleniu, jak się wciśnie sprzgło to jakby odpuszcza i jak się zagrzeje jest OK.
MKVII 1.4i taki jak mój

HELP ???

Nie wiem od czego to jest zależne, ale ja w każdym aucie tak miałem. Gdy podniosłem auto na podnosnik, ze przednie kolo bylo w powietrzu odpalilem i na luzie puscilem sprzeglo to kolo zaczelo sie krecic Mialem to u siebie w Escorcie, mialem w Polonezie, i mam w Peugeocie 405

olej w skrzyni gesty

Tzn ????
Wymienić olej ??

dokladnie, przyczyna moze byc zgestnialy olej w skrzyni.

No tak w silnik leje co 10 tys 0w40 a do skrzyni nawet ni zaglądane 120 tyś przekulała

To jest raczej normalne

prawdopodobnie tak tylko na syntetyk 75/90

a nie zauważyłeś albo raczej usłyszałeś szumienia a po wduszeniu sprzęgła zaprzestania tego zjawiska ??

No też możliwe choć dmuchawa chodziła - a co to za wróżba ??

to warto to sprawdzić i daj znać

może to tylko mało oleju w skrzyni

Przyczyną tego jest olej w skrzyni biegów.
I nie chodzi o to ze jest on zużyty, tylko o jeg gęstość.
Działa tutaj prawo fizyki. Jak podniesiesz przód do góry to można zauważyć że koła się lekko kręcą, to właśnie olej w skrzyni biegów przenosi energię.
W zimie, jak jest bardzo zimo i olej jest bardzo gęsty, to po zapalenu samchodu i puszczeniu sprzęgła auto zaczyna się lekko toczyć. to własnie przezz olej.

Cytat:
2006-02-05 13:46:41, marcin_op pisze:
Przyczyną tego jest olej w skrzyni biegów. I nie chodzi o to ze jest on zużyty, tylko o jeg gęstość. Działa tutaj prawo fizyki. Jak podniesiesz przód do góry to można zauważyć że koła się lekko kręcą, to właśnie olej w skrzyni biegów przenosi energię. W zimie, jak jest bardzo zimo i olej jest bardzo gęsty, to po zapalenu samchodu i puszczeniu sprzęgła auto zaczyna się lekko toczyć. to własnie przezz olej.

Potwierdzam,mam to samo jak postoi na większym mrozie.W ciepłym garażu tego nie ma.

Przy dużych mrozach to norma gęsty olej w skżyni, moim zdaniem nie ma się czym przejmować. Chyba że ktoś ma inne zdanie to proszę mnie poprawić.

Cytat:
2006-02-05 13:46:41, marcin_op pisze:
Przyczyną tego jest olej w skrzyni biegów. I nie chodzi o to ze jest on zużyty, tylko o jeg gęstość. Działa tutaj prawo fizyki. Jak podniesiesz przód do góry to można zauważyć że koła się lekko kręcą, to właśnie olej w skrzyni biegów przenosi energię. W zimie, jak jest bardzo zimo i olej jest bardzo gęsty, to po zapalenu samchodu i puszczeniu sprzęgła auto zaczyna się lekko toczyć. to własnie przezz olej.

oczywiscie 100% racji dodam tylko ze jak masz na luzie to skrzynia pracuje -jeden walek caly czas pracuje bo musi a olej jest tak gesty ze chodz tryby sie niezazebiaja ta olej napedza tryby od biegow i samochodzik próbuje poruszac sie do przodu.

Jedyna rada to zmienic olej na syntetyk 75W90 i to wszystko co mozna zrobic a i tak przy duzych mrozach bedzie taki efekt
Ja porostu zapalam i czekam kilka minut aby sie troszkie wszystko rozgrzalo

a Ciekowostka np. Honda Civic z roku 95 kumpel ma w skrzyni znajduje sie full syntetyk silnikowy 5W40 mobil1 i taki jest zalecany i niema w nim problemu z wrzucaniem biegow na zimmnym ani samoczynnej jazdy

Mam diesla 1.6 i dzieje sie to samo.Przyczyną jest zgestniały olej, wiec nie ma sie czym przejmować. Po zimie nie bedzie juz takich problemów

Oczywiście i ja tak mam ze swoim essim, to jak najbardziej normalne w szczególnie duże mrozy. Ja tak sobie radzę z tym aspektem: po odpaleniu silnika stopniowo, pomału popuszczam sprzęgło, żeby za duże opory w skrzyni nie spowodowały zgaszenia silnika, po za tym, żeby auto nie podjeżdżało do przodu. Po kilkudziesięciu sekundach wysiadam z autka, wszystjko w normie, autko się grzeje a ja odśnieżam, czy skrobię szyby.

a ja wam powiem cos innego..... też tak mam ale wątpie że to wina gęstego oleju w zimie bo w środku lata mialem essa na podnośniku i było dokładnie to samo, olej stary nie byl bo 3 dni wcześniej miał robione uszczelniacze skrzyni i nowy olej zalany