Laik się pyta o głośniki i wzmacniacz.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po analizie archiwum mam zamiar kupić takie głośniczki do przodu http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=85567236 i tu moje pytania:
-jaki wzmacniacz (i czy wogóle) proponujecie (tył też mam zamiar wymienić ale nie teraz)
Pytania typowo laickie:
- co to jest zwrotnica i do czego służy (nie kolejowa tylko głośnikowa)?
- głośniki dwudrożne to bass+sopran (tweeter) czy nie bardzo?
Tylko nie bijcie..........bo kogo mam się zapytać?

Zajrzyj do FAQ - dla ułatwienia podam że jest to w przyklejonym temacie - czyli 1. temat w tej kategorii. Poczytać i jak będą już bardziej szczegółowe pytania to na forum!!

Wykonać!!

Odmaszerować !!

Już sobie poczytałem, dzięki. A co myślicie o tych głośniczkach http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=84423277 czy trzeba do nich zakładać zwrotnicę (wypadało by chyba ale wolę się zapytać)

Cytat:
2006-02-13 15:16:04, typxx pisze:
Już sobie poczytałem, dzięki.

I tak trzymać a zwrotnicę daję się tylko przy zestawach odseparowanych czyli przy tych Pyle nie trzeba

Podepnę się do wątku, bo również mam kilka pytań. Jeżeli do Sony CDX-S2200 podepnę wzmacniacz pod wyjścia chinch, to czy tylne głośniki podłączone standardowo przestaną grać? Aby uruchomić wzmacniacz muszę na wejście remote podać +12V wiem, że mogę to zrobić podłączając pod sterowanie anteną, ale z radia jest podawany również sygnał do „wzbudzania” wzmacniacza lecz w instrukcji nie jest napisane jaki czy tez +12V czy może być inny? Czy zwrotnice podłączyć do instalacji pomiędzy radiem a wzmacniaczem, czy pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami?

Cytat:
2006-02-13 20:48:20, jogi33 pisze:
Jeżeli do Sony CDX-S2200 podepnę wzmacniacz pod wyjścia chinch, to czy tylne głośniki podłączone standardowo przestaną grać?

Zależy ile masz par cinch wychodzących czy masz rozbite na przód i tył wyjścia liniowe, z resztą tu muszę się poddać i nie jestem na 100% pewien, ale moim zdaniem powinny grać.

Cytat:
Aby uruchomić wzmacniacz muszę na wejście remote podać +12V wiem, że mogę to zrobić podłączając pod sterowanie anteną, ale z radia jest podawany również sygnał do „wzbudzania” wzmacniacza lecz w instrukcji nie jest napisane jaki czy tez +12V czy może być inny?

Podejrzewam że jest zunifikowane dla wszystkich producentów i Sony raczej swojego patentu nie wymyśliło

Cytat:
Czy zwrotnice podłączyć do instalacji pomiędzy radiem a wzmacniaczem, czy pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami?

Zdecydowanie między wzmacniaczem a głośnikami chyba że wzmacniacz ma wbudowane filtry i podłączasz każdy głośnik pod inny kanał.

Cytat:
2006-02-13 20:48:20, jogi33 pisze:
Podepnę się do wątku, bo również mam kilka pytań. Jeżeli do Sony CDX-S2200 podepnę wzmacniacz pod wyjścia chinch, to czy tylne głośniki podłączone standardowo przestaną grać? Aby uruchomić wzmacniacz muszę na wejście remote podać +12V wiem, że mogę to zrobić podłączając pod sterowanie anteną, ale z radia jest podawany również sygnał do „wzbudzania” wzmacniacza lecz w instrukcji nie jest napisane jaki czy tez +12V czy może być inny? Czy zwrotnice podłączyć do instalacji pomiędzy radiem a wzmacniaczem, czy pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami?

Po podpięciu wzmacniacza zewnętrznego głośniki podpięte bezpośrednio do radia nie przestaną grać.

Kabelek do wzbudzenia ma 12v

Cytat:
2006-02-14 11:11:59, _kruchy_ pisze:
Zdecydowanie między wzmacniaczem a głośnikami chyba że wzmacniacz ma wbudowane filtry i podłączasz każdy głośnik pod inny kanał.

Tak właśnie podłączyłem i gdy jest głośniej wzmacniacz "pśtyka" i się rozłącza. Bez zwrotnic wszystko jest w porzadku. Czy to znaczy, że zwrotnice są uszkodzone lub żle dobrane. Po podłączeniu pod domowy, mocniejszy wzmacniacz wszystko jest dobrze.

ja mysle ze to wina wzmacniacza, jak bedzie mocniejszy to da rade wszystko "rozruszac"
odnosnie zwrotnic to ciezko je zgrac z glosnikami bo musisz znac dokladnie pasmo przenoszenia danego glosnika i do niego dodac zwrotnice ktora odseparuje dla niego wlasnie to pasmo, czyli np dla glosnika sredniotonowego zwrotnica "zabiera" bas i sopran, bo za bas odpowiada subwoofer a za sopran tweeler
najprosciej zastosowac gotowy zestaw glosniki+zwrotnice