Problem ze wstecznym w 206 SW

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Na wstępie dzięki za możliwośc korzystania z forum.Jako nowy uzytkownik pozdrawiam wszystkich serdecznie.

A przy okazji zwracam się z pytaniem .

Otóż w moim Peugeot 206 pojawił się problem z wbiciem wstecznego biegu. Samochód z przebiegiem 50kkm . Pozostałe biegi ok. Na tę chwilę jazda do przodu to sama przyjemność natomiast do tyłu to niezła gimnastyka i kombinacja z wbiciem wstecznego.
Za ewentualne subestię co to może być byłbym wdzięczny

Pozdraw

Mozna sprawdzic cięgna, poduszkę ew. przeczysici skrzynie.
Opisz cos wiecej...jak to jest? Wrzucasz wsteczny i niby wejdzie, ale okazuje sie ze nie, albo wyskakuje, albo wogole wejsc nie chce...

W moim tez czasem trudno wbic wsteczny (zalezy jak sie tryby w skrzyni ustawia) ale popycham lewarek w strone wstecznego, popuszczam lekko sprzeglo (jak do ruszania) i wtedy wskakuje wsteczny , ale moja skrzynka ma 160Kkm - czytalem troche zlych opinii o skrzyniach w pyziach , ale zeby juz po 50Kkm sie sypaly... U mnie wsteczny w 90% przypadkow wchodzi bez problemu , a jak nie - to to powyzej mu pomaga , za to przy zmianie z 1go na 2gi bieg czasem ciezko wyszarpac jedynke - tak jak by sie cos tam skleilo - taki juz dyskretny urok tych autek.

najpierw sprawdz czy masz olej i czy nie jest on za gesty... ew. wymien.

pote mozna sprobowac regulacji lewarka, a jesli to nie pomoze - npo to cos sie w skrzyni konczy chyba.

Chyba, ze po prostu nie zawsze daje sie wsteczny wbic - to wystepuje chyba w kazdym pugu i nie tylko - czasem trzeba lekko bujnac na chwile np. na jedynce, i potem bez problemu wskakuje wsteczny. A dzieje sie tak, bo nie jest zsynchronizowany.

Witam ,
Na szczęscie tym wozem pomyka moja żonka.A co z tym idzie wrzucanie wstecznego przychodzi jej łatwiej ze względu na cierpliwość.
Myk polega na tym , że raz 3a lewarek podnieśc do góry przesunać do przodu i do tyłu, a raz delikatnie wcisnąc.Próby z wbiciem 1 lub 2 i następnie wstecznego czasem też pomogą.

Pozdr