Panowie "arsen" , "Vyzn-R" , "Ali-En" wasze spostrzezenia!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Na forum jestem juz jakis czas ale niestety wcielo gdzies moje haslo wiec musialem zarejstrowac sie na nowo :/
Ale przejdzmy do konkretow
W pazdzierniku rozbilem swoja meganke ktora jezdzilem 3 tygodnie no i w niedziele sprowadzilem kolejny samochod tym razem jest to BMW 316, no i teraz zaczynam znow od poczatku cala zabawe z car audio.
Zaczniemy od tego co jest w samochodzie
Radio - Blaupunkt Stockholm ze zmieniarka tez Blaupunkta
Przod - fabryczne glosniki 130 mm firmy Nokia i wysokotonowe w drzwiach ten firmy Nokia
Tyl - w polce sa glosniki Magnata 200 mm (gosc ciachal blache zeby sie zmiescily
W bagazniku jest wzmacniacz AXTON 2 kanalowy ( niestety cos jest w nim nie tak bo tylko jeden glosniki dziala na nim pewnie koncowka jest spalona czyli jest "jedno kanalowy"
No i teraz pytanie do moich kolegow troche bardziej doswiadczonych..
Zaczynamy tak jak powinno byc od przodu i kierujemy sie w strone tylu czyli wszystko pokoleji...
RADIO ! myslalem nad Clarionem DXZ-558 RMP ogolnie chcialbym zeby bylo na MP3 cenowo do 600zl a moze ktoras z alpinek ?
jedziemy dalej......
przod glosniki w megance mialem nowki hertz esk 165 niestety nie mieszcza sie do otworow jakie sa w bmw tam potrzeba 130 mm no i teraz pytanie czy kupic znow Hertze 130mm czy jakies inne ? na to mamy do 300 zl (oczywiscie cena moze byc elastyczna +/-)
To jest piorytet !!! dobrze grajacy przod na poczatek
Jedziemy dalej......
tyl - wyrzucic te magnaty z polki calkowicie i wstawic tylko sub do bagaznika ? zanim kupie subofer to najpierw chcialbym jakis dobry wzmacniacz zeby wszystko mi to spiol czyli przod te gloniki w polce z tylu no i w perspektywie poznej subofer

Panowie licze na was !!! Wiem ze moja wiedza odnosnie tego jest mniejsza od wasze wiec podzielcie sie waszymi SPOSTRZEZENIAMI !!!!

czuje sie przewartościowany

radyjko clariona jak najbardziej alpinka odpada ale to jak dla mnie(rocka i metalu na alpine nie da sie słuchac)

ostatnio na allegro widziałem sinuslajny 13 całkiem przyzwoite sa chyba co do tylniej półku to zostaw narazie a dodatkowo proponowałbym sie zorientowac czynie da sie tam tego miejsca pod półka zamienic na skrzynie zabudowac go czyli i potem poprostu 2X20 jakies mocniejsze wstawisz sub w bagazniku do mnie nie przemawia w takich sedanach
nie wiem czemu chcesz te magnaty wynieniac?? co z nimi nie tak??

komplet hertza..do 333zł
a tu sinusy duuuzo tansze

radyjko

w tylnia półke

lub te...

Milo sie zrobilo mimo ze mysle ze z tej 3 to mam najmniejsze doswiadczenie i wiedze.

Co do radyjka to i clarion i alpine to dobre propozycje i wg mnie glowna role bedzie tu odgrywal design bo wg mnie graja bardzo podobnie (wg mnie alpine jest bardziej wstrzemiezliwy).
Co do glosnikow to skoro mowisz ze dla Ciebie wazny jest dobry przod (z czym sie zgadzam ) to jednak bym poszedl w "lekka" przerobke tego na 16... mysle ze gra jest warta "swieczki". Tyl bym narazie zostawil bo moze wystarczy Ci mocny dobrze zamontowany przod i te magnaty.
Co do wzmaka to jakas 4-kanalowka, podpiac ja pod glosniki (przod 16 i tyl te co masz) i zobaczyc czy jestes zadowolony. Jak nie to tyl wywalic i zabudowac z tylu suba (znajomy w E30 zabudowal tak ze gralo do srodka a nie na zew, skrzynia z glosnikiem za kanapa) i podpiac go na mostku.

Tak ja to widzie.
Pytanie jeszcze jakiej muzy sluchasz bo to wazne przy wyborze glosnikow i ile mozesz przeznaczyc na wzmacniacz?

Cytat:
2006-05-02 10:15:44, arsen pisze:
czuje sie przewartościowany radyjko clariona jak najbardziej alpinka odpada ale to jak dla mnie(rocka i metalu na alpine nie da sie słuchac) ostatnio na allegro widziałem sinuslajny 13 całkiem przyzwoite sa chyba co do tylniej półku to zostaw narazie a dodatkowo proponowałbym sie zorientowac czynie da sie tam tego miejsca pod półka zamienic na skrzynie zabudowac go czyli i potem poprostu 2X20 jakies mocniejsze wstawisz sub w bagazniku do mnie nie przemawia w takich sedanach nie wiem czemu chcesz te magnaty wynieniac?? co z nimi nie tak?? komplet hertza..do 333zł a tu sinusy duuuzo tansze radyjko w tylnia półke lub te...

No to pierwsze ustalenie jest kupuje Clariona.
Co do tych sinuslajny to wydaje mi sie nie najlepszy pomysl musial bym to uslyszec a nie chce robic sobie prob za 80zl wole wydac wieksza sume ale byc pewny ze bedzie ok.
Czemu chce magnaty wyrzucic hmm nie chce ale wszyscy powtarzaja ze z tylu glosnikow nie powinno byc tylko sam sub a moze mozna zrobic taki zeby byly i glosniki i sub ?tej polki nie da sie w zaden sposob przerobic tam i tak juz jest balach ciachana.

Cytat:
2006-05-02 14:42:41, Ali-En pisze:
Milo sie zrobilo mimo ze mysle ze z tej 3 to mam najmniejsze doswiadczenie i wiedze. Co do radyjka to i clarion i alpine to dobre propozycje i wg mnie glowna role bedzie tu odgrywal design bo wg mnie graja bardzo podobnie (wg mnie alpine jest bardziej wstrzemiezliwy). Co do glosnikow to skoro mowisz ze dla Ciebie wazny jest dobry przod (z czym sie zgadzam ) to jednak bym poszedl w "lekka" przerobke tego na 16... mysle ze gra jest warta "swieczki". Tyl bym narazie zostawil bo moze wystarczy Ci mocny dobrze zamontowany przod i te magnaty. Co do wzmaka to jakas 4-kanalowka, podpiac ja pod glosniki (przod 16 i tyl te co masz) i zobaczyc czy jestes zadowolony. Jak nie to tyl wywalic i zabudowac z tylu suba (znajomy w E30 zabudowal tak ze gralo do srodka a nie na zew, skrzynia z glosnikiem za kanapa) i podpiac go na mostku. Tak ja to widzie. Pytanie jeszcze jakiej muzy sluchasz bo to wazne przy wyborze glosnikow i ile mozesz przeznaczyc na wzmacniacz?

Ciezko bedzie przerobic ten przod a bardzo bym chcial bo wedlug mnie te hertze zajebiscie graly i mi naprawde jak na przod wystarczaly, nawet jesli przykrece je w nieorginalne miejsca to i tak nie zamkne tego ta cholerna kratka i tu sie problem zaczyna mozna byc skolowac kawalek jakies plyty wyciac na wymiar a w miejsce glosniki wstawic maskownice ale jakby to wygladalo ?
Dobrze myslisz zeby narazie te magnaty zostawic bo w reku prezentuja sie calkiem niezle, potrzeba tylko jakiegos wzmacniacza zebym naprawde mogl sie przekonac jak to gra, a chcialbym kupic juz jeden a porzadny zeby co chwile go nie zmieniac cos w granicach 500-600zl
Co do muzyki slucham przewaznie techno ale takie spokojnie i lekkie a nie ciezkie i z wielkim bassem nieraz tez poprostu mam ochote posluchac ciekawych kawalkow co w radiu leca.

Zapomnialem jeszcze o jednyn.
Wiem ze dzielicie sie swoim doswiadczeniem bezinteresowanie i z poczucia potrzeby pomagania innym ale jak zakoncze ta moja przebudowe sceny audio w samochodzie to podacie mi swoje adresy na priv i wysle wam po naprawde dobrym piwku.

Dalej nie wiem ktory model masz BMW E30 czy E36? Ale chyba E36 bo w nich byly zdaje sie nokie montowane. Podobne panele, lub nawet ich namiastki jestes w stanie wykonac sam. Lub nawet zlecic komus, wyjdzie napewno taniej niz tu (Panele od poldka sa po 60 zl a pewnie da sie je zaadoptowac). U mnie w hondzie fabrycznie byly 10 a dalo sie to latwo przerobic na 16. Jak seryjnej maskownicy juz by sie nie dalo zalozyc to zawsze mozesz dokupic jakies inne (10-20zl) i jakos to bedzie wygladalo. A z tego co zauwazylem to ty jestes w posiadaniu tych glosnikow hertza (ESK) ?? Co do wzmacniaczy to poczekajmy na VYZN-R choc pewnie poleci u-dimension

Cytat:
2006-05-02 19:59:16, Ali-En pisze:
Co do wzmacniaczy to poczekajmy na VYZN-R choc pewnie poleci u-dimension

do 600zł bedzie miał wieksze pole do popisu

so do głosników w połce tylnej to jakos je odseparuj od komory bagaznika jakas grodź wykonaj z mdf-u albo jakiejs innej sklejki szczegolnie jsli masz w planach wsadzenie tam suba. poprostu cisnienie suba zakłuci ci prace głosników

Pisze na szybko bo nie mam czasu na dokladne czytanie watku
Wiec tak... z tego co sie orientuje to posiadasz te hertze esk i jestes z nich bardzo zadowolony wiec nie ma sensu zmieniania glosnikow, postaraj sie tylko je dobrze zamontowac w drzwiach przednich wraz z dobrym wygłuszeniem Niestety ale seryjne miejsca w boczkach pod deską rozdzilcza to akustyczna porazka Mimo wszystko postaraj sie zamontowac woofery w drzwiach Oj Ali-en dobrze mnie znasz ale niestety na 4 kanałowke μ-Dimension 600zł to za mało nie wiem czy moze byc sprzet uzywany czy liczy sie tylko nowy Jezeli nowy to w tej cenie polecam AUDISON SRX 4. Jezeli Uzywane to na alegro sa sympatyczne signaty, Xetec, no i rewelacyjne DLS Clasic, oraz moznaby było zalicytowac to: Junorek Szkoda ze ten axton jest uszkodzony bo to naprawde przyjemnie brzmiacy wzmacniaczyk. Co do radioodtwarzacza to ja rowniez polecam clariona Alpine jest fajny ale jak sie nie chce słuchac tunera Co do suba to zalezy jaki wzmacniacz zakupisz, ale tak wstepnie to poleciłbym PowerBass PB-B1254v.2 W bmw jest jeszcze ten problem ze bagazniki maja metalowe przegrody co skutecznie utrudnia przedostawanie sie basu do wnetrza, to moze stanowic spory kłopot. Ja bym jednak zostawił tylne glosniki, podlaczył je pod koncówke mocy w radiu i niech sobie cichutko graja jako wypełnienie

Ktos cos pisał o głosnikach e E30, tam tez sa nokie Swoja droga to całkiem przyjemnie one brzmia jak na seryjne

P.S.
Ale zescie mnie po ego posmyrali choopy szczegolnie ten tytuł topicu hehehe... ale ja jestem tylko zwykłym amatorem hobbystą

[ wiadomość edytowana przez: Vyzn-R dnia 2006-05-02 23:17:18 ]

kurcze niech ktos zabuduje sobie tył w sedanie takim jak łada fiat czy BMW zeby odgrodzic bagaznik od połki tylniej ja zawsze chciałem to zrobic ale we wszystkich autkach miałem butle tam wetknieta

no ja bym tak zrobił u siebie ale tez mam butle tam

Model mojego samochodu to E36 dwu drzwiowy maly rumaczek
Co do glosnikow to mam nowki takie Hertz glosniki fabryczne sa pod deska tak wglebi (gdzie sie nogi trzyma) a na drzwiach sa tylko wysokotonowe cos czuje ze nie dalo by sie tych drzwi tak przerobic zeby wsadzic tam 160mm jutro zrobie zdiecja to wkleje tu jak to wyglada.
O co chodzi z tymi butlami ? bo mam zamiar wstawic sobie gaz do samochodu (kur... sekwencyjny kosztuje u mnie 2900zl :/)
Co do wzmacniaczy to chcialbym kupic jeden a porzadny zebym przynajmniej te 2-3 sezony mi gral
czy ma byc nowy czy uzywany wiadomo ze sprzet nowy ma gwarancje wrazie jak cos sie spierdoli to sie odsyla i juz a z uzywanymi to roznie bywa wolal bym nowy.
Panowie nie chce zebyscie pomysleli ze bogaty dzieciak bawi sie w car audio bo jakbym mial whuj lodu to bym z salonu auto kupil
Zalezy mi zeby to robic stopniowo i z rozsadkiem tak jak juz kilka krotnie powtarzalem najpierw dobry przod pozniej idziemy do tylu.
Jakbym juz wymienil ten panel i zamontowal tam jakims cudem glosniki w drzwiach to powinienm je takze wytlumic a to znow koszt ok. 300zl(w firmie CA) albo sam material i robocizna samemu tylko czy dalbym rade...
Vyzn-R czy te wzmacniacze
nullμ-Dimension sa naprawde az tak dobre ? moze warto wstrzymac sie kilka miesiacy i kupic taki nowy ? wiem ze 800zl piechato nie chodzi ale to tylko 200zl musialbym dolozyc do tego ile chce przeznaczyc na wzmake (600zl)
Lekkie podsumowanie radio napewno Clarion i myslimy jak przebudowac drzwi zeby weszly tam 160mm Hertza.
O kurde 4:56 spadam spac

jak masz jakiegos znajomego stolarza to narysuj mu panel na kartce on ci wytnie w MDF-ie i mas zpanele potem obklej je obiciem albo sobie podmodeluj zywica zeby miały inny kształt potem tniesz dziure w tapicerce wierscisz diury mocujace w drzwiach i masz gotowe panele a wytłumienie w bmw tez trudne nie jest kupujesz maty bierzesz w garsc opalarke i jazda praktycznie same proste masz

μ-Dimension μ-Jr. 4-300 sa bardzo dobre jezeli chodzi o jakosc dzwieku Niestety sa stosunkowo słabe chociaz i tak ich moc w danych jest nieco zanizona bo w rzeczywistosci maja ciutke wyzsza Pod przedni zestaw sa wysmienite jezeli maja napedzac sub to juz jest mały kłopocik Ale do spokojnego słuchania w zupełnosci wystarcza Mozna tez wybrac troche mocniejsza linie μ-Glow ktora ma 4x75W RMS Jezeli nie lubisz łupania a zalezy ci na w miare wysokiej jakosci to w tej cenie to najlepszy wybór

URL=https://imageshack.us][/URL]

Ta plyta jest cala w jednym kawalku czy to napewno wypali zrobienie kawalka nowej ?

Tam jest miejsce na glosniki normalnie porazka :/

Chcialem sie jeszcze felgami pochwalic

Dol sie nadaje ladnie do przerobienia. Tak jak napisal arsen, popytaj stolarza, ba nawet sam mozesz to zrobic, to nie jest takie trudne a i samopoczucie bedzie jakie ze sam zrobils Do >>> TAKIEGO <<< efektu doprowadzisz spokojnie!

No tak goscie robia to profesionalnie a mi amatorowi to ma wyjsc extra a nie chce jakies siary w samochodzie.
Na tych drzwiach ten panel jest "caly" ten schowek na pierdoly nie jest oddzielony czyli musial bym to przeciac ?

Cytat:
2006-05-03 21:44:17, kzysiek pisze:
No tak goscie robia to profesionalnie a mi amatorowi to ma wyjsc extra a nie chce jakies siary w samochodzie. Na tych drzwiach ten panel jest "caly" ten schowek na pierdoly nie jest oddzielony czyli musial bym to przeciac ?

no... i w sumie nie ma sensu tak kaleczyc tapicerki.. lepiej juz tam pod nog spróbowac wcisnac 16.5 trzeba by wykonac panele odchylone w strone kabiny

odchylone w strone kabiny ? to znaczy jak ?

no tak zeby membrana głosnika była bardziej zwrócona do pasazera czy kierowcy , tak pod katem tak poprostu musisz wyciac taki panel zeby z tyyłu był grubszy a z przodu cienszy i juz