E36 coupe na cabrio ...czy takie cos sie uda ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moze i mnie tutaj zaraz wyzwiecie od buraka itd ale nie o to mi chodzi i jak komus ulzy to prosze bardzo ale chciałbym zapytac z czystej ciekawosci i powaznie. Jak myslicie takie cos mogłoby sie udac?? e36 coupe - przerobka na cabrio - uciecie dachu wstawienie od cabrio.---zakladajac ze mam coupe i kompletny dach od cabrio czy to wystarczy? czy cabrio rozni sie na tyle ze nie da sie tego zrobic? czy moze takie coupe po odcieciu dachu sie złamie na pol ??

Dach to nie wszystko! Mówiz o hardtopie??To wtedy juz nie prawdziwe cabrio...
Nawet jesli cos takiego było by mozliwe od strony technicznej to z pewnoscią było by nie opłacalne od strony finansowej!!!
Musiało by to byc coupe w stanie idealnym (zeby tym sie jeszcze wmiare nacieszyc) a takie to chyba szkoda było by ciąc??!!
Proponuje sprzedac swoje a kasse na ewentualnne pzreróbki dołozyc do cabrio...

powodzenia

Tak swoją drogą to gratulacje za wyobraznie...

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2006-02-05 22:58:53 ]

szczeze to spodziewałem sie takiej odpowiedzi typu nie oplacalne .Nie bierzmy tego pod uwage- strony finansowej oczywiscie nie wychodzmu z załozenia ze przezmnaczymy na ta przerobke 20 tys zł ale powiedzmy ze no jest to ''troche'' nie oplcalne ale czy to by sie udało? tak tak nie chodzi mi o hardtop a o zwykly dach z materiału typu''namiot''
tniemy dach ,zakladamy jakies tam zatrzaski na gorze przedniej szyby do zapinania go ( nie wiem jak to sie tam profesjonalnie nazywa) ...mm co dalej pewnie tylne oparcie od kanapy jest za szerokie nie zmiesciłby sie uchwyt trzymajacy dach ok przerobka kanapy małe wciecia i juz ...kurcze wydaje mi sie ze to mogłoby sie udac byc moze moj pomysł jest w stylu ''szklane domy''z przedwiosnia ale wkoncu te 2 auta nie roznia sie chyba az tak bardzo ....

A ja myslałem ze to mi sie nudzi.......

Jezeli doprowadzisz swóje coupe do takiej postaci to gratulacje!

Jesli chcesz tylko hipotetyzowac to ten wątek w moim odczuciu nie ma sesu

Od strony technicznej jest to możliwe, bo są firmy które się tym zajmują, ale od strony finansowej i we własnym "domowym" zakresie, czyli ze szwagrem w garażu, jest to nie opłacalne i w dalszej konsekwencji niebezpieczne. Samochód z dache a cabrio mają zupełnie inną konstrukcje podwozia. W cabrio progi samochodu muszą wytrzymać dużow większe ciężary i przeciażenia niż to samo auto z dachem. Czyli coupe po odcięciu dachu, może po pewnym czasie (szczególnie na naszych drogach), złożyć się na pół, bo progi nie wytrzymają.
Obcięcie dachu to jest najmniejszy problem, musiał byś zmienić prawie cała podłoge (wzomacnianie podwozia, wymiana progów), wymiana przedniej ramy szyby, bierz pod uwage że przy dachowaniu nie masz żadnych szans przy zostawieniu zwykłej ramy szyby przedniej. Następnie wymiana całego tyłu, czyli mechanizm podnoszenia dachu, coupe ma z tyłu zupełnie inne szyby które się chowają a nie uchylają, itd, itd.
A na koniec okaże się że po 2 latach jazdy po naszych drogach między dachem a szybą przednią będzie szpara taka że da się palec włożyć.
Szkoda Twojej pracy, wysiłku i kasy. Duzo taniej jest sprzedać swój samochod i tą kase dołożyć w kupno cabrio, a dziś z zachodu można przyprowadzić ładny samochód za nie duże pieniądze.
Ja bym się w to nie bawił, bo to jak rzeźbienie w gównie za przeproszeniem.

[ wiadomość edytowana przez: daz dnia 2006-02-06 09:27:11 ]

ale poczekaj z tym chociaż do marca proszę

Siema.
daz ma racje.
Mam e30 z dachem i powiem ci taką ciekawostke.Różnica waki cabrio a coupe wynosi prawie 300kg(chyba 280 dokładnie).A wiec sam widzisz mimo ze nie ma dachu jest cięższe cabrio.
Dlaczego?
Daz ci na to pytanie odpowiedział.
jak byś tylko odcioł dach po paru,parunastu km auto by ci się złamało.
pozdro

Cytat:
2006-02-06 12:22:57, jarek270582 pisze:
Siema. daz ma racje. Mam e30 z dachem i powiem ci taką ciekawostke.Różnica waki cabrio a coupe wynosi prawie 300kg(chyba 280 dokładnie).A wiec sam widzisz mimo ze nie ma dachu jest cięższe cabrio. Dlaczego? Daz ci na to pytanie odpowiedział. jak byś tylko odcioł dach po paru,parunastu km auto by ci się złamało. pozdro

najlżejsza wersja E30 ważyła 990kg a cabrio było jedną z najcięższych. Przykład moje 324td touring, czyli kombi z silnikiem diesla(chyba najcięższy silnik) jest lżejsze od cabrio z silnikiem 2.0 i to o całe 20kg (1260kg Touring - 1280kg Cabrio) pzdr
Oczywiście Daz ma racje jak i tez inni. temat nadaje się tylko do zablokowania.

wszystko juz rozumiem no racja racja szyby , dachowanie i jego skutki , waga itd racja racja rozniece zbyt duze nawet o nich nie wiedziałem mimo wszytsko dzieki za wypowiedzi juz mi sie odechciało ciac coupe

Cytat:
2006-02-06 16:11:03, dominob pisze:
wszystko juz rozumiem no racja racja szyby , dachowanie i jego skutki , waga itd racja racja rozniece zbyt duze nawet o nich nie wiedziałem mimo wszytsko dzieki za wypowiedzi juz mi sie odechciało ciac coupe

dzięki Bogu

Idee muB man haben.....

Cytat:
2006-02-05 22:02:26, dominob pisze:
Moze i mnie tutaj zaraz wyzwiecie od buraka itd ale nie o to mi chodzi i jak komus ulzy to prosze bardzo ale chciałbym zapytac z czystej ciekawosci i powaznie. Jak myslicie takie cos mogłoby sie udac?? e36 coupe - przerobka na cabrio - uciecie dachu wstawienie od cabrio.---zakladajac ze mam coupe i kompletny dach od cabrio czy to wystarczy? czy cabrio rozni sie na tyle ze nie da sie tego zrobic? czy moze takie coupe po odcieciu dachu sie złamie na pol ??

Heheh Przyjżyj sie Cabrio e36 a coupe
Cały tył jest inny - Błotniki , klapa tył , klapa na dach otwierana + kąt przedniej szyby jest inny niż w coupe .

No ciekawe ile byś wydał i jak długo to robił .
Ciekawe ludzie mają pomysły .

A ja mam pytanie - czy da sie i ile by kosztowało przerobienie mojego cabrio e36 na e38 w langu - zakladając ze mam podłoge z e38