Domykanie dachu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !!! Mam małe pytano, w wersji 7 po przytrzytrzymaniu kluczyka w zamku drzwi w pozycji zamkniętej domyka najpierw szyby a potem dach. A w 3 compact domknie mi tylko szyby a dach ani drgnie .Czy jest to związane tylko z klasą auta a może już ktoś przytym grzebał .

Wydaje mi się że to kwestia klasy samochodu, ale pwien nie jestem.

Sprawdziałem u siebie a mam e36 sedan i jest tak samo jak u ciebie, czyli szyby sie domykaja a szyber zostaje otwarty. Co siódema to siódema a nie jakieś najtańsze "trzy"

U mnie też się nie domyka więc na pewno tak ma być ....

Witam
Mam compacta E36 316 i po przytrzymaniu kluczka domyka mi szyby a szyberdach tylko jak jest w pozycji uchylony. Jak jest całkiem otwarty to nie chce. Ale chyba gdzieś nie mam styku bo dzieje mi się też tak, że do otwierania nie muszę trzymać przycisku żeby mi dach otworzył a do zamykania muszę trzymać aż do zamknięcia.
Jak ktoś wie co może być przyczyną to proszę o odpowiedz.
Pozdr.

Ja próbowałem domknąc z pozycji otwartej a uchył właśnie ide sprawdzić. Przy otwieraniu też musze cały czas trzymać. Dzięki za zainteresowanie tematem.

Cytat:
2006-04-21 09:53:14, kubiseba pisze:
Witam Mam compacta E36 316 i po przytrzymaniu kluczka domyka mi szyby a szyberdach tylko jak jest w pozycji uchylony. Jak jest całkiem otwarty to nie chce. Ale chyba gdzieś nie mam styku bo dzieje mi się też tak, że do otwierania nie muszę trzymać przycisku żeby mi dach otworzył a do zamykania muszę trzymać aż do zamknięcia. Jak ktoś wie co może być przyczyną to proszę o odpowiedz. Pozdr.

no wlasnie u mnie tez musze trzymac przycisk szyberdachu abysie zamknal, myslalem aby podmienic przycisk od elektrycznych szyb ale rozebralem tenod szyberdachu i widzeze jest inny,szkoda ze producent nie zrobil automatycznego domykania tego szyberdachu tak jak w przypadku szyb.]w
przycisku od dachu sa 3 kable a przycisk prawdopodobnie zawiera w sobie przekaznik , a tak przydaloby sie raz wcisnac i szyberdach zamyka sie do konca bez trzymania paluchow na przycisku.

[ wiadomość edytowana przez: zdunekm dnia 2006-04-21 11:44:42 ]

ja wysnuwam taką teorię, że w szyberdachu w e36 nie ma tego ogranicznika, który jak poczuje opór to przestaje się zamyać i dlatego nie działa domykanie go z kluczyka bo byłoby to niebezpieczne.
Pozdrawiam!!

Mam 730 E-32 i u mnie ta funkcja działała bez zarzutu (czyli domykały się szyby i szyber po przytrzymaniu kluczyka) potem musiałem wymienić klamkę (bo cięgło od centralnego było złamane) i po wymianie klamki tez bylo ok przez 4-5 miesięcy, a teraz nie mogę przekręcić kluczyka do pozycji domykania szyb i szyberdachu, przekręca się tylko do pozycji zamknięcia zamka centralnego i dalej nie chce tak jak by coś blokowało, miał ktoś z Was tak kiedyś? boję się, że znowu będe musiał całą klamkę wymieniać :/

Cytat:
2006-04-20 16:22:19, leczyko pisze:
. Co siódema to siódema a nie jakieś najtańsze "trzy"

Zauwaz ze seria 3 e46 jesst najladniejsza i najbardziej szpanerska seria marki BMW nie mowie o sedanie , ale zobacz jaka jest coupe !! a o cabrio e46 nie wspomne - totalna rakieta, auta z poczatkow 2000 roku a robia masakryczne wrazenie !!

PS: Siódema zeszla na psy, na mobile.de mozna juz 2002 r wyczaic za 24 tys EUR, a "
TAŃSZE TRZY" dalej sie trzyma pomimo swoich lat w podobnej cenie co super 7

[ wiadomość edytowana przez: zdunekm dnia 2006-04-22 11:21:03 ]

Dobry elektryk i nawet w e36 bedzie szyberdach domykany z kluczyka oczywiscie jesli jest elektryczny bo jak korbka to nie ma szans

No trudno jak się niechce domykać to nie . Byłem tylko ciekaw czy tak powinno być w orginale czy to jakaś usteka. A w elektryka niebęde narazie inwestował , chyba że wszystko podłącze przez alarm z modułem obciążeniowym na pilota. Jeszcze raz dzięki za informacje .

Cytat:
Zauwaz ze seria 3 e46 jesst najladniejsza i najbardziej szpanerska seria marki BMW nie mowie o sedanie , ale zobacz jaka jest coupe !! a o cabrio e46 nie wspomne - totalna rakieta, auta z poczatkow 2000 roku a robia masakryczne wrazenie !!

W 100% się z tobą zgadzam. chodziło mi o to, że w siódemce zawsze będzie więcej bajerów. Trójeczki zawsze będą the best bo zwinne, zgrabne i z dobrym silnikiem szybkie.
Pozdrawiam!

Cytat:
2006-04-23 20:21:51, leczyko pisze:
W 100% się z tobą zgadzam. chodziło mi o to, że w siódemce zawsze będzie więcej bajerów. Trójeczki zawsze będą the best bo zwinne, zgrabne i z dobrym silnikiem szybkie. Pozdrawiam!

7 to najwyzsza polka BMW wiec normalka ze bedzie miala wiecej gadzetow, co do 3 to wiadomo mniejsza liczba wiec mniej gadzetow, ale z 3 za drogimi doplatami mozesz uczynic 7 serie

Kwestia przkaznika, ktory mozna kupic za jakies 60 zl, a wtedy wszystko sie domyka samo i z kluczyka i z pilota

w mojej e36 sedan z kluczyka domykają się szyby a potem szyberdach nieważne czy jest uchylony czy całkiem otwarty

dokladnie jak w wiekszosci przypadkow, mam w e36 coupe szyby domykane z kluczyka ale dach juz nie, natomiast siostra w 5 z poczatku lat 90 ma domykane wszystko niezaleznie od stopnia otwarcia szyberdachu...
ale w sumie to powiem wam ze tak jest dobrze, bo w te upalne dni czesto zostawiam uchylony (do gory) szyberdach na caly dzien, a tak to z pilota domykalby sie automatycznie...
pozdrawiam k1c

Cytat:
2006-05-03 19:24:56, Przemek1983 pisze:
w mojej e36 sedan z kluczyka domykają się szyby a potem szyberdach nieważne czy jest uchylony czy całkiem otwarty

A z którego roku masz samochód ??

z 96

Witam
Jeszcze raz to sprawdziłem w swoim aucie i jest tak:
Czasami nie chce mi zamknąć dachu gdy jest otwarty na 3/4 ale wystarczy lekko go ruszyć od środka przyciskiem (obojętnie czy zamykam czy otwieram) i bez problemu zamykam okna i dach z kluczyka. Nie wiem czy jest to normalne, że jak dach otwieram i wcisnę przycisk to mi się zatrzymuje na 3/4 a jak drugi raz przycisnę to otwieram cały.
Pozdrawiam
kubiseba 316 compact 95r